LifeSteps.gr

Arkona - Ένα αφιέρωμα στην αγαπημένη μου ρώσικη μπάντα (2022)

Arkona

Ε'ιπα να κάνω και ένα πρώτο αφιέρωμα σε μια από τις αγαπημένες μου μπάντες από την Ρωσία, τους εξαιρετικούς Arkona που παρακολουθώ την πορεία τους από την αρχή και τα έχω όλα τα δημιουργήματα τους και τα dvd ακόμα. Δεν χρειάζεται να κάνω κάποια κριτική απλά θα βάλω αυτούσια την ιστορία τους για να τους μάθετε και εσείς και επίσης θα βάλω πολλά τραγούδια και φωτογραφίες για να γίνει καλύτερο το αφιέρωμα.

'Το συγκρότημα Arkona ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2002 από δύο μέλη της Dolgoprudny Slavic Neopaganism Society: τη Masha "Scream" Arkhipova και τον Alexander "Warlock" Korolyov, αρχικά ως Giperboreya (Гиперборея – Hyperborea). Στα τέλη του 2002 το συγκρότημα (με επίσης τον Evgeny Knyazev στην κιθάρα, τον Evgeny Borzov στο μπάσο και την Olga Loginova στα πλήκτρα και τώρα ως Arkona) μπήκε στα Studios CDM της Μόσχας.

Έχοντας ηχογραφήσει το demo Rus (τα τρία κομμάτια του επανεμφανίστηκαν το 2006 ως μπόνους για το live σετ Zhizn vo Slavu), το συγκρότημα άρχισε να παίζει ζωντανά, παίζοντας με άλλα ρωσικά folk metal συγκροτήματα, όπως οι Butterfly Temple, Pagan Reign, Svarga και Rossomahaar.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 οι Arkona διαλύθηκαν, λόγω της γενικής έλλειψης ενθουσιασμού από την πλευρά ορισμένων από τους συναδέλφους της Μαρίας. Η ίδια επέλεξε να συνεχίσει και έγραψε το υλικό για ένα σόλο άλμπουμ, το οποίο παρουσίασε στα μέλη των Nargathrond, ένα άλλο project για το οποίο τραγουδούσε εκείνη την εποχή. Το ντεμπούτο άλμπουμ Vozrozhdeniye που προέκυψε κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2004 στην εταιρεία Soundage Production.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή το συγκρότημα είχε τρία νέα μέλη: τον κιθαρίστα Sergey "Lazar", τον μπασίστα Ruslan "Knyaz" και τον ντράμερ Vlad "Artist". Ηχογραφημένο το φθινόπωρο, το δεύτερο άλμπουμ τους, Lepta, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο.

Το 2005 κυκλοφόρησε το τρίτο και πολύ ποικιλόμορφο άλμπουμ του συγκροτήματος Vo slavu velikim!, στο οποίο συμμετείχε ο καταξιωμένος Ρώσος folk multi-instrumentalist Vladimir Cherepovsky (Mevent, Voinstvo Sadov, Veter Vody) καθώς και διάφορα μέλη από τα συγκροτήματα Svarga και Alkonost. Τον Σεπτέμβριο του 2005 το άλμπουμ έγινε χρυσό στη Ρωσία. Η παράσταση του συγκροτήματος τον Οκτώβριο στην τελετή παρουσίασης του CD ηχογραφήθηκε, η οποία θα κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2006 ως ένα ζωντανό DVD/CD με τον τίτλο Zhizn Vo Slavu.

Το τέταρτο στούντιο άλμπουμ των Arkona με τον τίτλο Ot serdtsa k nebu, ηχογραφημένο ξανά με τον Cherepovsky (συμμετείχαν και διάφορα μέλη της λευκορωσικής λαϊκής χορωδίας Gostitsa) κυκλοφόρησε από την Soundage Productions το 2007.Τα σχέδια για τις μπλούζες δημιουργήθηκαν από τον Βέλγο καλλιτέχνη Kris Verwimp, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται για το συγκρότημα από τότε.

Τον Μάρτιο του 2008 οι Arkona εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ Ragnarök και υπέγραψαν με την αυστριακή δισκογραφική Napalm Records, η οποία επανεξέδωσε το Ot Serdtsa K Nebu cd και οργάνωσε την ευρωπαϊκή περιοδεία του συγκροτήματος 30 ημερών, η οποία ολοκληρώθηκε με την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Brutal Assault.

Το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του Arkona, Goi, Rode, Goi!, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2009, αποδείχθηκε μια φιλόδοξη υπόθεση: συνολικά, περισσότεροι από 40 μουσικοί συμμετείχαν, μεταξύ των οποίων μια χορωδία και ένα κουιντέτο εγχόρδων. Όλα τα έθνικ όργανα παίζονταν στο στούντιο από τον Vladimir Cherepovsky και τον μαθητή του Vladimir "Volk", ο οποίος στη συνέχεια εντάχθηκε στο συγκρότημα ως πλήρες μέλος. Πριν από αυτό, το δεύτερο DVD του συγκροτήματος με τον τίτλο Noch Velesova κυκλοφόρησε τον Μάιο.

Το 2010 ήταν μια χρονιά εντατικής περιοδείας: το συγκρότημα έπαιξε περισσότερες από 150 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη. Τον Αύγουστο του 2011 οι Arkona κυκλοφόρησαν το έκτο στούντιο άλμπουμ τους,το Slovo. και πάλι ένα στυλιστικά εκλεκτικό μείγμα όπου συμμετείχε η Ορχήστρα Δωματίου του Ωδείου Καζάν και η μαθητική χορωδία του Ωδείου της Μόσχας. Εκείνη τη χρονιά το συγκρότημα εμφανίστηκε σε πολλές εκδηλώσεις χέβι μέταλ, συμπεριλαμβανομένων των Hellfest, With Full Force και Metalfest.

Το 2011 το συγκρότημα πραγματοποίησε μια περιοδεία 36 ημερών στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό. Σε μια σπέσιαλ συναυλία για την 10η επέτειο από την ίδρυση της μπάντας ηχογραφήθηκε στη Μόσχα στις 11 Φεβρουαρίου 2012 (και κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο ως Decade of Glory), ακολουθούμενη από πολλές εμφανίσεις της μπάντας  και στην Ρωσία αλλά και στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών με τους Dalriada και Darkest Era, καθώς και η εμφάνιση στην εκδήλωση 70.000 Tons of Metal. Τον Οκτώβριο του 2013 το συγκρότημα διέκοψε την ηχογράφηση στο στούντιο για μια άλλη περιοδεία στην Αμερική, τώρα ως headliners.

Τον Ιανουάριο του 2014, η Arkona ανακοίνωσε στη σελίδα της στο Facebook ότι ο ντράμερ Vlad "Artist" Sokolov είχε αποχωρήσει από το συγκρότημα, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, σηματοδοτώντας την πρώτη αλλαγή σύνθεσης μετά από 10 χρόνια. Ο Andrey Ishchenko εντάχθηκε στο συγκρότημα ως ο νέος ντράμερ. Το Yav, το concept άλμπουμ, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2014.

Τον Νοέμβριο του 2016, η Arkona κυκλοφόρησε μια επανηχογραφημένη έκδοση του ντεμπούτου άλμπουμ τους, το εξαιρετικό Vozrozhdenie. Τον Ιανουάριο του 2018 οι Arkona κυκλοφόρησαν το στούντιο άλμπουμ τους Khram. Τον Μάιο του 2020, οι Arkona ανακοίνωσαν στο Facebook ότι ο ντράμερ Andrey Ishchenko είχε αποχωρήσει από το συγκρότημα.

Τα άλμπουμ των Arkona έχουν αναγνωριστεί ευρέως και το συγκρότημα έχει επανειλημμένα χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα παγανιστικά μέταλ. Όλα τα μέλη εκτός από τον Vladimir "Volk" παίζουν επίσης στους Nargathrond, ένα παγανιστικό/γοτθικό ροκ συγκρότημα που έχουν βάλει σε αναμονή ύστερα από τη διεθνή επιτυχία που είχαν με την βασική μπάντα τους Arkona.'

Σαν επίλογο θα γράψω ότι είναι από τις λίγες μπάντες που μου αρέσουν όλα τα δημιουργήματα τους και είναι πάντα καλοί σε ότι κάνουν ακόμα και στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Θα μπορούσα να βάλω πολλά ακόμα τραγούδια τους αλλά θα γεμίσει το κείμενο και θα σας κουράσει στο τέλος. Τα στούντιο album τους δεν είναι πάρα πολλά σε σχέση με τα χρόνια που δραστηριοποιούνται αλλά βγάζουν πάντοτε αξιόλογο υλικό και όχι ότι νάναι αρκεί να κυκλοφορήσει κάτι στα γρήγορα.

Η δισκογραφία τους έχει ως εξής:

Vozrozhdeniye (2004)
Lepta (2004)
Vo slavu velikim! (2005)
Ot serdtsa k nebu (2007)
Goi, Rode, Goi! (2009)
Slovo (2011)
Yav (2014)
Khram (2018)

Τα live albums τους και τα dvd είναι τα ακόλουθα:

Zhizn vo Slavu (2006)
Noch Velesova (2009)
Decade of Glory (2013)

Music videos έχουν τα εξής:

"Pokrovi Nebesnogo Startsa"
"Slavsia, Rus!"
"Goi, Rode, Goi!"
"Liki Bessmertnykh Bogov"
"Yarilo"
"Stenka na Stenku"
"Zov Pustyh Dereven'"
"Serbia"
"V pogonie za beloj ten'yu"

Demo έχουν 1 το:

Rus (2002)

Ep έχουν ένα το:

Stenka na Stenku (2011)

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας είναι η εξής:

Maria "Masha Scream" Arkhipova – Φωνητικά, πλήκτρα
Sergei "Lazar" Atrashkevich – Κιθάρα
Ruslan "Kniaz" Rosomaherov – Μπάσο
Vladimir "Volk" Reshetnikov – Πνευστά

Ένα μόνο θα πω πριν κλείσω την αφιέρωση μου. Ευτυχώς που είναι στην Nuclear Blast και έτσι μπορείτε να βρείτε εύκολα τα cd τους. Παλιά τα μάζευα με δύσκολο τρόπο από κάποιο γνωστό στην χώρα που μου τα έστελνε. Πριν κλείσω θα στείλω χαιρετισμούς στην Μαρία και τον Sergey που κρατούν ζωντανή την μπάντα τόσα χρόνια ασχολούμενοι και με τα υπόλοιπα project τους ταυτόχρονα. Να δω εμείς πότε θα τους δούμε live σε κάποιο event. Ας έρθουν με τους Alkonost και τους Svarga μαζί για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.

Exit mobile version