LifeSteps.gr

Ash of Ashes – Traces Review (2022 release)

Ash of Ashes

Βρήκα επιτέλους ένα πολύ καλό cd από τους Ash of Ashes, μια μπάντα που δεν είχα ακούσει μέχρι τώρα αλλά είναι εκπληκτικοί. Παίζουν ένα πολύ όμορφο και ατμοσφαιρικό epic folk pagan metal με doom στοιχεία που μου θύμισαν τους αγαπημένους While Heaven Wept. Δημιουργήθηκαν το 2014 και αυτή είναι η δεύτερη ηχογράφηση σε στούντιο. Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν η μπάντα HEL από την Γερμανία διαλύθηκε και έδωσε την θέση της στο παρόν project που είναι θαυμάσιο. Και η προηγούμενη μπάντα να σημειώσω ότι έπαιζε pagan metal οπότε το συνέχισαν αλλά με πιο επικό τρόπο.

Έχουν εμπλουτίσει και τον ήχο τους με μπόλικα folk και doom στοιχεία για να μην μας κουράζει καθόλου στην ακρόαση αλλά γενικά είναι μια διαφορετική μπάντα από όποια πλευρά και να το δει κανείς. Σίγουρα θα βρει κάτι που να του αρέσει μιας και περιέχει λίγο από όλα με μια επιπλέον έμφαση στο ωραιότατο, έτσι όπως αποδίδεται, folk στοιχείο. Το έχω ακούσει αρκετές φορές το cd πρώτον γιατί είναι ξεχωριστό από τα συνηθισμένα ακούσματα και δεύτερον γιατί μου άρεσε πολύ.

Ιδιαίτερα η ομοιότητα της φωνής με τον τραγουδιστή των While Heaven Wept είναι κάτι το ξεχωριστό. Σαν να ακούω μια έκδοση της αγαπημένης μπάντας μου σε άλλο στυλ. Πολύ ταλαντούχος ο τραγουδιστής της μπάντας με εξαιρετική δουλειά και έμπνευση. Οι εναλλαγές του ρυθμού από αργό τέμπο σε ανεβασμένη ταχύτητα με τα ανάλογα φωνητικά είναι το κάτι άλλο. Και επίσης η συνεργασία με τους άλλους γνωστούς μουσικούς ταιριάζει απόλυτα και δίνει άλλο αέρα στο δημιούργημα.

Έχοντας ακούσει άφθονα folk pagan metal συγκροτήματα κυρίως από την Ρωσία και την Ουκρανία μπορώ να πω ότι αυτό συγκαταλέγεται στα καλύτερα μέχρι στιγμής. Είναι και οι στίχοι που μπορούμε να καταλάβουμε τι λένε σε αντίθεση με τις άλλες μπάντες που τραγουδούν στην γλώσσα τους επί το πλείστον και τα λένε ταχύτατα που δεν πιάνουμε τίποτα, λογικό είναι για black metal. Σήμερα ήμουν τυχερός στην επιλογή των cd για παρουσίαση γιατί και το άλλο που έχω δίπλα είναι πολύ καλό για το είδος του (doom).

Δυστυχώς λίγες είναι οι μπάντες πια που αξίζουν τον κόπο να τους ακούσουμε και αυτές είναι συνήθως άγνωστες στο ευρύ κοινό. Οι γνωστοί παίζουν τα ίδια όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν είναι κακό αυτό αρκεί να μας αρέσει πολύ το είδος. Οι υπόλοιποι αλλάζουν συχνά στυλ και δεν τους αναγνωρίζουμε πια οπότε μας μένουν οι νέες και φιλόδοξες προσπάθειες σαν αυτή που παρουσιάζω να αξίζουν να τις μάθει όλος ο κόσμος της μέταλ σκηνής.

Κλείνοντας να πω ότι η παραγωγή και η εκτέλεση των συνθέσεων είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο για το είδος και φαίνεται αμέσως ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από όλους τους συντελεστές του cd. Για αυτό και αξίζουν οι φίλοι μας μια υψηλή βαθμολογία για να επιβραβεύσουμε την υπέροχη προσπάθεια τους. Άρα 10/10 και ελπίζω να συνεχίσουν ακάθεκτοι και να τους ακούμε και στο μέλλον περισσότερο. Να πάνε και σε καμμιά Nuclear Blast να τους προωθήσει λίγο να γίνουν πιο γνωστοί και να τους δούμε και σε κάποια περιοδεία. Μπράβο παιδιά.

Το tracklist αυτού του πολύ καλού cd είναι το ακόλουθο:

1.Beyond White Waters (ορχηστρικό)
2.Under the Midnight Sun
3.Into Eternity (με την συμμετοχή του Lars Jensen)
4.The Eternal Traveller
5.Evermore
6.Vem kan segla förutan vind (παραδοσιακό, με την συμμετοχή του Thomas Clifford)
7.A Lion Guards Our Names
8.Southbound
9.To Those Long Forgotten (με την συμμετοχή των Rúnahild και Christopher Rakkestad)

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Skaldir – Φωνητικά, κιθάρα, πλήκτρα, μπάσο
Morten – Στίχους, φωνητικά
Stryx – Ντραμς
Sethras – Κιθάρα

Το cd κυκλοφόρησε στις 13 Μαίου του 2022 από την εταιρεία Kalthallen Tonträger.

Είδος: Epic folk viking pagan metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 40 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version