LifeSteps.gr

Φουσκάλες Στα Πόδια: Τα Λάθη Που Κάνουμε Και Πώς Αντιμετωπίζονται

Φουσκάλες στα πόδια: Τα Λάθη Που Κάνουμε Και Πώς Αντιμετωπίζονται

Οι φουσκάλες στα πόδια είναι ένα πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίζουμε συχνά στην καθημερινότητά μας. Τα καινούργια παπούτσια, το πολύωρο περπάτημα, ακόμη και η άσκηση με τρέξιμο ή έντονο βάδισμα, μπορούν να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν. Παρότι η φουσκάλα στο πόδι δεν είναι σοβαρό πρόβλημα υγείας, ωστόσο μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική και επώδυνη, αν δεν κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες.

Πώς προκαλείται η φουσκάλα στο πόδι

Οι φουσκάλες μπορεί να εμφανιστούν στο ένα πόδι, ή και στα δύο πόδια, και δεν υπάρχει διάκριση με βάση το φύλο ή την ηλικία. Μπορεί να βρίσκεται στη φτέρνα, πάνω, κάτω ή ανάμεσα στα δάχτυλα, στο πίσω μέρος του ποδιού, ή ακόμη και στην πατούσα.

Ανεξάρτητα από το πόσο ακριβά και ποιοτικά είναι τα υποδήματά μας, η φουσκάλα στο πόδι σχηματίζεται όταν υπάρχει διαρκής τριβή του πέλματος με το παπούτσι.

Πιο συγκεκριμένα, η πίεση στα πόδια ή η τριβή από τα στενά παπούτσια, προκαλεί διαχωρισμό του ανώτερου στρώματος του δέρματος από τα κατώτερα στρώματα, δημιουργώντας μία κυψέλη με υγρό των ιστών.

Αυτό το υγρό είναι συνήθως άχρωμο, και έχει την ιδιότητα να λειτουργεί προστατευτικά στην πληγή από περαιτέρω πίεση. Ωστόσο, αν υπάρχει τραύμα ή μόλυνση, η φουσκάλα στο πόδι γεμίζει με αίμα ή πύον, και το υγρό είναι κόκκινο ή κιτρινωπό-πρασινωπό αντίστοιχα.

Η εξωτερική μεμβράνη της φουσκάλας προστατεύει αποτελεσματικά την πληγή, από εισχώρηση σκόνης ή βακτηρίων. Ουσιαστικά, το υγρό και η μεμβράνη της φουσκάλας, είναι ένας τρόπος αυτοπροστασίας του ίδιου του σώματος.

Εκτός από τα παπούτσια οι φουσκάλες στα πόδια μπορεί να προκληθούν από άλλα αίτια, μεταξύ των οποίων:

Το λάθος που κάνουμε στην αντιμετώπισή τους

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν εμφανιστεί η φουσκάλα στο πόδι, είναι ότι μπαίνουμε στον πειρασμό να τη σπάσουμε με κάτι αιχμηρό που δεν είναι αποστειρωμένο.

Ταυτόχρονα ενδέχεται να αφαιρούμε και το δέρμα πάνω από την φουσκάλα, αχρηστεύοντας έτσι την ιδιότητα που έχει να λειτουργεί σαν προστατευτικό κάλυμμα για την πληγή.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατρέψουμε την φουσκάλα στο πόδι σε μία ανοιχτή πληγή. Αυτό θα την καταστήσει πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιπλοκές.

Ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά σε περιπτώσεις παθήσεων όπως διαβήτης ή HIV, καθότι καραδοκεί σοβαρή μόλυνση, λόγω χαμηλού ανοσοποιητικού.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που πιστεύουμε ότι η φουσκάλα είναι αποτέλεσμα κάποιας μολυσματικής ασθένειας, απαιτείται άμεσα η επίβλεψη του ιατρού.

Οι περισσότερες φουσκάλες στα πόδια είναι αποτέλεσμα τριβής και δεν απαιτούν ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα.

Ωστόσο, αν τις έχουμε σπάσει χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αποστειρωμένη βελόνα, πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό η τον φαρμακοποιό, για να μας χορηγήσει μια αντιβιοτική αλοιφή.

Τα μέτρα πρόληψης

Το περπάτημα και το τρέξιμο σε διάδρομο ή στη φύση, είναι αναμφίβολα από τις καλύτερες ασκήσεις. Ωστόσο πρέπει να γίνονται με σωστό τρόπο, καθώς είναι οι βασικότερες αιτίες για τις φουσκάλες στα πόδια.

Για να αποφύγουμε λοιπόν την εμφάνισή τους πρέπει να μας γίνουν συνήθεια οι ενέργειες που είναι χρήσιμες για την πρόληψη τους. Τις παραθέτουμε συνοπτικά.

Πώς αντιμετωπίζονται

Οι φουσκάλες στα πόδια είναι σύνηθες φαινόμενο στους αθλητές, λόγω της εφίδρωσης και ιδιαίτερης καταπόνησης που δέχονται.

Όμως, οι διαβητικοί που έχουν νευροπάθεια θα πρέπει να εξετάζουν τα πόδια τους τακτικά για φουσκάλες, καθότι δεν είναι σε θέση να αισθανθούν αυτή την αλλαγή στα πόδια τους.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, εφόσον θεωρούμε ότι η φουσκάλα στο πόδι δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας μολυσματικής ασθένειας, και δεν απαιτείται η ιατρική φροντίδα, μπορούμε από μόνοι μας να προχωρήσουμε στην επούλωσή τους.

Η διαδικασία της αποστείρωσης

Χρησιμοποιούμε μια αποστειρωμένη βελόνα ή λεπίδα ξυραφιού κάνοντας μια τρύπα και πιέζουμε απαλά το υγρό.

Για την αποστείρωση της βελόνας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλόγα αναπτήρα ή οινόπνευμα. Στη συνέχεια, πλένουμε καλά την περιοχή, με οξυζενέ για προστασία από τυχόν μόλυνση.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, δεν αφαιρούμε το δέρμα πάνω από την φουσκάλα, καθότι λειτουργεί σαν προστατευτικό κάλυμμα για την πληγή. Καλύπτουμε την περιοχή με έναν επίδεσμο ή κάποιο επίθεμα με ήπια συμπίεση.

Το επίθεμα προστατεύει από την πίεση των παπουτσιών, αποτρέπει πρόσθετη τριβή και απομονώνει το δέρμα από τη σκόνη και τα βακτήρια, που μπορεί να εισχωρήσουν στην πληγή.

Ωστόσο, αν το υγρό είναι κιτρινωπό ή πρασινωπό, η φουσκάλα είναι μολυσμένη και χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Σε γενικές γραμμές, εάν οι φουσκάλες δεν χρήζουν ιατρικής φροντίδας  και βρίσκονται σε ένα σημείο του πέλματος που δημιουργήθηκε λόγω της τριβής και πίεσης εξαιτίας του βάρους, μπορούμε να επιταχύνουμε την επούλωσή τους κάνοντας μερικές απλές ενέργειες:

Απαιτείται να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να επιχειρήσουμε τις παραπάνω ενέργειες, αν δούμε συμπτώματα λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα, αύξηση του πόνου, ή ζεστό δέρμα.

Αν έχουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Εσείς πώς αντιμετωπίζετε τις φουσκάλες στα πόδια?

Ο τρόπος για τη θεραπεία της φουσκάλας εξαρτάται από τον τύπο της. Οι φουσκάλες με αίμα δεν πρέπει να παραμεληθούν, και κυρίως εκείνες που έχουν πύον. Φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να κάνουμε μόνοι μας το χειρουργό, και απαιτείται η ιατρική φροντίδα.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, ή κάποιο άλλο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τις φουσκάλες στα πόδια, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version