LifeSteps.gr

Brok the InvestiGator review (2022 release)

Brok

Πόσο υπέροχη πραγματικά είναι η χρήση της γλώσσας, της οποιασδήποτε γλώσσας, όταν αυτή γίνεται από ευφυή και δημιουργικά άτομα. Στην περίπτωση του Brok the InvestiGator που θα μελετήσουμε στο παρόν άρθρο, έχουμε να κάνουμε με λεκτικό πλεονασμό καθώς αρκεί η αρχική λέξη του τίτλου για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα και ξεχωριστές έννοιες για το τι μας περιμένει παίζοντας το παιχνίδι.

Από την λέξη Brok το μυαλό μας παράγει αυτόματα τρεις διαφορετικές έννοιες οι οποίες σκιαγραφούν με κάθε λεπτομέρεια τον πρωταγωνιστή του συναρπαστικού αυτού μείγματος καθαρόαιμου Adventure και Beat 'Em Up, με RPG στοιχεία. Ο ήρωας μας λοιπόν είναι αναμφίβολα Brok(e), δηλαδή ένα φτωχαδάκι που ζει σε μια μελλοντική δυστοπική κοινωνία στην οποία οι προνομιούχοι ζουν προστατευμένοι κάτω από ένα θόλο που τους θωρακίζει απέναντι στην δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα και η πλειοψηφία προσπαθεί να επιβιώσει σε άθλιες συνθήκες.

Όταν ο χαρακτήρας μας έρχεται σε επαφή με πρόσωπα που έχουν εχθρικές διαθέσεις απέναντί του ή με εμπόδια που δεν μετακινούνται δίχως την άσκηση βίας, αρχίζει να τα κοπανά με γροθιές και κλωτσιές αφηνοντάς τα Brok (e) στην πορεία, δηλαδή σπασμένα. Με την αλλαγή του τελευταίου γράμματος του ονοματός του από k σε c και του πρώτου από b σε c πάλι, το ονομά γίνεται croc και υποδηλώνει ξεκάθαρα την φύση του αφού ο ήρωάς μας είναι ένας ολοζώντανος και τρισχαριτωμένος κροκόδειλος!

Ο Brok αγωνίζεται να βγάλει τα προς το ζειν σε μια ανθρωπομορφική κοινωνία όπου τα ζωάκια έχουν αντικαταστήσει τους ανθρώπους, δανειζόμενα όλα τα χαρακτηριστικά τους, από την ομιλία έως τις τεχνολογικές και πολιτιστικές ανακαλύψεις τους. Ο Brok, προτού ακολουθήσει την οδό του ιδιωτικού ερευνητή ήταν πυγμἀχος με αξιοσημείωτες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Όταν η τραγωδία του χτύπησε την πόρτα και η γυναίκα που είχε ερωτευτεί και παντρευτεί έχασε την ζωή της σε ένα περίεργο ατύχημα, ο Brok ξέμεινε με τον γιό της, τον Graff, και αποφάσισε να αφιερώσει την ζωή του στην πάταξη του εγκλήματος.

Αναλαμβάνοντας την μια δουλειά μετά την άλλη, ο Brok, και εμείς μαζί του, αρχίζει να ξετυλίγει το νήμα μιας υπόθεσης που πρόκειται να ταρακουνήσει άγρια τα θεμέλια της παρακμιακής κοινωνίας του. Το πρώτο πράγμα που μας τραβάει στον κόσμο του Brok είναι τα καρτουνίστικα γραφικά που παραπέμπουν αυτόματα σε αγαπημένες σειρές κινουμένων σχεδίων. Απολαμβάνουμε τους πολύχρωμους χαρακτήρες, το υπέροχο animation τους και τα χρώματα που ντύνουν τις ποικίλες τοποθεσίες, επιτρέποντας στα μάτια μας να περιεργαστούν κάθε λεπτομέρεια των χώρων για αισθητικούς αλλά και ουσιαστικότερους λόγους.

Βλέπετε η φύση του παιχνιδιού είναι point n' click Adventure συνεπώς οφείλουμε να αλληλεπιδράσουμε με όλα τα σημεία μιας οθόνης που χρήζουν αλληλεπίδρασης. Για να μην αντιμετωπίσουμε το ενοχλητικό φαινόμενο του pixel hunting πατώντας μανιωδώς σε οτιδήποτε μπορεί να είναι χρήσιμο, διαθέτουμε το space bar που φωτίζει άμεσα όλα τα σημεία αλληλεπίδρασης, αφήνοντας απ'΄εξω μόνο τα ads.

Οι εν λόγω διαφημίσεις είναι σκορπισμένες ανά τριάδες σε κάθε οθόνη και δεν πρόκειται απλά για διακοσμητικά αντικείμενα ή προϋποθέσεις ξεκλειδώματος ενός achievement. Είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να υπερνικήσουμε τους δυσκολότερους γρίφους του παιχνιδιού, εφόσον κολλήσουμε σε κάποιον από αυτούς. Κάθε διαφήμιση αντιστοιχεί και σε ένα τμήμα της λύσης του γρίφου που αντιμετωπίζουμε συνεπώς, αν αναλογιστούμε ότι κάποιοι γρίφοι θέλουν μέχρι και τρία ads για να ξεδιπλωθούν εντελώς, χρειαζόμαστε ένα σεβαστό αριθμό στην κατοχή μας.

Στην πλειοψηφία τους οι γρίφοι δεν είναι ούτε παράλογοι, ούτε πολύ δύσκολοι, ακολουθούν μια λογική σειρά εφόσον ερευνούμε σωστά το περιβάλλον και διαβάζουμε με προσοχή τα κείμενα. Υπάρχουν γρίφοι που απαιτούν τις φυσικές ικανότητες του Brok για να λυθούν και άλλοι που επιβάλλουν συνδυαστική σκέψη όπως είναι η σωστή αλληλουχία ερωτήσεων σε μια ανάκριση.

Το κομμάτι του Beat 'Em Up εμφανίζεται ισόπαλο του Adventure σε επίπεδο εθιστικότητας. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να μετατρέψουμε τον ευτραφή κροκόδειλό μας σε μια πολεμική μηχανή που μοιράζει συνδυασμούς χτυπημάτων στους εχθρούς, αποφεύγει και μπλοκάρει τα χτυπήματά τους. Σπάζοντας στο ξύλο αντιπάλους, εκτός από την ικανοποίηση, αποκομίζουμε και ένα σωρό experience points τα οποία αυξάνουν αδιάκοπα την δύναμη και την αντοχή του Brok.

Ο χαμὀς που περιγράψαμε διαρκεί άνετα 15 με 20 ώρες παιχνιδιού και περιλαμβάνει πολλαπλά φινάλε ανάλογα με τις επιλογές μας, όλοι οι διάλογοι εκφωνούνται από φωνητικά ταλέντα και έναν επιπλέον χαρακτήρα που χειριζόμαστε. Εκτός από τον ήρωα του τίτλου, αποκτούμε τον έλεγχο και του Graff καθώς και την δυνατότητα να τους εναλλάσσουμε ὠστε να μην βαριόμαστε άν κολλήσουμε κάπου και θέλουμε χρόνο να σκεφτούμε την λύση. Τα 20 ευρώ που κοστίζει το Brok the InvestiGator στο Steam είναι μια πολύ καλή τιμή για όσα έχει να προσφέρει.

Βαθμολογία: 8/10

Exit mobile version