LifeSteps.gr

Empire Drowns - Nothing review (2022 release)

Empire Drowns

Από τα πολλά doom cd που έχω στην συλλογή μου ξεχωρίζει και το 'Nothing' των αγαπητών Empire Drowns από την Δανία. Όπως μας εξηγούν και οι ίδιοι στο bandcamp τους παίζουν έναν ενδιαφέρον συνδυασμό αρκετών ειδών με έμφαση στο doom φυσικά. Σαν death doom ακούγεται με λίγη δόση από σκοτεινό μέταλ παλιότερης εποχής βέβαια. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το cd τελειώνει πολύ γρήγορα αλλά τουλάχιστον είναι καλό. Ας δούμε λίγη βιογραφία και μερικά στοιχεία από την μπάντα και επανερχόμαστε για την αξιολόγηση.

'Παρέχοντας ένα καλαίσθητο μείγμα από old school doom / death metal και σκοτεινό, gothic rock, οι Empire Drowns από την Δανία είναι επιτέλους έτοιμοι με την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ τους μετά το ep τους «Bridges» του 2013.

Στο "Nothing" το συγκρότημα στόχευσε σε μια πιο βαριά προσέγγιση στο doom metal του και ο Marco Angioni στα Angioni Studios (Tygers Of Pan Tang, Detest, Thorium κ.λπ.) κλήθηκε να συλλάβει έναν ήχο κοντά στις αρχές της δεκαετίας του '90 όπου το The Academy Studio στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το μέρος όπου οι μπάντες αυτού του είδους θα προτιμούσαν να ηχογραφούν.

Τα άλμπουμ που έχουν εμπνεύσει τον ήχο στο "Nothing" περιλαμβάνουν τα "As The Flower Withers", "Gothic" και "Serenades". Το "Nothing" χαρακτηρίζεται από ένα έντονο rhythm section και στα ύψη, μελωδική κιθάρα, ατμοσφαιρικά πλήκτρα, που μαζί με τα, ταυτόχρονα, ζοφερά, 'σκληρά' φωνητικά, δημιουργούν μια βαριά και σαγηνευτική διάθεση. Ως τραγουδοποιοί, οι Empire Drowns επιδεικνύουν μια αναζωογονητική ποικιλομορφία.

Κάθε τραγούδι ζωντανεύει με τη δική του αδιαμφισβήτητη ταυτότητα, ωστόσο αυτή η εξερεύνηση διαφορετικών μουσικών μονοπατιών καταλήγει σε έναν ολοκληρωμένο και στοχαστικό ήχο που οι Empire Drowns μπορούν περήφανα να αποκαλούν δικό τους. Οι Empire Drowns αποτελούνται από έμπειρους μουσικούς από συγκροτήματα όπως οι Aurora, Decorate, Urkraft, Withering Surface, Meridian & A Sun Traverse.'

Αυτά τα ολίγα από την μπάντα και πάμε να δούμε τι έχουν να μας που τα παιδιά. Αν εξαιρέσω την μικρή διάρκεια του πρώτου τους cd το οποίο είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα μικρό ep κατά τα άλλα η μουσική τους είναι καλή και μέσα στο πνεύμα ενός σκοτεινού dark metal doom δημιουργήματος. Είναι σε αργό σχετικά τέμπο, δεν έχει τα γρήγορα ξεσπάσματα ενός death doom που μου αρέσει αλλά είναι ένα ποιοτικό έργο που πιστεύω θα αρέσει στους φίλους του είδους.

Η μπάντα έχει επηρεαστεί φανερά από το αγγλικό στυλ του αργού doom όπως άλλωστε δηλώνουν και οι ίδιοι στα αγαπημένα τους cd παραπάνω. Paradise Lost, My Dying Bride, Anathema και όλα τα αγαπημένα συγκροτήματα από την Μεγάλη Βρετανία που ακούμε εδώ και 30 χρόνια περίπου. Είναι κάτι σαν ένας φόρος τιμής στις μεγάλες μπάντες αυτές που έδειξαν τον δρόμο στο ποιοτικό doom metal και δεκάδες άλλοι τους ακολούθησαν με τον χρόνο.

Βέβαια θα πει κάποιος γιατί να ακούσω τα παιδιά και να μην πάω κατευθείαν στις κλασικές μπάντες που είναι και ποιοτικές και τις ξέρουμε καλά τι μπορεί να δώσουν. Πιστεύω ότι τα παιδιά είναι το μέλλον όπως και πολλοί άλλοι ταλαντούχοι μουσικοί που άκουσα φέτος για πρώτη φορά και είναι σε μια ηλικία που μπορούν να παράγουν έργο για πολλά χρόνια ακόμη. Κάποια στιγμή οι παλιές μπάντες θα αποσυρθούν και τα νέα παιδιά θα πάρουν την θέση τους στην doom σκηνή.

Μέχρι να δω τι θα βγάλουν και οι Candlemass μεθαύριο ακούω πολλούς νεότερους καλλιτέχνες γιατί με αυτούς θα πάμε τα επόμενα χρόνια. Δεν περιμένω θαύματα από μπάντες 40 ετών ενώ τα παιδιά όλο και κάτι καινούριο θα βάζουν στις συνθέσεις τους για να μας τραβήξουν την προσοχή. Ακούστε τους και αποφασίστε και μόνοι σας αν σας αρέσει το στυλ τους. Θα βάλω ένα 7.5 γιατί μπορούν και πολύ καλύτερα σίγουρα και ελπίζω να μας το δώσουν στο επόμενο cd τους. Για τώρα τους στέλνω χαιρετισμούς και εύχομαι καλή συνέχεια στην μουσική τους καριέρα.

Φέτος ειδικά έχω ακούσει πάρα πολλά καλά doom και δεν ξέρω πραγματικά πιο να διαλέξω για καλύτερο.

Το tracklist του cd είναι το ακόλουθο:

1. I Am
2. Purity
3. Anesthesia
4. Nothing
5. Gone
6. Loved

Η σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Michael H. Andersen - Φωνητικά

Jan Kromann - Μπάσο

Anders Vestergaard - Κιθάρα

Thomas Birk - Κιθάρα

Kim Jørgensen - Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου του 2022 από την εταιρεία Uprising! Records.

Είδος: Gothic doom metal / dark metal

Η συνολική του διάρκεια είναι περίπου 29 λεπτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Exit mobile version