LifeSteps.gr

Lux Incerta – Dark Odyssey review (2022 release)

Lux Incerta

Οι αγαπητοί Lux Incerta είναι από την Γαλλία και αυτό είναι το δεύτερο στούντιο album τους παρά το ότι υπάρχουν από το 2000 σαν μπάντα. Παίζουν ένα πολύ καλό progressive death doom με στοιχεία και από άλλα είδη αλλά και πολύ ευχάριστο στο άκουσμα. Μου θύμισε σαν να παίζουν οι Moonspell doom στο σκοτεινό τους metal. Οι φίλοι μας λένε ότι έχουν επηρεαστεί από την αγλλική σχολή του doom, Paradise Lost, My Dying Bride και Cathedral. Όλες πολύ καλές μπάντες που έχουν επηρεάσει πολλούς νεότερους.

Δεν τους είχα ακούσει μέχρι τώρα, αυτό το cd ήταν η πρώτη μου γνωριμία με τα παιδιά. Φαίνονται πολύ έμπειροι μουσικοί πάντως από το παίξιμο τους. Δεν ξέρω αν ανήκουν σε κάποια από τις γνωστές εταιρείες αλλά αν είναι ακόμα ανεξάρτητοι θα μου έκανε εντύπωση μεγάλη. Είναι πολύ καλοί για το είδος και δεν μπορεί να μην έχουν πέσει σε ραντάρ κάποιας εταιρείας μέχρι τώρα. Ας τους βοηθήσει ο αγαπητός Fernando με την δική του εταιρεία αν τους έχει ακούσει.

Ο ήχος τους είναι ακριβώς όπως τον περίμενα από μια μπάντα του είδους. Αργό, απολαυστικό doom με prog στοιχεία να περισσεύουν και να υπερισχύουν στην τελική εικόνα αλλά αυτό το κάνει πιο αρεστό στην νεότερη γενιά και στους πιο mainstream φανς. Δεν είναι το σκληρό καθαρόαιμο underground doom από τα πολλά που ακούω τελευταία και βγάζουν αυτό το cult που δεν έχουν οι άλλες μπάντες.

Οι φίλοι μας απευθύνονται σε ένα τεράστιο κοινό, κατά πρώτον στους φανς των αγγλικών μεγάλων συγκροτημάτων αλλά και στους φανς των σκοτεινών δημιουργιών από μπάντες όπως οι αγαπητοί μου Moonspell στα τελευταία τους έργα βέβαια. Το cd ξεκινάει με ένα μεγάλης διάρκειας κομμάτι 15 λεπτών που σκεφτόμουν πως δεν το έχουν κόψει σε δύο μικρότερα. Είναι όμως πολύ καλό και σε βάζει στο κλίμα του όλου δημιουργήματος.

Οι στίχοι των τραγουδιών είναι στα αγγλικά αλλά νομίζω ότι κάπου κάπου πετιούνται και μερικές λέξεις στην γλώσσα τους. Το γενικό κλίμα είναι μελαγχολικό όπως αρμόζει στη περίσταση και εξαιρετικά μελωδικό. Επίσης πολύ καλή είναι και η παραγωγή και μίξη του cd από έμπειρα χέρια όπως φαίνεται. Το έχω ακούσει αρκετές φορές και πιστεύω περισσότερο ταιριάζει στο gothic παρά στο death. Συνήθως τα death είναι πολύ πιο γρήγορα και δυναμικά ειδικά τα πιο unedrground.

Κλείνοντας την παρουσίαση στους φίλους μας να πω ότι μου άρεσε πολύ το δημιούργημα τους και χαίρομαι που έστω και αργά τους ανακάλυψα. Θα βάλω ένα 8.5/10 γιατί σίγουρα μπορούν και καλύτερα και ελπίζω να τους δούμε από εδώ μαζί με τους Moonspell γιατί οι αγγλικές μπάντες έρχονται μεν αλλά δεν βγάζουν προς το παρόν κάτι το καινούριο. Περιμένοντας το καινούριο cd από τους θρυλικούς Avantasia στις 21 του μηνός κάνω υπομονή γιατί έχει και πολλά παλτά που βγάζουν καινούρια δημιουργήματα.

Τον Νοέμβριο έχουμε και καινούριο από τους θεούς Candlemass, ελπίζω να μην το έχουν χαλάσει αν και βλέπω δύσκολο να ξαναγυρνούν στα παλιά καλά τους του 80. Μέχρι τότε τα underground γκρουπς θα κάνουν δουλειά στο doom κυρίως. Να δω κανά καλό στο power metal και να κάνουμε τον σταυρό μας γιατί από γνωστούς τίποτα σπουδαίο. Έχω και μερικά folk metal ακόμα για παρουσίαση αλλά εκεί έχει και πολλούς αντιγραφείς και παλτά. Να πω κλείνοντας ένα μεγάλο μπράβο φυσικά στους φίλους μας για την δημιουργία τους και ότι περιμένω καινούρια τους κυκλοφορία σύντομα.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. Far Beyond the Black Skies
2. Dying Sun
3. Decay and Agony
4. Farewell
5. Shervine
6. Fallen
7. The Ritual

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Arkham – Κιθάρα
Agone – Φωνητικά, μπάσο
Pheel Ti – Ντραμς
Maxime Pascal – Μπάσο
Tibo Pfeifer - Κιθάρα

Το cd κυκλοφόρησε στις 8 Απριλίου του 2022.

Είδος: Progressive death doom metal / gothic doom metal / dark metal

Η συνολική διάρκεια του είναι περίπου 58 λεπτά.

Αυτό το cd είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Michel Shervine Hejazy (1976-2021).

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version