LifeSteps.gr

Frayle – 1692 review (2020 release)

Frayle

Ένα πολύ περίεργο αλλά και πρωτότυπο project είναι οι Frayle από το Κλήβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών που παίζουν ένα ωραιότατο μελωδικό doom δε συνδυασμό με shoegaze εποχής 80'. Πολύ όμορφος συνδυασμός σκοτεινής και ατμοσφαιρικής μουσικής που δεν συναντώ εύκολα στις συνεχείς αναζητήσεις για νέες μπάντες που έχουν κάτι το διαφορετικό να πουν στον κόσμο. Για αυτό και πήρα αυτό το cd αν και λίγο παλιό για παρουσίαση γιατί τα παιδιά αξίζουν σίγουρα να τους γνωρίσει ο κόσμος.

Ουσιαστικά πρόκειται για project δύο ατόμων, της πολύ καλής τραγουδίστριας Gwen και του έμπειρου κιθαρίστα Sean. Η μουσική τους είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει όλους τους φίλους του καλού doom μιας και είναι αργό και μελωδικότατο. Τα αιθέρια φωνητικά συνδυάζονται υπέροχα με τον ήχο αλλά και με τα πιο 'σκληρά' όταν χρειάζεται. Μου αρέσει η πρωτοτυπία στον σκοτεινό τους ήχο σαν να παίζανε οι κλασικοί Cocteau Twins doom.

Πολύ ενδιαφέρουσα η μίξη ανάμεσα σε δύο κόσμους, της dream pop και του αργού doom. Δεν είναι η μουσική που ακούμε συχνά από διάφορες αδιάφορες μπάντες ανά τον κόσμο. Εδώ οι φίλοι μας έχουν δημιουργήσει κάτι το ξεχωριστό και μας παροτρύνουν να εξερευνήσουμε τον κόσμο τους. Είναι το λεγόμενο doomgaze όπως έχω ονομάσει, νομίζω άλλη μια μπάντα τον έχει καταφέρει αυτό τον συνδυασμό πετυχημένα. Το doom δεν είναι και το πιο εύκολο είδος για να ξεχωρίσεις φυσικά και να μην πας με το ρεύμα η να αντιγράφεις τις μεγάλες μπάντες.

Όλα τα είδη είναι δύσκολο να τα πετύχεις σωστά απλά μένω περισσότερο στο doom η το συμφωνικό μέταλ γιατί αυτά ακούω πιο συχνά και έχουν παρελάσει από μπροστά μου του κόσμου οι μπάντες. Να για παράδειγμα πήγα να ακούσω και το καινούριο από τους Belphegor αλλά στο black metal αφήνω τους ειδικούς να κρίνουν αν τους αρέσει η όχι το cd. Ακούω πολύ σπάνια το είδος και ορισμένες μπάντες όπως οι Gaerea για παράδειγμα που θα βγει και σε λίγες μέρες το καινούριο τους για να το παρουσιάσω.

Ξαναγυρνώντας στους φίλους μας τους Frayle να πω ότι δεν ξέρω αν ετοιμάζουν κάτι πιο καινούριο να κυκλοφορήσουν. Τώρα τους έμαθα και ψάχνω να βρω στοιχεία για μια καλύτερη παρουσίαση. Πάντως σίγουρα συστήνονται στους φανς του καλού ποιοτικού doom αλλά μην περιμένετε να ακούσετε Paradise Lost η My Dying Bride, τα παιδιά έχουν τον δικό τους μοναδικό ήχο που είναι ωραιότατος και πλήρως ατμοσφαιρικός. Επίσης στην παραγωγή και την εκτέλεση τα έχουν πάει περίφημα όπως ακριβώς αμόζει σε ένα πολύ αξιόλογο cd.

Αξίζουν με το παραπάνω ένα ωραίο 9/10 κυρίως για την πρωτοτυπία τους που σπάνια συναντώ. Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλα τα παιδιά για αυτήν τους την προσπάθεια. Ήδη το έχω ακούσει 5 φορές και πάω για την έκτη. Τώρα διάβασα ότι θα βγάλουν το δεύτερο cd τους σε λίγες μέρες από τώρα οπότε πάω να το παραγγείλω από το bandcamp τους για να βοηθήσω την προσπάθεια των φίλων μας που το αξίζουν με το παραπάνω. Έχουν βγει και τα πρώτα singles στο youtube και φαίνεται αμέσως ότι θα είναι και αυτό εξαιρετικό.

Περιμένω να μου έρθει το cd τώρα για να το παρουσιάσω αμέσως, είναι πολύ ταλαντούχα τα παιδιά. Καλά που υπάρχει και το bandcamp και μαθαίνουμε κάποιες αναγκαίες πληροφορίες για τις μπάντες αλλιώς δεν γίνεται δουλειά.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1.Introduction (Arise)
2.1692
3.Gods of No Faith
4.Monsters
5.Darker Than Black
6.Dead Inside
7.Burn
8.Godless
9.If You Stay
10.Stab

Η σύνθεση της μπάντας για αυτό το cd αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Gwen Strang – Φωνητικά
Sean Bilovecky – Κιθάρες
Eric Myzic – Μπάσο
Elliot Rosen – Κιθάρα
Pat Ginley - Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 14 Φεβρουαρίου του 2020 από την εταιρεία Aqualamb Records.

Είδος: Μελωδικό doom

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 37 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version