LifeSteps.gr

Ιατρική Περίθαλψη: Τι Δικαιούμαι Ως Άνεργος Ή Ανασφάλιστος

Ιατρική Περίθαλψη: Τι Δικαιούμαι Ως Άνεργος Ή Ανασφάλιστος

Η πολυετής οικονομική κρίση έχει φέρει πολλούς από εμάς αντιμέτωπους με χρέη στους ασφαλιστικούς μας φορείς. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε χάσει την ασφάλιση, ακόμη και τη δουλειά μας. Επίσης, αρκετοί που εργάζονται με "μαύρα" είναι επίσης ανασφάλιστοι. Όμως, το 2016 ψηφίστηκε νόμος που μας δίνει ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είτε κάποιος είναι άνεργος, είτε ανασφάλιστος, μπορεί να έχει δωρεάν φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη.

Ποιος είναι ο νόμος

Πρόκειται για τον ν. 4368/2016, με τον οποίο θεσπίστηκε το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές της υγείας.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την Δημόσια Υγεία, την Εργασία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, αλλά και την Παιδεία, την Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η πλέον θεμελιώδης αλλαγή που εισάγει το θεσμικό πλαίσιο είναι η εξίσωση του δικαιώματος της ασφάλισης. Παρέχει πλήρη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άνεργους, και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όπως θα δούμε στη συνέχεια, η υγειονομικές παροχές είναι δωρεάν, και περιλαμβάνουν τη νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή μας.

Ποιους αφορά η ελεύθερη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη

Ο νόμος καλύπτει όλους εμάς που λόγω κρίσης χάσαμε την ασφάλισή μας. Ακόμη και αν έχουμε χρέη στους ασφαλιστικούς μας φορείς γιατί αδυνατούμε να καταβάλλουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές.

Βασική προϋπόθεση είναι να διαμένουμε νόμιμα στην Ελλάδα.

Επιπλέον, καλύπτει όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη ως μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, τοξικομανείς, άστεγοι κ.λ.π.

Το μόνο που χρειαζόμαστε για να υλοποιηθεί η ισότιμη αντιμετώπιση μας στην φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι να γνωρίζουμε τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, κοινώς Α.Μ.Κ.Α.

Πώς βρίσκω τον ΑΜΚΑ μέσω Ίντερνετ (+ Video)

Αν το σύστημα δεν μας βρίσκει τον ΑΜΚΑ, θα πρέπει να απευθυνθούμε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ermis, ή στα ΚΕΠ για να επικαιροποιήσουμε τη διασύνδεση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ μας.

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ermis, Παραλαβή Πιστοποιητικών στο PC

Το νομοσχέδιο μπορεί να μας καλύψει ακόμη και αν δεν έχουμε τον ΑΜΚΑ ή τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ανήκουμε σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού που αναφερθήκαμε προηγουμένως.

Κατόπιν, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων που θεσμοθετήθηκαν το 2017. Από το 2018 λειτουργούν με νέο νόμο μέσα σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας.

Εκεί θα μας ενημερώσουν πώς μπορούμε να αποκτήσουμε την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης.

Τι δικαιούμαστε ως ανασφάλιστοι

Έτσι, όσοι είμαστε ανασφάλιστοι ή άνεργοι, με τον ΑΜΚΑ και την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης, θα μπορούμε να νοσηλευόμαστε και να πραγματοποιούμε εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα, όπως θα δούμε παρακάτω, έχουμε τις ίδιες ελαφρύνσεις με τους ασφαλισμένους και στο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα.

Παραθέτουμε συνοπτικά την υγειονομική κάλυψη που δικαιούμαστε σε ότι αφορά την φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη σε όλο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πληρώνουμε κάποιο ποσό?

Ο νόμος ρητά αναφέρει πως δεν χρειάζεται να πληρώσουμε απολύτως τίποτα. Αυτό ισχύει για το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων που πραγματοποιούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Με άλλα λόγια, δεν πληρώνουμε για νοσηλεία, εξωνοσοκομειακές θεραπείες, εμβολιασμούς και πρόληψη. Δικαιούμαστε τις ίδιες παροχές που έχουν και οι ασφαλισμένοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Δικαιούμαστε δωρεάν τα φάρμακα?

Υποχρεούμαστε μόνο στις ίδιες συμμετοχές που έχουν και οι ασφαλισμένοι στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ωστόσο, ως ανασφάλιστοι θεωρούμαστε οικονομικά αδύναμοι πολίτες. Το πιο πιθανό είναι να εμπίπτουμε στις εισοδηματικές, κλινικές και κοινωνικές εξαιρέσεις, όπου θα έχουμε μηδενική συμμετοχή.

Αν θέλουμε, μπορούμε να δούμε online στο Πληροφοριακό Σύστημα «Άτλας» τις παροχές, αλλά και να βεβαιωθούμε ότι δικαιούμαστε ως ανασφάλιστοι μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.

Η σύνδεση γίνεται μέσω του Taxisnet, και απαιτείται μόνο να γνωρίζουμε τον Α.Μ.Κ.Α. μας.

Πως θα τα προμηθευτούμε

Ο νόμος προβλέπει την χορήγηση των φαρμάκων από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία. Τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Τα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας, αλλά εισάγονται κατά περίπτωση στην Ελλάδα, χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, τα φάρμακα υψηλού κόστους παρέχονται από τα φαρμακεία και τα σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση επιβολής ποσοστού συμμετοχής στη συνταγογράφηση ενώ πληρούμε τα κριτήρια απαλλαγής, έχουμε το δικαίωμα υποβολής ένστασης στην υπηρεσία πρόνοιας του δήμου που βρίσκεται η κατοικία μας.

Αυτό πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την αναγραφόμενη ημερομηνία στη συνταγή. Κατόπιν έγκρισης από την υπηρεσία πρόνοιας του δήμου, μπορούμε να απευθυνθούμε εκ νέου στον γιατρό για συνταγογράφηση με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.

Είναι πλήρης η υγειονομική κάλυψη για τους ανασφάλιστους?

Η υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Όλοι πρέπει να έχουμε πλήρη πρόσβαση σε φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από την οικονομική μας κατάσταση, την ιθαγένεια, το χρώμα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές μας πεποιθήσεις, και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version