LifeSteps.gr

Πως να κάνεις τη ζωή σου πιο "ανάλαφρη" (2022)

ανάλαφρη

Η αλήθεια είναι πως η σημερινή ζωή του μέσου ανθρώπου δεν είναι τόσο ανάλαφρη και όχι μόνο, μοιάζει με ένα κομβόι όπου η μία υποχρέωση σέρνει την επόμενη και πάει λέγοντας. Αυτό έχει ως συνέπεια στο τέλος της ημέρας να νιώθει καταπτοημένος, ανικανοποίητος και γεμάτος απογοήτευση και στρες για την επόμενη νέα μέρα.

Όσο οι εποχές αλλάζουν τόσο  περισσότερο «φορτώνουν» τον άνθρωπο με νέες ανάγκες και δεδομένα. Smartphones, έξυπνα ρολόγια, ασύρματα ακουστικά αποτελούν κάποια από τα πλέον «απαραίτητα» αξεσουάρ. Ο άνθρωπος αποκτά ηθελημένα ή μη την ανάγκη να είναι κάτοχος κάποιων ή και όλων αυτών των hi-tech προϊόντων. Η αλόγιστη χρήση τους όμως, τους κάνει να χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους, τους αποχαυνώνει, μειώνει τη δραστηριότητά τους, τους αποξενώνει, στερεύει τα συναισθήματά τους και την εκφραστική τους ικανότητα. Γίνονται έρμαια πριν καν το καταλάβουν.

Ο ψεύτικος κόσμος των social media γίνεται πραγματικός και μας γεμίζει με αισθήματα κατωτερότητας και ματαιοδοξίας. Θέλουμε να μοιάσουμε σε κάτι που δεν ξέρουμε καν αν υφίσταται. Ακολουθούμε διαδικτυακά ίχνη κοντεύοντας να ξεχάσουμε την δική μας πορεία και στόχους. Και συνήθως καταλήγουμε να γινόμαστε απλοί θεατές της ζωής.

Επιπλέον, η καθημερινότητα μάς θέλει «μέσα σε όλα». Να έχουμε μία αξιοθαύμαστη προσωπική ζωή, πλούσιες κοινωνικές συναναστροφές, χόμπι και ενδιαφέροντα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα αυτών των σχέσεων και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην ψυχική υγεία των ατόμων που την απαρτίζουν. Θέλουμε να πληρούμε τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες παραμερίζοντας τα θέλω και ηρεμία μας.

Αυτά και άλλα πολλά ακόμη μας «βαραίνουν» καθημερινά τόσο που κάποιες μέρες φαντάζουν αβάσταχτες. Παρακάτω θα αναφέρω κάποιες πρακτικές που ίσως σε βοηθήσουν να «ελαφρύνεις» τη ζωή σου και να μάθεις να ζεις για εσένα.

1.Μείωσε τον χρόνο που σπαταλάς στα social media. Το ξέρω είναι αρκετά δύσκολο αυτό που σου ζητάω αφού μόλις βρεις ελεύθερο χρόνο το πρώτο που κάνεις είναι να ξεκλειδώσεις το κινητό και να αρχίσεις το αέναο σκρολάρισμα. Τουλάχιστον προσπάθησε να μην είναι αυτό το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνάς το πρωί. Όσο λιγότερο παρατηρείς τις ζωές των άλλων τόσο θα αρχίσεις να παρατηρείς τη δική σου και να νοιάζεσαι για αυτήν.

2.Διώξε τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου. Ξέρω και αυτό είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά αν κάποιοι βρίσκονται στη ζωή σου αρκετά χρόνια. Αλλά πίστεψέ με είναι λυτρωτικό. Οι άνθρωποι που σου προκαλούν στρες, σε κατακρίνουν και γενικά αισθάνεσαι άβολα κάθε φορά που βρίσκεσαι μαζί τους μάντεψε. Δεν έχουν χώρο στη ζωή σου. Είναι προτιμότερο να είσαι μόνος σου παρά με ανθρώπους που σε τραβάνε λίγο λίγο στον πάτο της θάλασσας.

3.Μην ικανοποιείς τους πάντες. Όλοι έχουμε καλές αλλά και κακές ημέρες. Και πρέπει να τις σεβόμαστε και τις δύο. Τις άσχημες μέρες η παραγωγικότητα και η διάθεσή μας είναι σε μειωμένο βαθμό και όσο και αν προσπαθήσουμε δεν μπορούμε να είμαστε αποδοτικοί. Προσπάθησε να μην ικανοποιείς τα θέλω των άλλων για να μην σχηματίσουν μια κακή εικόνα για εσένα και κοίτα να φροντίζεις πρώτα από όλους τις δικές σου ανάγκες.

4.Απενεργοποίησε τις συσκευές σου. Κάθε φορά που νιώθεις το άγχος και το στρες σου να αυξάνονται κάνε διάλειμμα. Κλείσε το τηλέφωνό σου. Χαλάρωσε. Κάνε κάτι εποικοδομητικό για τον ψυχισμό σου και όταν νιώσεις ξανά έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις υποχρεώσεις σου επέστρεψε. Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα και έχεις το δικαίωμα να τα κάνεις.

5.Κάνε κάτι για εσένα. Για το τέλος άφησα κάτι απλό αλλά και σπάνιο. Η καθημερινότητα συχνά μας κάνει να αφήνουμε πίσω για λίγο τον εαυτό μας. «Αύριο θα γυμναστώ, αύριο θα ξεκινήσω χορό, τον άλλο μήνα θα κάνω αυτήν την εκδρομή». Τρέχουμε να προλάβουμε τις υποχρεώσεις και να ικανοποιήσουμε τα θέλω άλλων που συχνά ξεχνάμε τον εαυτό μας. Βρες κάτι που σου αρέσει και απλά ξεκίνα το. Κάνε το αποκλειστικά για εσένα. Όχι για να εντυπωσιάσεις, αλλά για να ευχαριστήσεις το εσωτερικό σου παιδί.

Προσπάθησε λοιπόν να ελαφρύνεις τη ζωή σου από ανθρώπους, αντικείμενα, σκέψεις. Μετέτρεψε την κοινωνική νόρμα σε προσωπική και ακολούθα αυτήν. Δε γίνεται και δε χρειάζεται να ακολουθείς τα ίδια χνάρια με την πλειοψηφία. Και αυτό είναι που σε κάνει σημαντικό. Υποστήριξε τον εαυτό σου γιατί αν δεν το κάνεις εσύ κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για εσένα.

Exit mobile version