LifeSteps.gr

Τι Να Προσέξω Πριν Να Αγοράσω Αθλητικά Παπούτσια (2022)

Όταν αγοράζουμε αθλητικά παπούτσια, δεν αρκεί μόνο το στυλ και το σωστό χρώμα για να καταλήξουμε στο τέλειο ζευγάρι. Aυτό που μετράει περισσότερο στην επιλογή τους, είναι να έχουμε ξεκούραστα πόδια όταν τα φοράμε. Είτε τα θέλουμε για άθληση, είτε για καθημερινή χρήση στο δρόμο, τα πάντα, από το σχήμα του πέλματος μας, μέχρι και τον τρόπο που περπατάμε, καθορίζουν ποια αθλητικά παπούτσια είναι κατάλληλα για εμάς.

Η επιλογή των αθλητικών παπουτσιών

Στις ημέρες μας ως γνωστόν υπάρχει ραγδαία εξέλιξη στην κατασκευή των αθλητικών παπουτσιών.

Στη δεκαετία του '60 υπήρχαν μόνο τα sneakers για όλες τις χρήσεις. Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές, με παπούτσια ειδικά σχεδιασμένα για κάθε άθλημα και δραστηριότητα.

Έτσι λοιπόν, τα γυναικεία και ανδρικά αθλητικά παπούτσια χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως τρέξιμο, προπόνηση, μπάσκετ, περπάτημα, ποδόσφαιρο, και άλλα.

Φυσικά, τα παπούτσια ποδοσφαίρου είναι μια εξειδικευμένη κατηγορία, που δεν αφορά αυτό το άρθρο.

Περπάτημα, τρέξιμο, αερόβια

Η πλέον δημοφιλής κατηγορία είναι τα αθλητικά παπούτσια για τζόκινγκ, πεζοπορία και αερόβια.

Αυτά τα παπούτσια μπορούν να φορεθούν στην άσκηση, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής μας. Με άλλα λόγια, δεν απαιτείται ένα διαφορετικό ζευγάρι παπούτσια για κάθε δραστηριότητα.

Ως εκ τούτου, επειδή οι περισσότεροι από εμάς ενδιαφερόμαστε για αυτή την κατηγορία, πρέπει να επιλέξουμε τα πιο άνετα, ελαφριά, και μαλακά παπούτσια με λείο πέλμα και μεγάλη σταθερότητα.

Τα αθλητικά παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί για τζόκινγκ και αερόβια, πρέπει πρωτίστως να παρέχουν συνολική απορρόφηση των κραδασμών. Επιπλέον να έχουν πολύ καλή εφαρμογή στη φτέρνα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της τενοντίτιδας, και οι πόνοι στο πέλμα.

Στο περπάτημα και την καθημερινή χρήση σε εξωτερικές δραστηρίοτητες, αλλά και για γυμναστική στο σπίτι, χρειαζόμαστε ένα παρόμοιο ελαφρύ παπούτσι με απορρόφηση κραδασμών στη φτέρνα, και ειδικά κάτω από το μπροστινό μέρος του ποδιού.

Αυτά τα χαρακτηριστικά θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους πόνους στο πέλμα, αλλά και τις φουσκάλες στα δάχτυλα.

Court sports

Αυτή η κατηγορία όπως υποδηλώνει και το όνομα της, περιλαμβάνει παπούτσια σε συγκεκριμένο χώρο και έδαφος, και για αθλήματα όπως είναι το τένις, μπάσκετ, και βόλεϊ.

Εφόσον ασχολούμαστε με κάποιο από αυτά τα αθλήματα τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είναι αναγκαίο να έχουμε τα ειδικά σχεδιασμένα αθλητικά παπούτσια για τα συγκεκριμένα σπορ, που εκτός των άλλων είναι και ανθεκτικά.

Στα συγκεκριμένα αθλήματα υπάρχει έντονη μπρος-πίσω και πλάγια κίνηση, που επιβαρύνει αρκετά τα παπούτσια. Σίγουρα δεν θέλουμε να φθείρουμε σύντομα τα αθλητικά παπούτσια που έχουμε για καθημερινή χρήση, ούτε να έχουμε πιθανούς τραυματισμούς.

Ως εκ τούτου, αν το μπάσκετ είναι το αγαπημένο μας άθλημα σε ότι αφορά την άσκηση, επιλέγουμε ένα παπούτσι με παχιά και σκληρή σόλα. Αυτό θα μας δώσει σταθερότητα όταν παίζουμε στο γήπεδο, παρέχοντας και υποστήριξη στον αστράγαλο όταν προσγειωνόμαστε από άλμα.

Αν πρόκειται για τένις χρειαζόμαστε ένα παπούτσι που να υποστηρίζει πολύ καλά το πόδι κατά τη διάρκεια των απότομων κινήσεων, και τη μετατόπιση βάρους.

Για τένις σε χόρτο, το μαλακό παπούτσι με ενίσχυση μπροστά θα μας επιτρέπει την καλύτερη κίνηση, ενώ σε σκληρό γήπεδο χρειαζόμαστε αθλητικά παπούτσια με μεγαλύτερη σόλα.

Παπούτσια Crossfit

Εναλλακτικά αν ασχολούμαστε με διάφορα αθλήματα, μπορούμε να επιλέξουμε τα Crossfit παπούτσια, που συνδυάζουν όλες τις παραπάνω κατηγορίες, έτσι ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε με το ίδιο ζευγάρι σε περισσότερα από ένα άθλημα.

Οι κανόνες για την σωστή αγορά

Η σωστή επιλογή των αθλητικών παπουτσιών, εκτός από την πρόληψη τραυματισμών, μπορεί να μας χαρίσει άνεση στις δραστηριότητες μας, είτε αθλούμαστε, είτε όχι, αλλά και να κρατήσει ξεκούραστα τα πόδια μας.

Παραθέτουμε συνοπτικά του γενικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε πριν την αγορά:

Η κρισιμότητα του πέλματος

Όλοι οι ειδικοί ανεξαιρέτως, αναφέρουν πως για καλύτερα αποτελέσματα, είτε αθλούμαστε, είτε όχι, καλό είναι να βρούμε πρώτα τον τύπο του πέλματος μας, ετσι ώστε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι έχουμε καταλήξει στα σωστά αθλητικά παπούτσια.

Επίπεδο - πλατύ πέλμα

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επιλέξουμε εκείνα τα αθλητικά παπούτσια που δίνουν βαρύτητα στην υποστήριξη του πέλματος, προσφέροντας μεγαλύτερη σταθερότητα στο πόδι, και όχι αυτά με την μαλακή επένδυση, γιατί θα αυξήσει τον κίνδυνο της περιστροφής και των τραυματισμών.

Για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε επιλέξει τη σωστή κατηγορία, δεν έχουμε παρά να ελέγξουμε τη σόλα, η οποία πρέπει να είναι πλατιά και επίπεδη.

Πέλμα με υψηλή καμάρα

Αντίθετα, τα πέλματα με κοιλοποδία (ασυνήθιστα υψηλή καμάρα), δεν απαιτούν τη σταθερότητα που είδαμε προηγουμένως, καθώς χρειάζονται ώθηση για να στρέφονται με ασφάλεια.

Αυτός ο τύπος ποδιού είναι άκαμπτος, οι κραδασμοί απορροφώνται από μικρότερη περιοχή του πέλματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να υποστούμε κάταγμα.

Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε αθλητικά παπούτσια με ουδέτερη επένδυση, τα οποία συνήθως παρέχουν την απαιτούμενη έξτρα ενίσχυση στο μέσον τη σόλας για να μειώσουν τους κραδασμούς.

Για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε επιλέξει τη σωστή κατηγορία, πρέπει να λυγίσουμε το παπούτσι με τα δύο μας χέρια, και να βεβαιωθούμε πως είναι πιο ευλύγιστο σε σχέση με άλλα αθλητικά παπούτσια.

Επιπλέον, οι σόλες στα δάχτυλα πρέπει να έχουν σχήμα μπανάνας, και αντί να ακουμπούν τελείως στο έδαφος, να στρέφονται ελαφρώς προς τα πάνω.

Εσείς πως επιλέγετε τα αθλητικά παπούτσια?

Δεν χωρά αμφιβολία πως τα καλύτερα και ακριβότερα αθλητικά παπούτσια της αγοράς, δεν θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους αν δεν ταιριάζουν σωστά στα πόδια μας.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version