LifeSteps.gr

Clanfolk review (2022)

Clanfolk

Στις μέρες μας, με την ακρίβεια στα καύσιμα, την ενέργεια, ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, να σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη, επανερχόμαστε σταδιακά σε μεσαιωνικές συνθήκες. Μέχρι να συμβεί αυτό (χτύπα όχι ξύλο αλλά... κορμό δέντρου) τι θα λέγατε να κάνουμε μια προπόνηση στο πως ήταν η ζωή στον μεσαίωνα, παίζοντας το απολαυστικό Clanfolk;

Το Clanfolk είναι ένας ρεαλιστικός εξομειωτής μεσαιωνικής αποικίας που μας ταξιδεύει στα Highlands της Σκωτίας, αρκετά χρόνια πριν την περίοδο που έζησε εκεί ο μυθικός Highlander της ομώνυμης ταινίας του 1986. Το παιχνίδι μας φέρνει εξαρχής αντιμέτωπους με την φύση, βάζοντας μας να ζήσουμε σε ένα άδειο οικόπεδο με την οικογένεια μας για μοναδική παρεά και καλώντας μας να επιβιώσουμε καθώς χτίζουμε σταδιακά το σπίτι μας, προσέχουμε τα ζώα μας, θερίζουμε τα χωράφια και παλεύουμε με τις χειμωνιάτικες συνθήκες.

Μπορούμε να μεγαλώσουμε τον νεοσύστατο οικισμό μας σε ένα πολυσύχναστο πανδοχείο ή σε κεντρικό εμπορικό κόμβο, μπορούμε όμως και να αρκεστούμε στην οικοδόμηση μιας ευημερούσας και αυτάρκης κατοικίας ή κτηνοτροφικής μονάδας, όλα είναι στο χέρι μας, συμπεριλαμβανομένης της ζωής των ανθρώπων μας φυσικά. Μας ενθουσίασε η δημιουργία μιας οικογενειακής δυναστείας από την αρχή μέχρι το τέλος της, η οποία εκτείνεται για πολλές γενιές, χτίζοντας ένα σπιτικό από το τίποτα και αφήνοντας πίσω μας μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Στο Clanfolk έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε την προσωπική μας καταγωγή ή να επιλέξουμε από μια υπάρχουσα φυλή και, στη συνέχεια να αναλάβουμε την ευθύνη μιας οικογένειας πολλών γενεών που επιδιώκει να επιβιώσει στα σκληρά Highlands της Σκωτίας. Τα μέλη της οικογένειάς μας θα παντρευτούν, θα κάνουν παιδιά, θα γεράσουν και τελικά θα πεθάνουν, αφήνοντας την κληρονομιά και τους αγώνες τους για να συνεχιστούν από την επόμενη γενιά.

Προγραμματίζουμε τις κινήσεις των ανθρώπων μας για να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι ξεκούραστοι, καλοφαγωμένοι και αρκετά χαρούμενοι, έχοντας υπόψη να τους έχουμε προετοιμάσει κιόλας για τον ερχομό του χειμώνα. Οι πρωινές τελετουργίες, οι κοινωνικές συναναστροφές και η ξεκούραση στιγματίζουν ευχάριστα μια μέρα γεμάτη αγγαρείες: σπορά σπόρων, όργωμα του εδάφους, ψάρεμα , κυνήγι, χειροτεχνία και μαγειρική.
Κάθε μέλος της οικογένειας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, φιλοδοξίες, όνειρα και δεξιότητες που βοηθούν στον καθορισμό του τι κάνει καλύτερα.

Θα νοιάζονται για τον εαυτό τους και ο ένας για τον άλλον και θα επιδιώξουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους με την πάροδο του χρόνου. Τα νεότερα μέλη της οικογένειάς μας είναι γεμάτα δυνατότητες και μαθαίνουν δουλεύοντας δίπλα στους μεγαλύτερους. Είναι στο χέρι μας να τους διδάξουμε να κυνηγούν, να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν, να χτίζουν ή να καλλιεργούν, διασφαλίζοντας ότι όλες οι βασικές δεξιότητες επιβίωσης θα μεταφερθούν στην επόμενη γενιά.

Τα ζεστά καλοκαίρια δίνουν τη θέση τους στις καθαρές νύχτες του φθινοπώρου και στους βάναυσους χειμώνες προτού η ζωή και η άνοιξη επιστρέψουν στα υψίπεδα της Σκωτίας και η επιβίωσή της φυλής μας εξαρτάται από την ικανότητά μας να προγραμματίζουμε εκ των προτέρων και να προσαρμοζόμαστε στη ροή των εποχών. Κάθε εποχή παρουσιάζει τις δικές της προκλήσεις και ευκαιρίες. Είτε μαζεύουμε μούρα, παγιδεύουμε χέλια, κυνηγάμε κουνέλια ή αναζητούμε αποικίες μανιταριών, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες της μεσαιωνικής ζωής.

Οι συνθήκες του εδάφους αλλάζουν και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο καλά αναπτύσσονται οι καλλιέργειές μας φυσικά. Επεξεργαζόμαστε το έδαφος, χρησιμοποιούμε διάφορες γεωργικές τεχνικές και εκπαιδεύουμε τους κατάλληλους αγρότες για να κρατούν τη φυλή μας χορτάτη.

Το περιβάλλον παρουσιάζει συνεχείς προκλήσεις - τα ζώα, τα προϊόντα και οι άνθρωποί μας πρέπει να προστατεύονται από τη δυνατή βροχή και τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Το νερό που αφήνεται στο κρύο μετατρέπεται σε πάγο που πρέπει να λιώσει στη φωτιά. Το φαγητό που μουλιάζει στη βροχή χαλάει γρήγορα, αν και τα βρεγμένα αντικείμενα δεν πιάνουν φωτιά τόσο εύκολα. Τα ζώα εκτροφής χωρίς καταφύγιο μπορεί να πεθάνουν από κακή υγεία και, εκτός εάν οι άνθρωποί μας είναι ντυμένοι σωστά με γούνες, μπορούν να παγώσουν όταν δεν στέκονται δίπλα στη ζεστασιά μιας φωτιάς.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις συμβαίνουν φυσικά με την πάροδο του χρόνου καθώς αξιοποιούμε τις πρώτες ύλες που μας δίνει η γη, ωθώντας το λαό μας στη δημιουργία νέων ιδεών και μεθόδων. Κεραμική, τούβλα και κεραμίδια είναι διαθέσιμα μόνο αφού πρώτα σκάψουμε πηλό. Η κατασκευή σιδερένιων εργαλείων είναι προϊόν κοπής σιδήρου στα σωστά βουνά. Η εργασία με γούνες είναι αποτέλεσμα κυνηγιού και εκδοράς ζώων στο κρεοπωλείο.

Διατηρούμε σύνθετες και ρεαλιστικές αλυσίδες παραγωγής σε όλες τις εποχές, δίνοντας προτεραιότητα στις εργασίες και ορίζοντας ποσοστώσεις και απαιτήσεις. Ισορροπούμε φυσικά την ανάγκη για τα απολύτως απαραίτητα προς επιβίωση και την προσδοκώμενη πολυτέλεια. Η μεγάλη πρόκληση του Clanfolk μετα την διαχείριση πόρων είναι φυσικά οι αναπόφευκτες καταστροφές: η κακή υγεία των κατοίκων, ο απαίσιος καιρός και οι μαινόμενες πυρκαγιές μπορούν να μετατρέψουν μια ακμάζουσα κοινότητα σε νεκροταφείο ή νεκρική πυρά.

Η φυλή σας δεν είναι η μόνη που κατοικεί στα υψίπεδα της Σκωτίας: Έμποροι, ταξιδιώτες και γείτονες που αναζητούν εργασία μας επισκέπτονται, δίνοντάς μας την ευκαιρία να κάνουμε νέους φίλους, να κερδίσουμε νομίσματα ή να μεγαλώσουμε τον οικισμό μας.

Οι εμπορικές θέσεις προσελκύουν μέλη άλλων φυλών που διακινούν χρήσιμα αγαθά και επιδιώκουν να αγοράσουν τα προϊόντα μας για τον εαυτό τους. Η φήμη μας σε μια άλλη φυλή καθορίζει τα είδη των αγαθών που φέρνουν οι έμποροί τους και με κάθε φυλή που ειδικεύεται στα δικά της προϊόντα, οι σωστοί φίλοι μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή μας.

Οι ταξιδιώτες αναζητούν κατάλυμα καθώς περνούν από τα μέρη μας και, αν το επιλέξουμε, τους προσφέρουμε καταφύγιο. Ιδιαίτερα ευχαριστημένοι επισκέπτες μπορεί να παρατείνουν τη διαμονή τους ή να πληρώσουν αρκετά χτήματα, κάνοντας την κατασκευή ενός πολυσύχναστου πανδοχείου μια πολύ ελκυστική ευκαιρία.

Είναι φανερό πλέον ότι το Clanfolk είναι ένα παιχνίδι που μιλά για την ζωή, τις οικογενειακές και τις διαπροσωπικές σχέσεις και πως όλα αυτά δοκιμάζονται από τις προκλήσεις του περιβάλλοντος. Η σύγκρουσή μας είναι με τα καιρικά φαινόμενα, τον χρόνο και τις απαιτήσεις της διατήρησης της ζωής και δεν μας απειλούν ούτε εχθρικές φυλές, ούτε τέρατα, ούτε... εξωγήινοι!

Μας άρεσε ιδιαίτερα στο Clanfolk η μικροδιαχείριση των ταλέντων των ανθρώπων μας, η τοποθέτησή τους στις κατάλληλες εργασίες και η προσπάθεια να προσαρμόσουμε τις ανάγκες των λίγων στις ανάγκες των πολλών, δίχως να καταστρέψουμε την ψυχολογία τους. Θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα της ανακάλυψης νέων τεχνολογιών βάσει της επιστήμης και ενος ορατού τεχνολογικού δέντρου όμως ο τρόπος που επέλεξαν οι δημιουργοί του Clanfolk είναι ρεαλιστικότερος. Εφόσον ανήκετε στους οπαδούς των παιχνιδιών διαχείρισης πόρων, δημιουργίας πόλεων και εξομειωτών, σας συνιστούμε να αγοράσετε το Clanfolk στην τιμή ευκαιρία των 16 ευρώ που "τρέχει" στο Steam έως τις 10 του μηνός.

Exit mobile version