LifeSteps.gr

Stratuz – Osculum Pacis review (2022 release)

Stratuz

Έπρεπε να φτάσω και μέχρι την μακρινή Βενεζουέλα για να βρω τους αγαπητούς Stratuz που παίζουν ένα πολύ καλό και μελωδικό death doom όπως ακριβώς μου αρέσει. Τα παιδιά είναι πολύ έμπειροι μουσικοί μιας και η μπάντα υπάρχει από το 1985 αν διάβασα καλά. Ούτε εγώ δεν το πίστευα στην αρχή ότι είναι τόσο έμπειροι στο doom και υπάρχουν τόσα χρόνια χωρίς να τους έχω ακούσει ποτέ. Τουλάχιστον τους βρήκα τώρα έστω και λίγο αργά.

Αυτό είναι το τέταρτο ολοκληρωμένο δημιούργημα τους σε στούντιο. Μερικές φορές μου ακούγονται πιο κοντά στο gothic στυλ που είχαν και οι Tristania παλιότερα βέβαια. Πολύ καλό το cd πάντως σαν ένας συνδυασμός ειδών με πολύ προσοχή για να μην χαλάσει το συνολικό αποτέλεσμα. Το doom στοιχείο είναι πολύ καλό και συνδυάζεται με τα 'σκληρά' φωνητικά μια χαρά. Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά οι φίλοι μας από το μακρινό Καράκας της Βενεζουέλας.

Έτσι όπως το βλέπω το cd θα πάει μάλλον στα καλύτερα του είδους για την φετινή χρονιά που δεν έχει και πολλά αξιόλογα να αντιμετωπίσει. Οι στίχοι τους μιλούν για τις καταχρήσεις που γίνονται από την επίσημη εκκλησία και την σιωπή της όταν καταγγελίες φτάνουν σε αυτήν. Επίσης θίγουν κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα όπως η χειραγώγηση των μαζών, η ανάγκη να αφυπνιστούμε και να αντιμετωπίσουμε το κακό και τις δυστυχίες που μας πλήττουν όσο και η μεταφυσική μεταμόρφωση του ανθρώπου μετά τον θάνατο.

Πολύ φιλοσοφημένοι οι φίλοι μας, δεν πετούν εκεί ένα έργο με τα γνωστά κοινότυπα λόγια και τελειώσαμε, το πηγαίνουν αρκετά μακριά το πράγμα και μας βάζουν να σκεφτούμε αν δώσουμε βέβαια σημασία στους στίχους των τραγουδιών. Τελείωσε το cd για πρώτη φορά και μπορώ να πω ότι μου φάνηκε περισσότερο σαν αυθεντικό gothic metal με την γνωστή ατμόσφαιρα όπως προανέφερα των θρυλικών Tristania στα 2-3 πρώτα τους album γιατί μετά αλλάξανε πολλά στην μπάντα.

Πάντως δεν το περίμενα η αλήθεια είναι για τόσο καλό γιατί ούτε καν του έχουν δώσει σημασία τα γνωστά 'μέσα' που προωθούν αβέρτα τα παλτά έναντι αμοιβής φυσικά. Τα ταλέντα τα αφήνουν απέξω από τον χορό και μας πασάρουν κάτι απίθανους τύπους που δεν τους ξέρει κανείς. Τουλάχιστον να είχαν κάποια αξία να πω μπράβο, καλά κάνουν, σαν και μένα το βλέπουν γενικά. Να εδώ τα παιδιά είναι από το 1985, αν είναι δυνατόν, και τώρα τους άκουσα πρώτη φορά γιατί δεν τους ανέφερε κανείς.

Εντάξει δεν είναι και η πιο ενεργή μπάντα στον κόσμο αφού έχει βγάλει τόσα λίγα αλλά καλύτερα λίγα και καλά παρά ένα τόνο αδιάφορα cd που βγάζουν οι άλλοι κάθε χρόνο σχεδόν. Κλείνοντας το μίνι αφιέρωμα στους φίλους μας να πω ότι η παραγωγή και η εκτέλεση είναι σε άριστα επίπεδα αντάξια της πείρας που έχουν τόσα χρόνια. Και είναι και τόσο ευέλικτη η μουσική τους που θα αρέσει και στους φίλους του doom αλλά φυσικά και στους πολύ περισσότερους φίλους του gothic metal.

Μπράβο στα παιδιά για αυτό τους το υπέροχο δημιούργημα, πιστεύω αξίζουν το 9/10 με το παραπάνω και σίγουρα συγκαταλέγεται στα cd της χρονιάς για το είδος (μπορεί να παίξει σε δύο είδη κιόλας).

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.Intro
2.Morning Star
3.Father Amorth(e)
4.Holy Grail
5.Caelibatus
6.In The Name Of God
7.Back To The Sun
8.Sodomized
9.Dawn
10.Left
11.Condemned

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Franklin Berroterán - Φωνητικά και πλήκτρα
Gerónimo Egea - Κιθάρα
Leonardo Rangel - Μπάσο
Diego Cabrujas - Ντραμς

Επίσης συμμετέχουν οι εξής εκλεκτοί καλεσμένοι:
Karen Pita - Γυναικεία φωνητικά στο τραγούδι Dawn
Pedro Capón - Ντραμς στα τραγούδια Dawn, Sodomized, Caelibatus,
In The Name Of God, Holy Grail, Father Amorth(e).

Το cd κυκλοφόρησε στις 26 Απριλίου του 2022 από την εταιρεία Sliptrick Records.

Είδος: Death doom metal / gothic metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 44 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version