LifeSteps.gr

Alunah - Strange Machine review (2022 release)

Alunah

Ψάχνοντας στα καινούρια cd για παρουσίαση βρήκα και τους Alunah από την Αγγλία που παίζουν ένα καλό stoner rock με μπόλικο doom στοιχείο που θυμίζει παλιές καλές εποχές. Ωραία μουσική παίζουν οι φίλοι μας αλλά δεν είναι μέταλ που τους κατατάσσουν κάποιοι. Καθαρό ροκ παίζουν τα παιδιά που είναι όμορφο χωρίς πολλές άλλες προσμίξεις με άσχετα είδη προς το ήχο τους. Έχουν αυτό το old-school στοιχείο που παρατηρώ τελευταία σε αρκετές μπάντες. Δεν είναι κακό να έχουν επηρεαστεί από μεγάλους του είδους γιατί όλοι κάπου ξεκινάνε.

Ακόμα και το πρώτο τραγούδι μου θύμισε τον αγαπημένο δίσκο των The Gathering από την Ολλανδία, το Mandylion, τον τρίτο της μπάντας και τον πρώτο που έγραψε τους στίχους και τραγούδησε η Anneke το 1995. Δεν είναι διασκευή του παλιού, ωραίο κομμάτι για να ξεκινήσει ένας ροκ δίσκος με αυτήν την αίσθηση του παρελθόντος εδώ και εκεί. Η φωνή της κοπέλας που τραγουδά είναι απόλυτα ταιριαστή με το είδος που ακούμε. Μου θυμίζει την τραγουδίστρια των Seven Kingdoms που το cd τους Zenith ήταν καλό για φετινή κυκλοφορία.

Βέβαια είναι σε άλλο είδος αλλά οι φωνές μοιάζουν πολύ. Οι φίλοι μας είναι από το Μπέρμιγχαμ , την πόλη των θρυλικών Black Sabbath φυσικά και φαίνεται η επιρροή τους στον ήχο. Η μπάντα έχει φτιαχτεί από το 2006 και αυτό είναι το έκτο τους στούντιο cd. Δεν έχω άποψη για τα παλιά τους γιατί δεν τα έχω ακούσει οπότε δεν γνωρίζω αν έχουν πειραματιστεί και αν έχουν γίνει αλλαγές στον ήχο τους σε αυτά τα χρόνια. Άρα θα μείνω μόνο σε αυτό το cd χωρίς να υπολογίσω τι κάνανε πριν.

Το άκουσα 3 φορές το cd ολόκληρο για μια ολοκληρωμένη άποψη και μπορώ να πω ότι είναι αρκετά καλό για το είδος, όχι αριστούργημα που λένε άλλοι αρκετοί από ότι βλέπω. Σε έναν φαν του παλιού καλού ήχου των 70'ς με λίγη ψυχεδέλεια μέσα από το 60' και αρκετό doom στοιχείο βρετανικού τύπου πιστεύω ότι θα αρέσουν τα παιδιά. Πάντως μέταλ δεν είναι, σαν τους The Gathering ακούγονται μερικές φορές. Αν τραγουδούσε και η Anneke θα πλησίαζαν κάπως τον ήχο της μπάντας από την Ολλανδία.

Σε τελική ανάλυση μου θυμίζει ένα συνδυασμό Black Sabbath, The Gathering, Seven Kingdoms με αρκετή δόση παλιότερου στυλ και φυσικά doom. Ωραίο είναι δεν λέω, ευχάριστο στο άκουσμα αλλά όχι και cd της χρονιάς που λέει κάποιος. Χαχα, αυτός θα είναι πολύ φαν των φίλων μας για να λέει τέτοιο πράγμα. Είπαμε να βοηθάμε τα νέα ταλέντα αλλά όχι να προτείνουμε για τέλεια ικανοποιητικά ακούσματα γιατί ο κόσμος πληρώνει από το υστέρημα του.

Σε μένα που άρεσε το cd θα βάλω ένα 7/10, όχι παραπάνω γιατί είναι υπερβολή. Ακούστε πρώτα το βίντεο τους και αποφασίστε αν σας αρέσουν οι φίλοι μας. Πάντα προτείνω να ακούτε πρώτα πριν βγάλετε συμπέρασμα γιατί με τόσες καινούριες κυκλοφορίες υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός. Εγώ πάλι θα ψάξω και στα παλιά τους cd να δω αν έχουν αλλάξει τον ήχο τους. Γιατί κάπου διάβασα και για πειραματισμούς και δεν ξέρω αν αληθεύει αυτό.

Πάντως από την παραγωγή και την εκτέλεση των συνθέσεων δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα. Όλα πολύ σωστά και αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές του δημιουργήματος για την δουλειά τους. Ελπίζω να ξανακούσω από τα παιδιά κάτι καινούριο σύντομα. Προς το παρόν πάω για τα παλιότερα cd τους.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.Strange Machine
2.Over The Hills
3.Fade Into Fantasy
4.Broken Stone
5.Psychedelic Expressway
6.The Earth Spins
7.Silver
8.Teaching Carnal Sins
9.Dead Woman Walking

Η σύνθεση της μπάντας απαρτίζεται από τους εξής μουσικούς:

Siân Greenaway – Φωνητικά
Matt Noble – Κιθάρα
Daniel Burchmore – Μπάσο
Jake Mason – Ντραμς

Καλεσμένος μουσικός:
Shane Wesley – Κιθάρα στο τραγούδι “The Earth Spins”

Το cd κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου από την εταιρεία Heavy Psych Sounds Records.

Είδος: Stoner doom rock

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 42 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version