LifeSteps.gr

Grave Digger – Symbol Of Eternity Review (2022 release)

Grave Digger

Οι θρυλικοί Grave Digger από την Γερμανία δεν νομίζω να χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις μιας και βρίσκονται στο προσκήνιο από πολύ παλιά και συγκεκριμένα από το 1980. Αυτό είναι το 21ο τους cd αν τα έχω μετρήσει καλά, έχω καμμιά δεκαριά περίπου κυρίως τα παλιότερα. Τους έχω μαζί με τους Helloween στο ίδιο συρτάρι με τις κλασικές γερμανικές μπάντες, και τους Running Wild φυσικά.

Να πω την αλήθεια το σκεφτόμουν αν θα έπρεπε να το παρουσιάσω το cd τους για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον επειδή την σέβομαι την μπάντα και αφού έχουν περάσει τόσα χρόνια τι διαφορετικό θα μπορούσαν να παρουσιάσουν. Δεύτερον μετά από τρία cd άλλων συγκροτημάτων που άκουσα και ήταν πραγματικά χάλια δεν ήθελα να πληρώσει την νύφη μια κλασική μπάντα που δεν φταίει σε τίποτα και έχει προσφέρει άφθονο υλικό στους φανατικούς metalheads.

Το έβαλα λοιπόν το cd στο σύστημα και άκουγα τον γνωστό ήχο της μπάντας χωρίς κάποια καινοτομία, ήξερα από πριν που θα καταλήξει. Εδώ όμως οι φίλοι μας οι Γερμανοί μας επιφύλαξαν μια ωραία έκπληξη για το τέλος του cd τους. Την μοναδική διασκευή του τραγουδιού Ελλάς- Ελλάς του μεγάλου ρόκερ Βασίλη Παπακωνσταντίνου που έχει και την δική του πινελιά στο όλο δημιούργημα. Και μόνο για αυτό το τραγούδι θα βάλω συν 5 βαθμούς στα παιδιά.

Έχω ακούσει 2 φορές το cd ολόκληρο αλλά το Ελλάς καμμιά εικοσαριά φορές επειδή μου αρέσει και το κάνανε εκπληκτικό οι φίλοι μας. Και μόνο για αυτό τους ευχαριστούμε και τους σεβόμαστε φυσικά. Αξίζει να το ακούσετε για να δείτε πως μια μεγάλη μπάντα μπορεί να τα κάνει όλα σωστά όταν έχει ταλέντο και πείρα φυσικά. Εκτός από αυτή την μεγάλη έκπληξη για τους Έλληνες φανς στα του cd μπορώ να πω ότι το πηγαίνουν όπως ακριβώς το περίμενα.

Μετά από τόσες δημιουργίες πιστεύω θα ξέρετε τον χαρακτηριστικό τους ήχο. Έχουν και τις γνωστές ιστορίες με τις σταυροφορίες στους στίχους, όλα στην θέση τους όμορφα και σωστά δοσμένα. Η παραγωγή και η εκτέλεση των συνθέσεων είναι σε πολύ καλά επίπεδα όπως αρμόζει σε μια μπάντα τέτοιου βεληνεκούς. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που δούλεψαν για να βγει τέτοιο άρτιο αποτέλεσμα.

Ξέρω μερικοί θα πείτε μα τα έχουμε ακούσει αυτά τόσα χρόνια δεν είπαν τίποτα καινούριο. Ναι, σίγουρα αλλά δεν πέσανε στην παγίδα άλλων νεότερων που βάζουν ηλεκτρονική μουσική στις δημιουργίες τους και τα κάνουν μαντάρα. Άκουγα πριν ένα μελωδικό death metal και ενώ ξεκίνησε κανονικά και έλεγα άντε επιτέλους και κάτι ωραίο να βάλω μου κατέληξε metalcore από τα βαρετά στο τέλος. Ούτε οι ίδιοι δεν θα ξέρανε τι παίζουνε στο τέλος. Πω-πω είπα μην βάλω αυτά τα παλτά και χαλάσουμε την εικόνα των ωραίων συγκροτημάτων που έχουν κάτι να πουν τουλάχιστον.

Τώρα τελευταία ειδικά έχει γίνει ο χαμός με βαρετά η κάκιστα cd από όλα τα είδη που δεν αξίζουν ούτε καν μια φορά να τα ακούσει κάποιος. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι έμπειροι μουσικοί και μπάντες σαν τους Grave Digger τουλάχιστον να ακούμε κανονική μουσική και όχι πειραματισμούς ανούσιους. Μπορεί να αρέσουν σε κάποιους και οι υπόλοιποι να αδιαφορούν αλλά ακούμε την αυθεντική μουσική που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια.

Οι γερμανικές μπάντες έχουν αυτόν τον στιβαρό ήχο που αρέσει στους περισσότερους και δεν αλλάζουν συχνά ρυθμό εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων φυσικά. Για αυτό θα βάλω 8/10 στους Γερμανούς φίλους μας που μας θυμήθηκαν και συμπεριέλαβαν το φανταστικό τραγούδι του Βασίλη. Μπράβο παιδιά, σας ευχαριστούμε για την ωραία διασκευή.

Το playlist του πολύ ενδιαφέροντος cd είναι το ακόλουθο:

01.The Siege Of Akkon
02.Battle Cry
03.Hell Is My Purgatory
04.King of the Kings
05.Symbol of Eternity
06.Nights of Jerusalem
07.Heart of a Warrior
08.Grace of God
09.Sky of Swords
10.Holy Warfare
11.The Last Crusade
12.Hellas Hellas

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής πολύ έμπειρους και ταλαντούχους μουσικούς:

Chris Boltendahl – Φωνητικά, μπάσο
Jens Becker – Μπάσο
Axel Ritt – Κιθάρα
Marcus Kniep – Πλήκτρα, ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 26 Αυγούστου του 2022 από την εταιρεία Rock Of Angels.

Είδος: Κλασικό heavy power metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 50 λεπτά.

Exit mobile version