LifeSteps.gr

Edenbridge - Shangri-La review (2022 release)

Shangri-La

Έφτασε λοιπόν και το πολυαναμενόμενο Shangri-La από τους αγαπημένους Edenbridge, ένα cd που περίμενα καιρό να ακούσω για να δω πως τα πηγαίνουν οι φίλοι μας από την Αυστρία. Το ακούω πολύ προσεκτικά όπως κάνω πάντα με αγαπημένα μου συγκροτήματα. Το πρώτο πράγμα που φαίνεται αμέσως είναι ότι είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο τους που άκουγα προχθές για να κάνω συγκρίσεις. Μπορεί να μην φτάνει την μαγεία του Sunrise in Eden, το πρώτο και καλύτερο κατά την γνώμη μου αλλά είναι πολύ κοντά στην κορυφή.

Σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από πολλά μεταγενέστερα του πρώτου που μου φαίνονταν κάπως βιαστικά φτιαγμένα, να τελειώνουμε που λένε. Εδώ ο θρυλικός μαέστρος Lanvall έβαλε το χεράκι του και όντας σε μεγάλη φόρμα έφτιαξε πολύ καλές συνθέσεις και τις ανάθεσε στην ειδική του είδους και αγαπημένη Sabine που μπορεί να μεγάλωσε σε σχέση με παλιά αλλά η φωνή καλά κρατεί. Μπορώ να πω ότι μου βγήκε και πολύ καλύτερο από ότι το περίμενα. Έχει μέσα όλα όσα ήθελα να υπάρχουν για να το χαρακτηρίσω πάρα πολύ καλό.

Είναι πολύ μελωδικό και πολύ ρομαντικό θα έλεγα, σε χαμηλό τέμπο σε σχέση με τα παλιότερα αλλά η μουσική είναι φανταστική και οι ενορχηστρώσεις κορυφαίας ποιότητας. Σε σχέση με το προηγούμενο του 2019 είναι χιλιόμετρα καλύτερο. Το άλλο είχε μόνο ένα folk τραγούδι καλό και τα υπόλοιπα ήταν πρόχειρα χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Σε αυτό το cd αισθάνεσαι αμέσως ότι ακούς τους γνωστούς και πολυαγαπημένους Edenbridge από την αρχή του έως και το τέλος χωρίς να κάνει κοιλιά πουθενά.

Σίγουρα μπαίνει στα καλύτερα συμφωνικά έργα της χρονιάς μαζί φυσικά με τους Pirates αλλά και τους Glasya. Αν έβγαζαν φέτος και οι Delain το καινούριο τους σίγουρα θα ήταν κι αυτό στα πρώτα. Προς το παρόν έχουμε 5 πολύ καλά και δυνατά συμφωνικά album για την χρονιά και περιμένω και τις Ερινύες μήπως καταφέρουν να μπουν σφήνα και αυτές. Να συμπληρώσω ότι έχουν και μερικά prog στοιχεία πολύ σωστά φτιαγμένα στις συνθέσεις τους από τον μέγα Lanvall που ακούγονται εξαιρετικά ευχάριστα.

Είναι πολύ έμπειρη πια η μπάντα μετά από τόσα cd που έχει στο ενεργητικό της που και μοναδικό στυλ έχει λόγω της φανταστικής Sabine που θυμάμαι επί της ευκαιρίας ότι τότε που την άκουσα πρώτη φορά υπήρχε μόνο η Tarja, η Sharon και η Liv, όλες αγαπημένες τραγουδίστριες και από τις καλύτερες στην σκηνή. Η μικρή τότε Sabine μπήκε σφήνα ανάμεσα τους και κατάφερε το ακατόρθωτο να τις έχει στα ίσια. Τεράστιο κατόρθωμα αν αναλογιστούμε ότι η μπάντα τότε ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Μετά βέβαια βγήκαν πάρα πολλές καλές τραγουδίστριες στο συμφωνικό μέταλ που αναγκαστικά βάδισαν στα χνάρια των καλύτερων του είδους. Υπήρχαν φυσικά και οι κοπέλες στα gothic metal όπως ήταν η μικρή τότε Floor στους After Forever αλλά εκεί είχαμε άλλο στυλ. Κλείνοντας το μίνι αφιέρωμα έτσι που κατάντησε σε μια από τις αγαπημένες μου συμφωνικές μπάντες, οι Visions of Atlantis βγήκαν λίγο αργότερα να εξηγήσω κάποια πράγματα για τις βαθμολογίες.

Από 1 έως και 5 είναι τα μέτρια έως βαρετά cd που και να μην ακουστούν δεν χάνουμε και τίποτα σπουδαίο (κοινώς τα παλτά) , 6 και 7 είναι τα μέτρια προς καλά που σίγουρα θα βρουν κάποιους να τους αρέσουν, 8 και 9 τα πολύ καλά που αξίζουν σίγουρα να τα αγοράσουμε και 10 βέβαια τα αριστουργήματα κάθε είδους ξεχωριστά. Δεν συγκρίνω ποτέ διαφορετικά είδη γιατί είναι άδικο για τις μπάντες. Δεν γίνεται να μπουν οι Gaerea για παράδειγμα με τους Edenbridge στο ίδιο σακούλι, θα αναμετρηθούν με τα cd στο ίδιο είδος.

Εδώ για να βάλω και μια βαθμολογία στο πολύ καλό Shangri-La θα επιλέξω το 9/10 γιατί το δεκάρι έχει πάει στο πρώτο και καλύτερο για μένα Sunrise in Eden. Ακούστε το οπωσδήποτε οι φανς του είδους για να δείτε πως μια μεγάλη μπάντα καταφέρνει να εντυπωσιάζει μετά από πάνω από 20 χρόνια παρουσίας στην μέταλ σκηνή. Η παραγωγή και η εκτέλεση είναι σε άριστο επίπεδο όπως πάντα. Συγχαρητήρια στους φίλους μας για το εξαιρετικό τους cd. Μπράβο στον Lanvall και την εξαίσια Sabine όπως και στα υπόλοιπα παιδιά για το δημιούργημα τους.

Είναι τόσο καλό το cd που ξέχασα να αναφέρω ότι το Shangri-La είναι το ενδέκατο δημιούργημα της μπάντας. Έχω κολλήσει στο μελωδικότατο The Call of Eden που θα το ακούω για μέρες τώρα. Θα κάνω και μια προσπάθεια για μια συνέντευξη μαζί τους αν θέλουν και προλαβαίνουν φυσικά γιατί είναι μεγάλη μπάντα με παγκόσμια περιοδεία για την προώθηση του cd τους.

Το tracklist της κανονικής έκδοσης του cd είναι το ακόλουθο:

1. At First Light
2. The Call Of Eden
3. Hall Of Shame
4. Savage Land
5. Somewhere Else But Here
6. Freedom Is A Roof Made Of Stars
7. Arcadia (The Great Escape)
8. The Road To Shangri-La
9. The Bonding (Part 2) – I. Overture
10. The Bonding (Part 2) – II: Alpha And Omega
11. The Bonding (Part 2) – III. The Eleventh Hour
12. The Bonding (Part 2) – IV. Round And Round
13. The Bonding (Part 2) – V. The Timeless Now - Finale

Η τωρινή σύνθεση της μπάντα απαρτίζεται από τους εξής:

Sabine Edelsbacher – Φωνητικά
Steve Hall – Μπάσο
Johannes Jungreithmeier – Ντραμς
Dominik Sebastian – Κιθάρα
Lanvall – Όλα τα όργανα σχεδόν, ενορχήστρωση, πλήκτρα, πιάνο, κιθάρες

Το cd κυκλοφορεί στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 από την εταιρεία AFM Records.

Είδος: Συμφωνικό μέταλ

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 58 λεπτά.

Exit mobile version