LifeSteps.gr

Dagon: by H. P. Lovecraft review (2021)

Dagon: by H. P. Lovecraft

Θαρρώ πως το συντριπτικό ποσοστό από εσάς τους αναγνώστες μας δεν σχημάτισε στο μυαλό του την παραμικρή απορία για τον άνωθεν τίτλο αφού τα λέει όλα από μόνος του. Το Dagon: by H. P. Lovecraft λοιπόν είναι βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του "πατέρα του  υπερφυσικού τρόμου" στην φανταστική λογοτεχνία, ο οποίος, κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν φανατικός υλιστής και δεν πίστευε σε τίποτα το υπερφυσικό.

Το Dagon: by H. P. Lovecraft είναι περισσότερο εικονογραφημένο βιβλίο παρά βιντεοπαιχνίδι, μια οπτική νουβέλα (Visual Novel) που διαδραματίζεται σε τρισδιάστατο πλαίσιο και η αλληλεπίδρασή μας περιορίζεται αποκλειστικά στην χρήση του mouse και των κουμπιών του. Πίσω από την δημιουργία του "κρύβεται" μια πολύ δημιουργική εταιρεία ανάπτυξης από την Πολωνία, η Bit Golem, η οποία ειδικεύεται στις interactive περιπέτειες και αναμένουμε να μας προσφέρει πολλές συγκινήσεις στο προσεχές μέλλον.

Στο Dagon: by H. P. Lovecraft βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του ανώνυμου και απρόσωπου πρωταγωνιστή, ενός βασανισμένου ανθρώπου από εφιάλτες και εθισμούς στα ναρκωτικά. Ο δυστυχής ανακαλεί την πιο τραυματική εμπειρία της ζωής του, η οποία, παραδόξως, δεν ήταν η συμμετοχή του στον ανθρωποκτόνο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην διάρκεια της πολεμικής του θητείας, ο ανώνυμος ήρωας απέδρασε από ένα γερμανικό πλοίο μόνο και μόνο για να βρεθεί ναυαγός σε ένα νησί γεμάτο αλλόκοτα, εξώκοσμα ευρήματα και αποτρόπαια όντα.

Τα γραφικά του τίτλου υποστηρίζουν υποδειγματικά την αφήγηση, ενισχύοντας την τρομώδη ατμόσφαιρα, συνεπικουρούμενα φυσικά και από την υπέροχη μουσική υπόκρουση και την ηχητική επένδυση. Το πετυχημένο ζωντάνεμα των σελίδων του Lovecraft είναι το μισό τμήμα της απόλαυσης που αντλούμε από το Dagon: by H. P. Lovecraft. Το άλλο μισό είναι η πληθώρα πληροφοριών που παρέχονται υπό την μορφή κρυμμένων στοιχείων στην εκάστοτε εικόνα που περιηγούμαστε. Εκ των πραγμάτων θα απολαμβάναμε τις οπτικές λεπτομέρειες των τοπίων όμως το παιχνίδια μας προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο για να αναζητούμε το περίφημο Elder Sign, το σύμβολο των Μεγάλων Παλιών και να το πατάμε, ξεκλειδώνοντας τις πολύτιμες πληροφορίες σε μορφή απλού κειμένου.

Τα εν λόγω κείμενα είναι αρκετά και δεν αποκλείεται καθόλου να μας διαφύγουν μερικά έως ότου ολοκληρώσουμε το πέρασμά μας στο Dagon: by H. P. Lovecraft και φτάσουμε στο φινάλε του, μια δραστηριότητα η οποία θα μας φάει το πολύ μισή ώρα με τρία τέταρτα. Επειδή δεν ήθελα να χάσω την παραμικρή ιστορική πληροφορία για τον Lovecraft και την εποχή του, επέστρεψα στο παιχνίδι για να αναζητήσω τα χαμένα σύμβολα και τις γνώσεις που έκρυβαν πίσω τους. Στο δεύτερο και τελευταίο πέρασμα μου, εναρμονίστηκα πλήρως με την θαλασσινή αμτόσφαιρα της περιπέτειας και συμπεριφέρθηκα σαν πραγματικός καπετάνιος, αγγλιστί skipper, δηλαδή πάταγα skip σαν μανιακός στις εικόνες μέχρι να φτάσω στο σημείο που υπολόγιζα ότι βρίσκεται το χαμένο ίχνος!

Προφανώς το Dagon: by H. P. Lovecraft δεν πρόκειται να μας κολλήσει μπροστά στις οθόνες μας για πολύ καιρό αλλά η εμπειρία αξίζει το κάθε λεπτό που θα δαπανήσουμε σε αυτή. Εδώ να τονίσουμε και μια σημαντική λεπτομέρεια: ο τίτλος διατίθεται δωρεάν στο Steam! Δεδομένου της ποιότητάς του είναι θεμιτό να χώσουμε... ρηχά το χέρι στην τσέπη μας και να αγοράσουμε τα δύο DLC που έχουν κυκλοφορήσει με επτάμιση ευρώ, τροφοδοτώντας τα ταλέντα που το έφτιαξαν και επιτρέποντάς τους να ασχοληθούν με ανάλογα projects στην συνέχεια.

Exit mobile version