LifeSteps.gr

Victoria 3 game review (2022 release)

Victoria

Το Victoria 3 που μόλις κυκλοφόρησε είναι η συνέχεια των γνωστών μας τίτλων στρατηγικής από την αγαπητή Paradox Interactive και έχει κάποιες αλλαγές σε σχέση με τους προκατόχους του. Έχω παίξει αρκετές ώρες το προηγούμενο κυρίως και ξέρω καλά τον χειρισμό που είναι παρόμοιος και εδώ στο τρίτο μέρος της σειράς. Έχει κάποια μικροπροβλήματα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να με εμποδίζει να παίξω άνετα για μερικές ώρες. Είναι πολύπλοκο life simulator με έμφαση στην πολιτική και οικονομική επικράτηση μας. Να δούμε μερικά βασικά στοιχεία όπως μου τα έστειλε η εταιρεία και μετά έρχεται και η αξιολόγηση του.

'Η Paradox Development Studio σας προσκαλεί να οικοδομήσετε την ιδανική σας κοινωνία μέσα στην αναταραχή του συναρπαστικού και πολυδιάστατου 19ου αιώνα. Ισορροπήστε τα ανταγωνιστικά συμφέροντα στην κοινωνία σας και κερδίστε μια θέση στον ήλιο (η στην κορυφή αν προτιμάτε) του Victoria 3, ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια στρατηγικής στην ιστορία της Paradox.

Μπορείτε να γίνετε ο ηγέτης δεκάδων εθνών του κόσμου από το 1836-1936. Μπορείτε να επιλέξετε αγροτική ή βιομηχανική οικονομία και παραδοσιακό ή ριζοσπάστη, ειρηνικό ή φιλοπόλεμο ηγέτη φυσικά... η επιλογή είναι δική σας και οι συνέπειες ανάλογες. Αναλυτικές πληθυσμιακές ομάδες με τις δικές τους οικονομικές ανάγκες και πολιτικές επιθυμίες σας περιμένουν να τις διαχειριστείτε. Μεταρρυθμίστε την κυβέρνησή σας και το σύνταγμά σας για να επωφεληθείτε από τις νέες κοινωνικές καινοτομίες ή διατηρήστε την σταθερότητα του έθνους σας τηρώντας σταθερά την παράδοση απέναντι στους επαναστάτες. Ερευνήστε όλες τις νέες τεχνολογίες και ιδέες για να βελτιώσετε την εθνική σας κατάσταση.

Επεκτείνετε τη βιομηχανία σας για να επωφεληθείτε από προσοδοφόρα αγαθά, φορολογώντας τα κέρδη για να βελτιώσετε την εθνική ευημερία. Εισάγετε φθηνές πρώτες ύλες για να καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες, ενώ βρίσκετε νέες αγορές για τα τελικά προϊόντα σας (αγοράζουμε φτηνά πουλάμε ακριβότερα δηλαδή για να έχουμε κέρδος απαραίτητο για να επιβιώσει η κοινωνία μας). Εξασφαλίστε ζωτικά αγαθά για να τροφοδοτήσετε την προηγμένη οικονομία σας και να ελέγξετε τη μοίρα των αυτοκρατοριών που εσείς δημιουργείτε. Εξισορροπήστε το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, λαμβάνοντας υπόψη σας τις ανάγκες για νέους τύπους εργαζομένων.

Χρησιμοποιήστε τα διπλωματικά σας τεχνάσματα και προσόντα για να δημιουργήσετε έναν παγκόσμιο ιστό συμφωνιών, σχέσεων, συμμαχιών και αντιπαλοτήτων και να εξασφαλίσετε τη διπλωματική σας θέση στην παγκόσμια σκηνή. Χρησιμοποιήστε απειλές, στρατιωτική ανδρεία και μπλόφες για να πείσετε τους εχθρούς να υποχωρήσουν στις συγκρούσεις. Αυξήστε την οικονομική και στρατιωτική σας δύναμη σε βάρος των αντιπάλων. Συσσωρεύστε κύρος και το σεβασμό των αντιπάλων σας καθώς χτίζετε έναν βιομηχανικό γίγαντα στο εσωτερικό ή μια αυτοκρατορία στο εξωτερικό.'

Πρώτον θα παρατηρήσω όλους αυτούς που αφήνουν αρνητικές κριτικές όπου βρουν για τον δύσκολο χειρισμό του τίτλου. Αν δεν έχουν παίξει πολλά παρόμοια παιχνίδια και φυσικά τα δύο πρώτα είναι απολύτως λογικό να μην καταλάβουν τίποτα στην αρχή. Είναι ένα πολύπλοκο simulator και θέλει μάθηση πριν μπούμε στα βαθιά. Η τιμή του είναι τσουχτερή αφού είναι οι πρώτες μέρες κυκλοφορίας του, λίγη υπομονή και θα πέσει (ελπίζω) σε λογικά επίπεδα.

Άρα αυτοί που παραπονιούνται για την ακριβή του τιμή έχουν μεν δίκιο αλλά όταν δίνεις και 50 ευρώ σε έναν τίτλο πρέπει να έχεις αρκετά για να μην κλαίγεσαι μετά εκτός κι αν είσαι μεγάλος φαν της σειράς οπότε το καταλαβαίνω. Την είχα πάθει και εγώ με το The Guild 3 που το είχα πάρει κανονικά και στην αρχή ήταν τραγωδία με τόσα bugs που είχε. Εκεί ταίριαζε το cash grab που αναφέρουν μερικοί στις αρνητικές κριτικές τους.

Η Paradox μου έχει δείξει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ότι υποστηρίζει τους πολύ καλούς τίτλους στρατηγικής που βγάζει και που έχω τους περισσότερους αν όχι όλους. Updates βγαίνουν συχνά για τους τίτλους της και διορθώνουν τα προβλήματα που πάντα υπάρχουν σε early access παιχνίδια. Πάντως το παιχνίδι είναι εξαιρετικό και με μεγάλο βάθος και φυσικά διάρκεια που θα ικανοποιήσει όλους τους φανς των grand strategy τίτλων. Είναι κάτι σαν το Crusader Kings 3 σε βάθος και gameplay που απαιτεί ώρες να το ισορροπήσεις σε μια καλή κατάσταση για να μπορείς να επιβιώσεις.

Θα του βάλω ένα 9/10 γιατί μου αρέσουν πολύ τα city building και life simulator παιχνίδια και το παιχνίδι είναι τεράστιο και με πολύ εξελιγμένο gameplay. Αν το πετύχετε κάπου πιο φτηνά αγοράστε το και θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Απλώς τα 50-60 ευρώ δεν είναι τιμή για τώρα που υπάρχουν τόσες ανάγκες. Πιστεύω ότι με τον καιρό θα γίνει καλύτερο και θα κυκλοφορήσει και τα απαραίτητα dlc για να του δώσει ακόμα περισσότερη διάρκεια και περιεχόμενο που έχει ήδη πολύ από την αρχή του. Πηγαίνω στο επόμενο city building που έχω στην συλλογή μου και βγήκαν πολλά φέτος ειδικά.

Πάντως δείτε το, παίξτε το demo και θα καταλάβετε πόσο βάθος έχει και πόση ώρα μπορούμε να ασχοληθούμε μαζί του. Είναι από τα πολύ καλά μεγάλα παιχνίδια στρατηγικής της χρονιάς που διανύουμε.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου του 2022 από την Paradox Interactive και δημιουργήθηκε από την Paradox Development Studio.

Είδος: Grand strategy / resource management

Exit mobile version