LifeSteps.gr

Salamandra - Opus Bohemica review (2022 release)

Salamandra

Το καινούριο cd από τους αγαπητούς Salamandra από την Τσεχία είναι εδώ για αξιολόγηση. Δεν είναι καινούρια η μπάντα, έχουν ιδρυθεί από το 1998 και αυτό είναι η έβδομη στούντιο ηχογράφηση. Θυμάμαι ότι είχα ακούσει το πρώτο και το τρίτο τους album και μετά τους έχασα κάπως. Είναι πάντως έμπειροι μουσικοί που παίζουν εξαιρετικά και θα έπρεπε να είναι πιο γνωστοί σε σχέση με τα τόσα χρόνια που υπάρχουν.

Αλλά όπως έχω τονίσει αν μια μπάντα όσο ταλέντο και αν διαθέτει δεν έχει την ανάλογη στήριξη μιας καλής εταιρείας δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμα και αν περάσουν 40 χρόνια. Και δεν είναι ότι οι φίλοι μας δεν παίζουν καλά η δεν αξίζει η δουλειά τους μια παρουσίαση από τα μέσα αλλά επειδή προωθούνται μόνο τα συγκροτήματα που έχουν υποστήριξη τα μεγάλα ταλέντα μένουν εκτός (τουλάχιστον εγώ τα ψάχνω πολύ πριν τα παρουσιάσω).

Και για να πάμε και στο ζουμί της υπόθεσης δηλαδή στην μουσική των παιδιών να πω ότι είναι ένα καθαρόαιμο power metal όπως μας αρέσει να ακούμε δηλαδή του στυλ παλιών Stratovarius, Hammerfall και τα λοιπά μεγάλα συγκροτήματα του αυθεντικού power metal ήχου. Είναι πολύ καλοί για να τους περνάνε απαρατήρητους τα μεγάλα σε εισαγωγικά μέσα ενημέρωσης. Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις μεγάλες μπάντες αφού παίζουν ισάξια και αν ήταν στο ίδιο φεστιβάλ για ζωντανή εμφάνιση ο κόσμος θα έβλεπε το ταλέντο τους και από κοντά.

Είναι ντροπή να βλέπω κριτικές πολλές του νέου cd των Sonata Arctica που ήταν και αγαπημένη μου μπάντα μέχρι που πέταξε την μπάλα στην εξέδρα με κάτι σαχλοτράγουδα slow ο μεγάλος κατά τα άλλα Tony Kakko. Τα δύο πρώτα τους ήταν εκπληκτικά και μετά άρχισαν να το γυρνάνε σιγά-σιγά μέχρι την φετινή που δεν ακούγεται με τίποτα. Ακουστικά τραγούδια από τέτοια μπάντα απαράδεκτο και το προσπέρασα αμέσως.

Ξαναγυρνώ στους αγαπητούς μας Salamandra ξανά που παρότι ακούω να έχουν βάλει και στοιχεία μοντέρνου μέταλ στις συνθέσεις τους πάντα είναι μελωδικοί και πάνω από τον μέσο όρο βέβαια στην συνολική ποιότητα. Και μάλιστα το καινούριο cd μου φαίνεται καλύτερο από τα παλιά τους που είχα ακούσει. Έχουν ωριμάσει στον ήχο τους και ακούγονται πολύ καλοί πια.

Άφησαν και την εταιρεία που είχαν τόσα χρόνια την τσέχικη Leviathan Records και τώρα μάλλον αναζητούν τον επόμενο σταθμό της πορείας τους. Μακάρι να τον βρουν σε καμμιά Nuclear Blast η Century Media η και σε κάποια άλλη που θα προτιμήσουν. Δεν μπορεί να μένουν χωρίς εκπροσώπηση τέτοιες ταλαντούχες μπάντες και να βλέπω άσχετους να σπρώχνονται σαν τρελοί από τα μέσα.

Κλείνοντας την παρουσίαση του ωραίου cd των φίλων μας να πω ότι ελπίζω στο επόμενο δημιούργημα τους να τους ακούσω να είναι σε μια μεγάλη εταιρεία γιατί το αξίζουν με το παραπάνω. Να βάλω και ένα 9/10 στο Opus Bohemica γιατί μου άρεσε ιδιαίτερα για μελωδικό power metal χωρίς να ξεφεύγει προς το συμφωνικό η το prog που δεν θα ταίριαζε έτσι κι αλλιώς με τον ήχο τους. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές για την αψεγάδιαστη παραγωγή του cd που είναι εξίσου σημαντικό σε μια καινούρια κυκλοφορία.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

01. Bohemica
02. Awakening
03. Set the Fire
04. Mannequins
05. Lullaby
06. The Soul of the Wolf
07. Another World
08. In the Darkest Hours
09. The Knights of Blanik
10. Out of the Void
11. Wheels of Time
12. Time of Hope

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας έχει ως εξής:

Tomáš Hradil - Φωνητικά
Hanka Šlachtová - Πλήκτρα
Pavel Slíva - Κιθάρες
Pavel Novotny - Κιθάρα (lead)
Patrik Hrnčíř - Μπάσο
Jiří Gadula - Ντραμς

συμμετέχουν επίσης στις χορωδίες και οι:

Ladislav Tomis - φωνητικά (choirs)
Honza Prokes - φωνητικά (choirs)

Το cd κυκλοφόρησε την 1 Απριλίου του 2022.

Είδος: Power metal / heavy metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 46 λεπτά.

Exit mobile version