LifeSteps.gr

Darkher - The Buried Storm review (2022 release)

Darkher

Το project Darkher δεν το είχα στα υπόψη μου μέχρι που ανακάλυψα το τελευταίο δημιούργημα της ταλαντούχας Jayn Maiven ψάχνοντας να βρω λίγο καλό doom να παρουσιάσω. Το σκοτεινό και μελαγχολικό ύφος με τράβηξε αμέσως μιας και μου αρέσουν τέτοιου είδους darkwave έργα και δεν υπάρχουν και πάρα πολλά αξιόλογα στις μέρες μας οπότε η αγαπητή Jayn σαν μια σειρήνα στο σκοτάδι ήχησε με την απαλή φωνή της δίνοντας αυτό που ακριβώς περίμενα από ένα doom cd.

Στην αρχή τα αιθέρια και αέρινα φωνητικά μου θύμισαν κάπως την αγαπημένη Sharon del Adel, σαν να τραγουδάει σε doom μπάντα. Και για να πω την αλήθεια χίλιες φορές θα προτιμούσα να δημιουργήσει ένα παρόμοιο project και να πει και κάτι άλλο σε σχέση με ότι λένε τελευταία οι θρυλικοί Within Temptation. Ας το γυρίσουν στο doom αφού δεν επιστρέφουν στον ήχο των πρώτων τους cd. Από το αδιάφορο mainstream στυλ που λένε τώρα χίλιες φορές κάτι το διαφορετικό.

Η Jayn με την ονειρική φωνή και την αφήγηση πηγαίνει πολύ σωστά στο ύφος ενός σκοτεινού doom δημιουργήματος. Μας δείχνει ότι και χωρίς ξεσπάσματα και απότομες εξάρσεις στην μουσική μπορεί να καταφέρει να τραβήξει την προσοχή. Μου θυμίζει κάπως την αγαπητή Tori Amos που άκουγα παλιότερα και έπαιζε με το πιάνο πολύ ωραία και σε νανούριζε ευχάριστα με τις μελωδίες της. Εδώ η Jayn κάνει ακριβώς το ίδιο αλλά σε σκοτεινό μοτίβο, σαν να ζωγραφίζει σε ένα πίνακα με τις ιστορίες της.

Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα έργα που σε κάνουν να σκεφτείς λιγάκι πριν αποφασίσεις αν σου κάνει η όχι στο στυλ σου. Εδώ με μάγεψε αμέσως αλλά μου αρέσουν τα σκοτεινά και μελαγχολικά doom δημιουργήματα οπότε κατάλαβα που θα πάει αμέσως με το που άκουσα το πρώτο τραγούδι. Χαίρομαι που δεν έπεσα έξω στην αρχική εκτίμηση ότι εδώ είναι κάτι πολύ αξιόλογο που χρειάζεται να βγει προς τα έξω για να το μάθει ο κόσμος που συνήθως ακούει τα γνωστά που του πλασάρονται αβέρτα από τα media.

Και τι πασάρουν συνήθως τα γνωστά σε όλους μέσα;. Μπάντες mainstream ήχου με τραγουδάκια μικρά τύπου Eurovision. Η μεγάλες μπάντες που δεν έχουν έμπνευση πια αφού είναι για 30 χρόνια στην πιάτσα. Εκεί πέφτει η γνωστή προώθηση από τις εταιρείες, και βάλε τον ένα και βάλε τον άλλο και έτσι μένουμε με όλα τα παλτά ενώ οι ωραίες μπάντες και οι προικισμένοι καλλιτέχνες μένουν στην αφάνεια.

Εδώ την δεκαετία του 80 έψαχνα τους The Pogues που είναι από τα γνωστότερα celtic folk-punk του είδους και δεν τους ξέρανε και αναγκαζόμουν και έβρισκα μικρομάγαζα σε κάτι ορόφους που είχαν τα βινύλια τους. Με αυτόν τον τρόπο μάζεψα μερικές σπάνιες μπάντες όλων των ειδών. Ευτυχώς μόνο στο μέταλ είχαν τα γνωστά για την εποχή τότε ακούσματα αλλιώς σε άλλα είδη δεν υπήρχε τίποτα εκτός από Madonna φυσικά.

Τέλος πάντων οι εποχές αλλάζουν αλλά οι συνήθειες μένουν και ευτυχώς που έχουμε και το youtube τώρα και ανακαλύπτουμε διαμαντάκια όπως αυτό το cd που αλλιώς δεν θα το έβρισκα πουθενά σε κανονικό μαγαζί. Κλείνοντας στην αγαπητή μας Jayn θα βάλω ένα 9/10 με την ευχή να πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον και να μας προσφέρει ποιοτικές δημιουργίες για αρκετά χρόνια ακόμα. Η παραγωγή και η εκτέλεση των συνθέσεων είναι όπως ακριβώς το περίμενα για τέτοιο δημιούργημα. Μπράβο στην Jayn και στα υπόλοιπα παιδιά που βοήθησαν να βγει το cd.

Το tracklist αυτού του πολύ καλού cd είναι το ακόλουθο:

1.Sirens Nocturne
2.Lowly Weep
3.Unbound
4.Where The Devil Waits
5.Love's Sudden Death
6.The Seas
7.Immortals
8.Fear Not, My King

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται αποκλειστικά από την πολυτάλαντη τραγουδίστρια, κιθαρίστρια και συνθέτη Jayn Maiven.

Το cd κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου του 2022 από την εταιρεία Prophecy Productions.

Είδος: Σκοτεινό ατμοσφαιρικό doom.

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 41 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version