LifeSteps.gr

"Σπάσε" τα δεσμά της συνήθειας

συνήθειας

Πως μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά της συνήθειας; "Μα ό,τι μας δένει στα παλιά είναι οι κακές συνήθειες" μας λέει ο Μίλτος Πασχαλίδης μέσα από ένα από τα πιο διαχρονικά του τραγούδια και δεν έχει και άδικο. Οι συνήθειες είναι επαναλαμβανόμενες πράξεις που κάποια στιγμή οδηγούν σώμα και νου στον αυτόματο. Ασυνείδητα δρούμε και κινούμαστε χωρίς να χρειαστεί να σκεφτούμε τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε.

Αυτό ίσως σκεφτείς πως είναι καλό ιδιαίτερα σε κάποια εργασία καθώς η συνήθεια των κινήσεων μας, μας κάνει αποδοτικότερους και πιο ξέγνοιαστους αλλά τι συμβαίνει με τις άλλες συνήθειες, αυτές που δεν μας αφήνουν να ανοίξουμε τα φτερά μας και να πετάξουμε;

Η συνήθεια αόρατα και ανεπαίσθητα ριζώνει και ανθίζει μέρα με τη μέρα μέσα σου και πριν το καταλάβεις οι ρίζες της είναι έτοιμες να σε πνίξουν. Σε καθηλώνει σε συγκεκριμένες σκέψεις και πράξεις και σε γεμίζει φόβο κάθε φορά που θα θέλεις να την αλλάξεις. Την πολεμάς συνεχώς λέγοντας «Αύριο θα αλλάξω» αλλά αυτό το αύριο  δεν έρχεται ποτέ. Ξέρει καλά να σε πείθει προσφέροντας σου ασφάλεια και σιγουριά.

Στην πραγματικότητα όμως, η συνήθεια σε βυθίζει. Και όσο πιο πολύ βυθίζεσαι τόσο η επιφάνεια γίνεται πιο μακρινή και πιο δύσκολη να την φτάσεις. Και όσο αφήνεσαι τόσο αυτή κερδίζει και εσύ πνίγεσαι αργά και βασανιστικά.

Η χειρότερη συνήθεια είναι αυτή που δεν σε βελτιώνει. Αυτή που σε κάνει να μένεις στάσιμος. Στάσιμος απέναντι σε ανθρώπους, συμπεριφορές, εργασία. Αυτή που σε κάνει να υπομένεις, να υποκύπτεις, να υποβιβάζεις συνεχώς τον εαυτό σου. Ένα υπό που τελικά γίνεται ορόσημο σου και πλήττει ανεπανόρθωτα την αυτοπεποίθησή σου.

Η συνήθεια γίνεται τρόπος ζωής και ο τρόπος ζωής επηρεάζει την ιδιοσυγκρασία σου. Αν συνηθίσεις να αποφεύγεις τους γύρω σου, κλεισμένος στο σπίτι σου μάντεψε. Θα γίνει ο τρόπος ζωής σου και σε λίγο καιρό θα μοιάζει αδιανόητο να βγεις από το «κλουβί σου». Θα δημιουργηθούν επιπλέον φοβίες και για να τις αποφύγεις θα συνεχίσεις να είσαι κλεισμένος στο καβούκι σου.

Αν σου γίνει συνήθεια να μην εκφράζεις τη γνώμη σου, να λες πάντα «ναι», να αποφεύγεις κάθε είδους διαπραγμάτευση ποιες οι πιθανότητες να πετύχεις κάτι παραπάνω;

Αν συνηθίσεις να είσαι με έναν άνθρωπο που δεν σου προσφέρει πλέον τίποτα στον συναισθηματικό σου σάκο και μένεις μαζί του ενώ καθημερινά σε αδειάζει όλο και πιο πολύ, ποιες οι πιθανότητες να ευτυχίσεις γνωρίζοντας κάποιον άλλο;

Η συνήθεια βρίσκεται παντού. Σε όλους τους τομείς της ζωής. Εμείς συχνά την προκαλούμε άθελά μας και αυτή μας εκδικείται με τη μονιμότητά της. Ποντάρει στον φόβο «της νέας αρχής» που διέπει το ανθρώπινο είδος και βγαίνει σχεδόν πάντα νικήτρια.

Είναι τρομακτικό το άγνωστο, η νέα αρχή, το παιχνίδι με τις πιθανότητες, η μοναξιά αλλά η συνήθεια είναι πιο τρομακτική. Σου δένει τα χέρια και όσο την αφήνεις οι κόμποι μεγαλώνουν και δύσκολα λύνονται.

Άλλαξε συνήθειες σήμερα, όχι αύριο. Γράψε μια λίστα με όσα σε φοβίζουν και απλά κάνε τα. Μην το πολύ σκεφτείς. Απλά πήγαινε. Κάνε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό. Βγες από τη ρουτίνα σου και νίκησέ την. Απέδειξε πως είσαι πιο δυνατός από αυτήν. Πως αν θέλεις μπορείς να πετύχεις.

Να είσαι απρόβλεπτος. Να ξαφνιάζεις μέχρι και τον ίδιο σου τον εαυτό. Να του φέρεσαι με σεβασμό και να τον αντιμετωπίζεις ως ικανό να πετύχει ό,τι βάλει στόχο. Κυρίως όμως, ελευθέρωσε τον από κάθε αόρατο εχθρό που τον κρατάει πίσω.

Exit mobile version