LifeSteps.gr

Αποκλειστική συνέντευξη με τους φανταστικούς Edenbridge (2022)

Αποκλειστική

Σήμερα έχω την χαρά και την τιμή να φιλοξενώ στο portal μας, για αποκλειστική συνέντευξη, έναν από τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες της μέταλ σκηνής, τον φανταστικό Arne Stockhammer, γνωστότερο με το θρυλικό ψευδώνυμο Lanvall. Τους Edenbridge τους ξέρω από την αρχή όταν έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην μουσική σκηνή και ήμουν βέβαιος ότι θα φτάσουν στην κορυφή αφού διέκρινα αμέσως το ταλέντο που είχε όλη η μπάντα και εκείνο το εντυπωσιακό ξεκίνημα με το φανταστικό Sunrise in Eden με δικαίωσε απόλυτα.

Η μπάντα ακολούθησε μια μακρά πορεία από τότε και φέτος επέστρεψε δριμύτερη με μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς στο συμφωνικό μέταλ το υπέροχο Shangri-La που το βλέπω σαν να ξαναγυρίσαμε στην θρυλική Eden. Ακολουθεί η συνέντευξη με τον αγαπημένο Arne που απάντησε σε όλα τα ερωτήματα με ακρίβεια και ταχύτατα μπορώ να πω, εγώ φταίω που άργησε να ανέβει η συνέντευξη από την πολύ δουλειά που έχει πέσει τελευταία. Απολαύστε την.

1) Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε η μπάντα σας, για την γενική πορεία της και ποια είναι τα highlights της μέχρι τώρα καριέρας σας;

Το συγκρότημα υπάρχει από το 1998 και το 2000 κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ «Sunrise in Eden», που μας κατέστησε μια από τις νεοφερμένες μπάντες εκείνης της χρονιάς. Τα τελευταία 20 χρόνια κάναμε άλλα 10 στούντιο άλμπουμ, 3 live άλμπουμ ένα πακέτο 6DVD και περιοδεύσαμε σε όλο τον κόσμο. Οι σημαντικότερες στιγμές της καριέρας μας  ήταν σίγουρα οι εξωτικές επισκέψεις σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία, η κρουαζιέρα 27000 τόνοι Metal στην Καραϊβική και φυσικά ότι είμαστε ακόμα εδώ απολαμβάνοντας τη μουσική.

2) Πώς εμπνεύστηκατε το όνομα της μπάντας σας;

Υπάρχει μια μικρή πόλη στην Αγγλία στην επαρχία του Κεντ, από όπου άκουσα το όνομα. Από ένστικτο ήξερα ότι αυτό θα ήταν το τέλειο όνομα για το συγκρότημα.

3) Βλέπουμε ότι η πανδημία σας ωφέλησε θετικά γιατί επιστρέψατε στη μουσική σκηνή με ένα φοβερό άλμπουμ. Πόσο πιστεύετε ότι πλήγωσε ή βοήθησε τη μουσική βιομηχανία γενικότερα;

Ευχαριστώ. Φυσικά πλήγωσε πολύ τη μουσική σκηνή. Οι μουσικοί δεν είχαν έσοδα από περιοδείες και πολλοί συναυλιακοί χώροι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Θα δούμε πώς θα πάει η κατάσταση. Στην περίπτωσή μας δεν ήταν τόσο δραματική καθώς δεν είμαστε ένα συγκρότημα που περιοδεύει όλη τη χρονιά. Έχω το στούντιο μου και έκανα κινηματογραφική μουσική και συνέθεσα την πρώτη μου συμφωνία, η οποία έκανε ζωντανή πρεμιέρα φέτος με 120 μουσικούς στη σκηνή. Και φυσικά είχα πολύ χρόνο να γράψω το νέο άλμπουμ των Edenbridge.

4) Ποιο από τα νέα συγκροτήματα θεωρείτε ότι είναι πιο πολλά υποσχόμενο ώστε να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη metal σκηνή;

Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά. Δεν έχω δει κανένα νέο συγκρότημα τα τελευταία χρόνια που να με συγκίνησε πραγματικά με οποιονδήποτε τρόπο.

5) Θεωρούμε το Sunrise in Eden ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, ένα μουσικό αριστούργημα που πραγματικά μας ταξιδεύει σε έναν παραδεισένιο κόσμο. Πείτε μας ποια ήταν η έμπνευσή σας για αυτό το μνημειώδες μουσικό έπος και πώς αντιλαμβάνεστε τον παράδεισο, την πραγματική Εδέμ;

Λοιπόν, έτσι ακριβώς ένιωθα τη μουσική από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του '90. Όλα τα τραγούδια γράφτηκαν μεταξύ 95 και 98. Φυσικά το στυλ μας έχει αναπτυχθεί με τα χρόνια, αλλά είναι υπέροχο να ακούς ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να συγκινούνται από τη μουσική που κάναμε πριν από 20 χρόνια. Ο πραγματικός παράδεισος για μένα είναι όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ελεύθεροι και αυτοπροσδιοριζόμενοι, σε αρμονία με τη φύση.

6) Στον προηγούμενο δίσκο σας, Dynamind, είχατε ένα υπέροχο folk κομμάτι “On the Other Side”. Έχεις σκεφτεί να κάνεις δίσκο μόνο με folk τραγούδια;

Όχι γιατί δεν είμαστε folk συγκρότημα. Αγαπώ και εγώ το συγκεκριμένο κομμάτι και είναι ένα από εκείνα που απολαμβάνω να παίζω στις συναυλίες μας. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να υπάρχουν διαφορετικά τραγούδια σε κάθε άλμπουμ.

7) Ποια ήταν η καλύτερη ζωντανή εμφάνιση που έχετε κάνει ποτέ και τι την έκανε μοναδική;

Δύσκολο να πω. Το σόου στη Μόσχα το 2004 ήταν πολύ ξεχωριστό και η Sabine και εγώ είχαμε ανατριχιάσει ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια του "My Last Step Beyond" όταν όλο το πλήθος τραγουδούσε τους στίχους μαζί της. Τα σόου στην Κορέα ήταν επίσης πάντα καταπληκτικά.

8) Πόσο ρόλο παίζει μια μεγάλη δισκογραφική στην προώθηση και την διάδοση της δουλειάς ενός καλλιτέχνη, ειδικά αν είναι πολύ ταλαντούχος; Πόσο σημαντικό θεωρείτε επίσης τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων στην προώθηση του έργου σας;

Είναι και τα δύο πολύ σημαντικά. Η ψηφιακή αγορά δεν είναι εύκολο να εξεταστεί. Πρέπει να έχετε μια συγκεκριμένη εμπειρία και νομίζω ότι η εταιρεία μας AFM καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό. Συνεπώς πρέπει να είμαστε ενεργοί σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάναμε τρία single με τρία βίντεο και δημιουργήσαμε πολύ περιεχόμενο για να είμαστε ενεργοί σχεδόν καθημερινά και λειτουργεί όπως βλέπουμε.

9) Πόσο σας έλειψε η αλληλεπίδραση με το κοινό σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Λοιπόν, φυσικά θα θέλαμε να παίζουμε σε συναυλίες αλλά τα πράγματα είναι όπως είναι και δεν μας οφελεί καθόλου το να θρηνούμε. Τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο lockdown παρακίνησα τον εαυτό μου και άρχισα να γράφω το νέο άλμπουμ.

10) Οι στίχοι στο Sunrise in Eden και στο τελευταίο άλμπουμ δείχνουν ένα τρυφερό, ονειροπόλο άτομο που έχει μια ρομαντική ματιά στη ζωή. Εσύ γράφεις αυτούς τους φανταστικούς στίχους ή η Sabine;

Έγραψα όλους τους στίχους μέχρι το “The Great Momentum”, όταν η Sabine ανέλαβε μαζί μου κυρίαρχο ρόλο στη συγγραφή στίχων. Αυτή η διαδικασία του να δουλεύουμε μαζί είναι ωραία καθώς φέρνει νέες προοπτικές στους στίχους.

11) Με ποιες μπάντες ή μέταλ καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε ή να περιοδεύσετε;

Δεν θα μπορούσα να αναφέρω κάποιον συγκεκριμένο. Φυσικά, είναι πάντα λογικό να περιοδεύουμε με κάποιον παρόμοιου στυλ για να συσπειρώνουμε και το κοινό μας.

12) Από πού πηγάζει η έμπνευση για τα υπέροχα τραγούδια σας;

Η φύση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Μου αρέσει να κάνω πεζοπορία στα βουνά το καλοκαίρι και σκι το χειμώνα. Μου αρέσει να βρίσκομαι στη θάλασσα όπου τα κύματα καθαρίζουν το κεφάλι μου και οι "μπαταρίες" μου γεμίζουν ξανά.

13) Αν κρίνουμε από την πολύ επιτυχημένη διασκευή του “For Your Eyes Only”, πιστεύουμε ότι είστε θαυμαστές του James Bond όπως εμείς. Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία της σειράς, ποιος πιστεύεις ότι είναι ο καλύτερος Bond και φυσικά ποιο είναι το καλύτερο τραγούδι της σειράς;

Ναι, είμαι μεγάλος θαυμαστής του James Bond. Ο αγαπημένος μου Bond θα είναι πάντα ο Ρότζερ Μουρ, είναι ασύγκριτος και οι ταινίες του είναι και οι πιο χιουμοριστικές. Το αγαπημένο μου film είναι σίγουρα το “The Man with the Golden Gun” αλλά αγαπώ και όλα τα υπόλοιπα με πρωταγωνιστή τον Μουρ. Όταν πρόκειται για το καλύτερο ομότιτλο κομμάτι είναι φυσικά το “Skyfall” της Adele. Φίλε, τι τραγούδι και τι φωνή!

14) Είσαι μάστερ στις ενορχηστρώσεις και έχεις και δικό σου στούντιο για ηχογράφηση των άλμπουμ σου. Τι αγαπάς περισσότερο, να κάνεις μουσική ή να την ερμηνεύεις;

Τα αγαπώ και τα δύο. Η συγγραφή ενός άλμπουμ είναι μια μεγάλη και μερικές φορές επίπονη διαδικασία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει για πάντα. Μια ζωντανή εμφάνιση είναι ένας στιγμιαίος θρίαμβος και είναι υπέροχο να αλληλεπιδράς με το κοινό και να λαμβάνεις την ανταπόκρισή του. Ας μην ξεχνάμε επίσης τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε σε μεγάλο μέρος του κόσμου όταν είμαστε σε περιοδεία.

15) Πόσο σημαντικό θεωρείτε να διαθέτετε μια μόνιμη ορχήστρα στη δημιουργία ενός συμφωνικού μέταλ άλμπουμ;

Το να έχεις μια πραγματική ορχήστρα κοστίζει πολλά λεφτά στις μέρες μας, εφόσον θέλεις να έχεις μια από τις κορυφαίες φυσικά. Μια πραγματική ορχήστρα θα είναι πάντα η «μία», αλλά εξαρτάται από τον προϋπολογισμό. Είμαι υποστηρικτής των καλύτερων ορχηστρικών δειγμάτων στον κόσμο, τα «Orchestral Tools», ηχογραφημένα κυρίως από τους παίκτες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου. Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις βιβλιοθήκες δειγμάτων πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνει μια ορχήστρα και πώς ακούγεται. Στην περίπτωσή μας, θέλω κυρίως να ακούγεται επιβλητικό, μεγαλειώδες, οπότε δεν μπορούμε να το διατηρήσουμε διαρκώς σε αυτή την μορφή. Πρέπει να δώσουμε στην ορχήστρα την δυνατότητα να προσθέσει και τις δικές της "πινελιές".

16) Πότε θα σας δούμε ζωντανά στη χώρα μας για να σας απολαύσουν από κοντά οι χιλιάδες Έλληνες θαυμαστές σας;

Αυτή εἰναι μια καλή ερώτηση. Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Ελλάδας και μου αρέσει να κάνω διακοπές εκεί. Αυτή την εβδομάδα θα πάμε Κρήτη για μια εβδομάδα. Φυσικά θα μας άρεσε να παίξουμε εκεί. Επομένως, εξαρτάται μόνο από τις εταιρείες προώθησης μουσικών δρώμενων να μας καλέσουν εκεί και θα έρθουμε 🙂

17) Αγαπάμε τις Metal όπερες όπως οι Avantasia του Tobias Sammet. Σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα παρόμοιο έργο στο άμεσο μέλλον;

Δεν υπάρχει σχέδιο για αυτό αυτή τη στιγμή, αλλά ποιος ξέρει. Αν κάνω ποτέ κάτι τέτοιο, θα ήταν διαφορετικό από την άποψη ότι η εννοιολογική ιστορία θα πρέπει επίσης να επηρεάζει τη μουσική όσον αφορά τα θέματα που υπάρχουν σε όλο το άλμπουμ, κάτι που θα το κάνει ένα πραγματικό concept άλμπουμ, η αρχική μορφή λοιπόν μιας ροκ ή μέταλ όπερας. Μου αρέσουν επίσης πολύ οι Avantasia, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με αυτό που καταλαβαίνω ως ροκ ή μέταλ όπερα. Ένα πραγματικά υπέροχο άλμπουμ σε αυτόν τον τομέα είναι το “Nostradamus” του Nikolo Kotzev. Αυτή είναι μια πραγματική ροκ όπερα.

18) Η τελευταία λέξη είναι δική σας, σας ευχαριστούμε που μας κάνατε την τιμή και τη χαρά να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας.

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και τους χαιρετισμούς μας στους Έλληνες θαυμαστές μας!

Τωρινή σύνθεση των Edenbridge

Sabine Edelsbacher – Φωνητικά
Arne "Lanvall" Stockhammer – Κιθάρα, πλήκτρα, διάφορα όργανα, ενορχήστρωση
Dominik Sebastian – Κιθάρα
Johannes Jungreithmeier - Ντραμς
Stefan Gimpl – Μπάσο

Δισκογραφία των Edenbridge

Sunrise in Eden (2000)
Arcana (2001)
Aphelion (2003)
Shine (2004)
The Grand Design (2006)
My Earth Dream (2008)
Solitaire (2010)
The Bonding (2013)
The Great Momentum (2017)
Dynamind (2019)
Shangri-La (2022)

Exit mobile version