LifeSteps.gr

Cirith Ungol - Forever Black review (2020 release)

Cirith Ungol

Κοιτώντας να βρω κάτι σε doom που το έχω ξεχάσει λίγο τελευταία με τα πολλά αλλά ωραία μελωδικά death metal cd βρήκα τους Cirith Ungol από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια μπάντα που ιδρύθηκε το μακρινό 1972 και παίζει ένα πολύ old school heavy doom. Είχαν διαλυθεί κάποια στιγμή το 1992 και επανήλθαν στο προσκήνιο το 2015 με την αρχική σύνθεση και καινούριο μπασίστα οπότε αυτό το cd είναι ουσιαστικά η πρώτη τους κυκλοφορία μετά από 28 χρόνια.

Ακούγοντας το νόμισα ότι βρέθηκα πίσω στον χρόνο και άκουγα τον Ozzy η τον Dio, με γύρισε στα τέλη του 70 αρχές 80 που ήμουν και μικρός αλλά άκουγα Black Sabbath, Rainbow και τις υπόλοιπες μεγάλες μπάντες της τότε εποχής. Για πολύ σκληροπυρηνικούς ρόκερ είναι το cd και φυσικά κάποιας ηλικίας για να εκτιμήσουν σωστά το περιεχόμενο. Θα είναι σαν να κριτικάρω cd του μεγάλου Dio στο τέλος γιατί δεν έχουν καμμιά σχέση με καινούριες μπάντες.

Είναι το πολύ κλασικό heavy που ακούγαμε τότε και φυσικά ο προπομπός όλων των σημερινών ακουσμάτων. Όταν έχεις να κάνεις με τόσο παλιές μπάντες είναι και δύσκολη η αποστολή μου γιατί η βαθμολογία δεν μπορεί να είναι ίδια με καινούριους καλλιτέχνες. Οι άνθρωποι είναι 50 χρόνια στην μουσική και ίσως παραπάνω οπότε respect από εμένα τουλάχιστον. Καλό είναι που κυκλοφορούν και κάποια τέτοια cd για να βλέπουν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι ακροατές.

Τώρα αν είναι πολύ doom η λίγο δεν θα το κρίνω εγώ, αυτό που ακούω θυμίζει Black Sabbath και απευθύνεται στους φανς τους κυρίως. Μην περιμένετε να ακούσετε Paradise Lost η και Shape of Despair η Swallow the Sun γιατί οι έμπειροι φίλοι μας δεν απευθύνονται σε αυτό το κοινό. Οι πολύ παλιοί metalheads θα τους καταλάβουν, οι υπόλοιποι μάλλον θα προσπεράσουν ψάχνοντας για κάτι πιο φρέσκο και ρυθμικό. Και σε μένα που έχω ακούσει πολλά μοντέρνα τελευταία μου φαίνεται πολύ παλιού στυλ αλλά όχι κακό σε σημείο να με κουράζει.

Τα έχω ακούσει όλα σχεδόν τα τελευταία 45 χρόνια οπότε δεν μου κάνει τίποτα εντύπωση πια. Απλώς πιστεύω ότι το cd αυτό άργησε να βγει στην αγορά γιατί τώρα θα έχει χαθεί ανάμεσα σε mainstream σκουπίδια και θα πάει χαμένος ο κόπος των παιδιών. Οι φανατικοί θα το πάρουν οι άλλοι όχι σίγουρα. Για αυτό στην βαθμολογία θα παίξει κάποιο ρόλο και ο χρόνος που κυκλοφόρησε.

Είχα να ακούσω τέτοιου ρυθμού μέταλ αρκετά χρόνια εκτός βέβαια τους κλασικούς δίσκους που τους έχω σε ωραία βινύλια. Χρειαζόταν και μια αλλαγή από τα συνηθισμένα για να μην ξεχνάμε και τις ρίζες του αυθεντικού ήχου που μας αρέσει. Ακόμα και η παραγωγή φαίνεται βγαλμένη από παλιό κλασικό βινύλιο του 70. Αυθεντικός ήχος εποχής που δεν ξέρω αν θα πιάσει στην σύγχρονη μουσική σκηνή που κυριαρχούν τα φτηνής ποιότητας προιόντα.

Κλείνοντας γιατί δεν έχω και πάρα πολλά να γράψω για ένα τόσο παλιού στυλ δημιούργημα θα του βάλω ένα 8/10 επειδή μου θύμισε εποχές Black Sabbath και γενικά πέρναγε μια νοσταλγία άλλων ωραίων εποχών. Δεν ξέρω αν θα το συνεχίσουν οι φίλοι μας το project αυτό γιατί ίσως δεν πιάσει στις μέρες μας μιας και το κοινό είναι πιο νέοι και δεν έχουν μεγαλώσει με αυτά τα κλασικά ακούσματα. Σε μένα και στους άλλος μεγάλους και κάποιας ηλικίας θα μας φτιάξει λίγο το κέφι μιας και είναι πολύ νοσταλγικό.

Το tracklist είναι το ακόλουθο:

1.The Call
2.Legions Arise
3.The Frost Monstreme
4.The Fire Divine
5.Stormbringer
6.Fractus Promissum
7.Nightmare
8.Before Tomorrow
9.Forever Black

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους και εμπειρότατους μουσικούς:

Robert Garven – Ντραμς
Greg Lindstrom – Μπάσο, κιθάρα και πλήκτρα
Jim Barraza – Κιθάρα
Tim Baker – Φωνητικά
Jarvis Leatherby - Μπάσο

Το cd κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου του 2020 από την εταιρεία Metal Blade.

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 39 λεπτά.

Είδος: Heavy doom metal παλιού στυλ.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version