LifeSteps.gr

Abyssian – Godly review (2021 release)

Abyssian

Τους αγαπητούς Abyssian από την γειτονική Ιταλία δεν τους είχα ακούσει μέχρι τώρα και αυτό είναι το δεύτερο τους στούντιο cd μετά την ίδρυση τους το 2010. Παίζουν ένα σκοτεινό doom metal, άλλες φορές μοιάζει με το gothic στυλ των Moonspell και άλλες είναι πιο doom με τα ανάλογα καθαρά φωνητικά που είναι μάλλον πρωτότυπο. Έχω συνηθίσει στα doom να έχω και τα σκληρά φωνητικά και συνήθως κλίνουν προς ένα ωραίο συνδυασμό death και doom μαζί οι περισσότερες μπάντες που έχω ακούσει τώρα τελευταία.

Εδώ στο cd των παιδιών μου φαίνεται σαν ένα είδος πειραματικού doom, δείχνουν δηλαδή να ψάχνουν να βρουν τα πατήματα τους στον ομολογουμένως δύσκολο δρόμο του αυθεντικού ήχου. Σαν να έχει λίγο από όλα μέσα για δοκιμές προς τα που θα πάει η κατεύθυνση. Το πηγαίνουν σωστά προς το σκοτεινό μέταλ κυρίως με τα καθαρά φωνητικά και έχει και την ατμόσφαιρα την αργή, την μελαγχολία ενός doom δημιουργήματος αλλά μου φαίνεται ότι κάτι του λείπει για να ξεχωρίσει στο είδος.

Ίσως οι φίλοι μας να πρέπει να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό μήπως βγει καλύτερο, ίσως στο σκοτεινό ροκ θα πήγαιναν πιο σωστά πιστεύω. Έτσι όπως είναι τώρα το cd δεν μπορώ να το προτείνω στους φίλους του doom γιατί θα λένε μετά ότι δεν είναι το καθαρό που περιμένανε. Εντάξει μην περιμένετε να ακούσετε και τους Paradise Lost σε αυτό το δημιούργημα. Θα πρέπει μάλλον να το δείτε σαν κάτι σκοτεινό και διαφορετικό.

Στο gothic πηγαίνει πιο άνετα έτσι όπως ακούγεται, μάλλον από παρόμοια συγκροτήματα έχουν επηρεαστεί τα παιδιά. Δεν αντιγράφουν πάντως κάποιον συγκεκριμένα απλώς ο ήχος θα φανεί γνωστός σε αυτούς που ακούνε παρόμοια έργα. Φυσικά και εδώ σε αυτήν την περίπτωση δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζονται για μια αναλυτική παρουσίαση. Οι ανεξάρτητες εταιρίες δεν δίνουν σωστή βοήθεια στις μπάντες τους και έτσι πελαγοδρομούν εδώ και εκεί.

Δύσκολο να μπει σωστή βαθμολογία σε μια τέτοια underground μπάντα. Να δω αν θα βρω και κάποιο τραγούδι τους να βάλω για να πάρετε μια γεύση του τι παίζουν. Το ακούω και το ξανακούω το cd τους για να μην τα αδικήσω τα παιδιά και τελικά το συνήθισα. Δεν είναι άσχημο για να το ακούσει κάποιος αλλά δεν είναι και αριστούργημα όπως άκουγα πριν τους Saor για παράδειγμα.

Πάντως η παραγωγή και η εκτέλεση των συνθέσεων είναι σε πολύ καλό επίπεδο, οι φίλοι μας τα κατάφεραν καλά σε αυτόν τον τομέα. Ίσως στους στίχους θέλουν λίγο προσοχή για να έχουν νόημα τα τραγούδια και να μην ακούγονται έτσι χύμα να το πω απλά. Θέλω να ακούσω και την επόμενη δουλειά τους να δω σε ποια κατεύθυνση θα το πάνε πριν βγάλω ολοκληρωμένη άποψη.

Στο παρόν cd επειδή θέλω να είμαι επιεικής με τα παιδιά από το Μιλάνο δεν γίνεται να βάλω πάνω από 7/10 γιατί το δημιούργημα είναι κάπως χύμα και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια σε όλους σχεδόν τους τομείς. Κυρίως στην μουσική κατεύθυνση γιατί εκεί που πάω να ακούσω λίγο doom μου το γυρνάει στο gothic. Τουλάχιστον ας το αφήσουν εκεί και να μην αλλάζει κάθε τραγούδι και το στυλ του cd. Είναι και μερικά από τα κομμάτια που φαίνονται σαν να μην ανήκουν στο ίδιο στυλ με τα υπόλοιπα, κάπως πειραματικό μοντέλο αυτό.

Ελπίζω να τον βελτιώσουν τον ήχο τους στο μέλλον και να πάνε προς μια σταθερή πορεία που θα τους αρέσει και θα ταιριάζει στην μπάντα. Ρίξτε μια ματιά στο τραγούδι που βρήκα ευτυχώς παραπάνω και αποφασίστε αν σας αρέσει το στυλ των φίλων μας από την γείτονα χώρα. Είναι και από τα καλά τους τραγούδια αυτό.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.Seven
2.Fall Apart
3.Soul Colonnades
4.Nigra Lux
5.Milsterak
6.As the Sun
7.Godly
8.2nd Sunrise

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής μουσικούς:

Frans – Κιθάρα, πλήκτρα, προγραμματισμό των ντραμς
Rob – Φωνητικά, κιθάρα
Vinz – Μπάσο
Daniele Ferru - Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 26 Φεβρουαρίου του 2021 από την εταιρεία Revalve Records.

Είδος: Dark doom metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 57 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version