LifeSteps.gr

Sonja – Loud Arriver review (2022 release)

Sonja

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82

Εκτιμώ ότι η ιστορία με τους Sonja είναι κάτι που θα μπορούσε εύκολα να γίνει ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο ή ταινία. Για όσους δε γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, οι Sonja είναι η μπάντα που δημιούργησε η πρώην κιθαρίστρια των Absu, Melissa Moore, αφότου εκδιώχθηκε το 2018 από το γκρουπ.

Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν η μεσολάβηση της αλλαγής φύλου της ίδιας, όντας πλέον ένα transgender άτομο και επίσημα γυναίκα, κάτι που κατά τα λεγόμενα των υπολοίπων (πλην του ντράμερ, που συμμετέχει κιόλας στο παρόν δίσκο), δεν ταίριαζε με το «σκληρό» image της εν λόγω μπάντας. Κολλημένα μυαλά υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, καθώς σαν μουσικός, το οποίο είναι το κυριότερο προσόν που θα έπρεπε να τους απασχολεί και όχι τι κάνει συναινετικά στο κρεβάτι της, η Melissa είναι εξαιρετική. Και η απόδειξη είναι το ντεμπούτο “Loud Arriver”, το οποίο μοιάζει ως δίσκος-κάθαρση για την ίδια.

Κυρίως όσον αφορά το αιχμηρότατο στιχουργικό κομμάτι, όλα τα τραγούδια μοιάζουν να είναι κατά μεγάλο ποσοστό αυτοβιογραφικά, εντούτοις, η αξία τους δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Μουσικά, το “Loud Arriver” βρίσκεται σε τελείως διαφορετικό διαπλανητικό σύστημα από τους black-metallers Absu, καθώς πρόκειται για έναν απίστευτα εθιστικό hard rock δίσκο, με διάσπαρτες πινελιές από gothic, punk και metal, φυσικά.

Συνθέσεις που όλες αποτελούν ένα δυνητικό single, γεμάτες εμπνευσμένες μελωδίες, κολλητικά hooks, έξοχα riffs και μια πεντακάθαρη παραγωγή από τον, συνήθη ύποπτο τελευταία, Arthur Rizk (Sumerlands, Kreator, Soulfly), που αναδεικνύει ιδανικά όλα τα όργανα (κιθάρα, μπάσο, ντραμς, διακριτικά synths). Το “Loud Arriver” ακούγεται μονορούφι μέσα στα μόλις 38 λεπτά που διαρκεί και στη συνέχεια, το κουμπί του replay διαπραγματεύεται έντονα με τον ακροατή για τη χρήση του. Διαπραγμάτευση που συνήθως την κερδίζει άνευ όρων.

Συζητάμε για ένα δίσκο που αν είχε κυκλοφορήσει στη «χρυσή» δεκαετία του ‘80, πιθανότατα τώρα να μιλούσαν όλοι για ένα cult classic, ιδίως με τον χαρακτηριστικό τρόπο που τραγουδάει η Melissa. Ναι, μεν είναι σωστή και προσφέρει επαρκείς ερμηνείες για το είδος που παίζει, αλλά δεν πρόκειται και για την καλύτερη τραγουδίστρια του κόσμου, οπότε πιθανόν κάποιοι να ξινίσουν λίγο στο άκουσμα τους, ιδιαίτερα σε μερικές «ψεύτικες» που επιχειρεί.

Αυτοί όμως θα χάσουν. Γιατί δύσκολα θα ακούσουμε ξανά τόσο καλοπαιγμένα και πιασάρικα τραγούδια όπως το “Nylon Nights”, το “Pink Fog” ή το “Wanting Me Dead” (έξι λεπτά που κυλούν σαν τρία). Γιατί πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους «αληθινούς» δίσκους που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή εκεί έξω, σε μια εποχή που οι περισσότεροι συνθέτονται κατά παραγγελία. Γιατί, πολύ απλά, πρόκειται για καλή μουσική.

Βαθμός: 9/10

Label: Cruz Del Sur Music
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 23 Σεπτεμβρίου

Playlist:
1. When the Candle Burns Low... 05:28
2. Nylon Nights 04:34
3. Pink Fog 04:18
4. Wanting Me Dead 05:59
5. Fuck, Then Die 04:55
6. Daughter of The Morning Star 04:03
7. Moans from The Chapel 02:57
8. Loud Arriver 05:39
Total playtime: 37:56

Band lineup:

Melissa Moore - Vocals / Guitar
Grzesiek Czapla - Drums / Percussion
Ben Brand - Bass / Synth

All music written by Sonja
All lyrics written by Melissa Moore

Exit mobile version