LifeSteps.gr

The Plague Doctor of Wippra game review (2022 release)

The Plague Doctor of Wippra

Ο τόνος δίνεται από νωρίς στο The Plague Doctor of Wippra. Ένα μουσικό κομμάτι με πιάνο και έγχορδα ακούγεται από τα πρώτα δευτερόλεπτα στην οθόνη τίτλου. Άργησα χαρακτηριστικά, να πατήσω στο New Game, για να το απολαύσω με την ησυχία μου, αλλά με μελαγχόλησε κιόλας!

Το αντιλήφθηκα οπωσδήποτε και όταν έπαιξα το σύντομο demo του τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη διάρκεια του Big Adventure Event 2022 στο Steam… Το Point and Click Adventure από το στούντιο Electrocosmos δεν προσφέρεται για γέλια. Το θέμα του είναι βαρύ και παράλληλα επίκαιρο, παρότι η ιστορία του διαδραματίζεται πριν από πολλούς αιώνες σε μία μικρή μεσαιωνική πόλη της Γερμανίας.

Ο Alexander Leps, ο άνθρωπος πίσω από την επωνυμία Electrocosmos, έχτισε το The Plague Doctor of Wippra πάνω στο ομώνυμο διήγημα του συγγραφέα Florian Russi. Το Der Pestarzt von Wippra, όπως είναι ο τίτλος του στα Γερμανικά, κυκλοφόρησε το 2004 ως μέρος της συλλογής διηγημάτων Der Drachenprinz: Geschichten aus der Mitte Deutschlands (Ο Πρίγκιπας Δράκος: Ιστορίες από την Κεντρική Γερμανία).

Ο Alexander Leps ασχολήθηκε με όλες τις πλευρές του The Plague Doctor of Wippra εκτός από τη μουσική. Ο Titus Drissen συνέθεσε τις μελωδίες, οι οποίες ταιριάζουν γάντι στην ατμόσφαιρά του. Μεγάλο μέρος του παιχνιδιού κυλάει πάντως χωρίς την παραμικρή μουσική επένδυση. Τα γραφικά είναι δημιουργημένα με pixels, δίνοντας μία ρετρό αίσθηση, αλλά οι ψιλόλιγνοι άνθρωποι χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου συναντώνται σε μοντέρνα games του είδους.

Το The Plague Doctor of Wippra δεν περιέχει ούτε ένα καλαμπούρι! Δε θα μπορούσε, να συμβαίνει αλλιώς, μιας και ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τον θάνατο και τη δυστυχία στις δύο περίπου ώρες, που διαρκεί. Ο ήρωάς μας ονομάζεται Oswald Keller και είναι γιατρός. Μεταβαίνει στην κωμόπολη Wippra, για να εργαστεί στο τοπικό νοσοκομείο, βοηθώντας τους κατοίκους, που πλήττονται από την πανώλη. Τηρεί ευλαβικά και τη συμβουλή, που του έδωσε κάποτε ο επίσης γιατρός πατέρας του! Ζητάει πολλά χρήματα από τους πλούσιους και παίρνει λίγα από τους φτωχούς για τις κατ' οίκον επισκέψεις.

Ο Keller φτάνει στη Wippra λίγο μετά την εφαρμογή ενός ακραίου μέτρου, συνώνυμου με θανατική καταδίκη για εκείνους, που εμφανίζουν συμπτώματα και τα μέλη των οικογενειών τους. Επιβάλλεται, να απομονωθούν στα σπίτια τους και ο δήμαρχος έχει διατάξει μάλιστα τους φρουρούς ν’ αμπαρώνουν από έξω τις πόρτες.

Κληρικοί ισχυρίζονται, ότι η αρρώστια είναι η τιμωρία του θεού στους αμαρτωλούς. Πωλούν συγχωροχάρτια και κατηγορούν βεβαίως ως βλάσφημους και αιρετικούς οποιουσδήποτε αμφισβητούν τα κηρύγματά τους.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο ευσυνείδητος γιατρός προσπαθεί, να κάνει τη δουλειά του. Ο Keller επιδιώκει επιπλέον, να ανακαλύψει τους τρόπους μετάδοσης της ασθένειας και ίσως τη θεραπεία.

Το The Plague Doctor of Wippra εξελίσσεται σχεδόν όπως κάθε τυπικό Point and Click Adventure. Ιδιαιτερότητες στο gameplay του αιφνιδιάζουν στην αρχή -νόμισα, ότι είχα να κάνω με bugs!- αλλά αποδεικνύονται τελικά ταιριαστές στο ύφος του. Θα αναφερθώ περαιτέρω σε επόμενες παραγράφους.

Η επίλυση γρίφων και η αλληλεπίδραση με πρόσωπα εξυπηρετούν στο ξεδίπλωμα της ιστορίας. Μία απλή ενέργεια, όπως για παράδειγμα να γεμίσουμε έναν κουβά με νερό, γίνεται η αφορμή, για να ξεκινήσουμε έναν έντονο διάλογο με μία ομάδα χωρικών, που φρουρεί το πηγάδι. Μαθαίνουμε έτσι μια από τις προκαταλήψεις γύρω από την προέλευση της φονικής επιδημίας.

Θα διαβάσετε στην περιγραφή, ότι γρίφοι βασίζονται σε ιστορικά και ιατρικά δεδομένα. Έτσι είναι τα πράγματα! Όσον αφορά στην ιατρική, μιλάμε για μεθόδους και γιατροσόφια, που εφαρμόζονταν τον μεσαίωνα από γιατρούς και μη και έχουν ξεπεραστεί μάλλον στις ημέρες μας.

Ενδεικτικός της τότε κατάστασης είναι ο δυσκολότερος γρίφος, που συναντούμε στο The Plague Doctor of Wippra. Μία κοντέσα υποφέρει από ημικρανίες. Όπως επισημαίνει η ηγουμένη, η κυρία δωρίζει σημαντικά χρηματικά ποσά στη μονή και έτσι χρήζει προνομιακής μεταχείρισης. Σημειωτέον, το νοσοκομείο της πόλης στεγάζεται στους χώρους ενός μοναστηριού και καλόγριες εκτελούν χρέη νοσηλευτριών.

Ο δόκτωρ Süssking, ο οποίος κούραρε στο κοντινό παρελθόν την κοντέσα, προχωρούσε τακτικά σε αφαιμάξεις. Μέσα από την κουβέντα μαζί της, αντλούμε πληροφορίες για το ιστορικό της και τις αξιοποιούμε, για να βρούμε σε ποιο σημείο του σώματος, θα συνεχίσουμε τη θεραπεία, χρησιμοποιώντας σύμβολα του ζωδιακού κύκλου.

Οι καλογραμμένοι και χωρίς περιττές πολυλογίες διάλογοι δεν αποτελούν μόνο πηγή στοιχείων, απαραίτητων στους γρίφους. Επιλογές μας, οι οποίες δεν αλλάζουν μιας και απουσιάζει εσκεμμένα η λειτουργία save, προκαλούν συγκεκριμένες αντιδράσεις από τους συνομιλητές. Καθορίζουν και τη μοίρα του Keller στο τέλος του The Plague Doctor of Wippra σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία με τη συμμετοχή πολλών NPCs. Δε γράφω περισσότερα, για να μην χαλάσω την έκπληξη!

Έχετε κολλήσει για ώρες και δεν ξέρετε τι να κάνετε, για να προχωρήσετε! Πάνω στην απελπισία σας, χρησιμοποιείτε σε κάθε πιθανό και απίθανο hotspot όλα τα αντικείμενα, που βρίσκονται στο inventory. Στα περισσότερα παιχνίδια του είδους, ο χαρακτήρας σχολιάζει, ακόμη και ειρωνεύεται τις αποτυχημένες προσπάθειες. Στο The Plague Doctor of Wippra δε συμβαίνει κάτι. Απολύτως τίποτα και τα hotspots παραμένουν απλώς… ανενεργά.

Το inventory εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης, όποτε μετακινούμε εκεί τον δρομέα. Δε γεμίζει σε καμία περίπτωση ασφυκτικά, μιας και δε συλλέγουμε άσκοπα ό,τι βρούμε μπροστά μας. Hotspots εμφανίζονται μόνο, όταν πρόκειται, να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους και αντικείμενα έρχονται στην κατοχή μας, όταν έχουμε κάποια χρήση γι’ αυτά.

Ο Alexander Leps επινόησε επίσης έναν μηχανισμό, θέλοντας, να κάνει το Adventure του όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται. Ο συνδυασμός αντικειμένων στο inventory ακολουθεί λογική σειρά. Θα φέρω ένα παράδειγμα από τα πρώτα λεπτά του πλήρους παιχνιδιού και του demo, που είναι ακόμη διαθέσιμο στο Steam. Συλλέγουμε πολύ γρήγορα ένα κοφτερό μαχαίρι και ένα ξύλινο κοντάρι. Για να κόψουμε ένα μικρό κομμάτι ξύλου πρέπει, να τα συνδυάσουμε, αλλά δεν πετυχαίνουμε τον σκοπό μας, αν κλικάρουμε πρώτα στο κοντάρι και ύστερα στο μαχαίρι!

Λίγο πριν από τον επίλογο, αξίζει να επισημάνω, ότι ο δημιουργός προέβλεψε την προσθήκη διαφόρων γραμματοσειρών για τους υπότιτλους, συμπεριλαμβανομένης και μίας φιλικής προς τους ανθρώπους, που υποφέρουν από δυσλεξία. Αν τώρα έχετε στα χέρια σας ένα Steam Deck, σας πληροφορώ, ότι το The Plague Doctor of Wippra είναι συμβατό με το φορητό μηχάνημα της Valve.

Το σοβαρό έως και ψυχοπλακωτικό θέμα του θα απωθήσει πολλούς, από το να το επιλέξουν! Το The Plague Doctor of Wippra είναι παρόλα αυτά ένα αξιόλογο παιχνίδι, καθώς παρουσιάζει μέσα από καλό gameplay και χωρίς υπερβολές και ενοχλητικούς μελοδραματισμούς τις συνθήκες διαβίωσης, τις κοινωνικές ανισότητες, τις συγκρούσεις και τις αντιλήψεις σε μία ταραγμένη και τραγική περίοδο για την ανθρωπότητα.

Το The Plague Doctor of Wippra αναπτύχθηκε από την Electrocosmos και κυκλοφόρησε στις 5 Οκτωβρίου του 2022. Ευχαριστούμε την Application Systems Heidelberg για την προσφορά της έκδοσής του για το Steam.​ Θα το βρείτε και στο gog.com.

Exit mobile version