LifeSteps.gr

Μεγάλο αφιέρωμα στους αγαπητούς μας Nightwish (2022)

Μεγάλο

Λόγω ελλείψεως ποιοτικών cd τελευταία με εξαίρεση τους Walk in Darkness που τους παρουσίασα αμέσως αποφάσισα να κάνω μια αναδρομή και ένα μεγάλο αφιέρωμα στην τεράστια προσφορά των θρυλικών και αγαπημένων από το ευρύ κοινό τους Nightwish φυσικά, την μεγαλύτερη και διασημότερη μπάντα από την φινλανδική σκηνή του συμφωνικού μέταλ. Τους ακούω από την στιγμή που ξεκίνησαν με την Tarja μικρή τότε να δίνει ρέστα παρέα με τον μαέστρο Tuomas και τα υπόλοιπα παιδιά και να μας προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας δημιουργίες κατά την πρώτη περίοδο της δράσης τους.

Μέχρι το 2005 που ήταν η υπέροχη Tarja με την μοναδική σοπράνο φωνή της η μπάντα πήγαινε από το καλό στο καλύτερο ωριμάζοντας με τον χρόνο. Μετά το 2005 που έφυγε η Tarja από την μπάντα σκεφτόμουν από μέσα μου πάει το κλείσανε το μαγαζί ειδικά όταν είδα την Αννέτ που δεν ταίριαζε καθόλου στο στυλ της μπάντας. Την ήξερα από την προηγούμενη μπάντα της τους Alyson Avenue και έχω και τα τρία cd τους μάλιστα αλλά για εκεί είναι δυστυχώς. Για απλά ροκάκια, ευχάριστα, μια χαρά μας κάνει η Αννέτ για αντικαταστάτρια μιας Τάριας όμως, με τίποτα.

Μάλιστα τότε θυμάμαι που έμπαινα σε κάτι τσατ και τσακωνόμασταν με τους άλλους φανς της μπάντας για το ποιά είναι η καλύτερη. Ευτυχώς που ήρθε και το σωτήριο έτος 2013 και η μπάντα ανακοίνωσε την έλευση της πολύ καλής Floor για βασική τραγουδίστρια. Σκεφτόμουν ότι επιτέλους ο Tuomas θα κατάλαβε μετά από τόσα χρόνια ότι το όχημα δεν τσουλάει με την Αννέτ σαν front woman και έτσι πήρε την πολυτάλαντη Floor που ήταν ήδη γνωστή από την εξαιρετική της παρουσία στους After Forever.

Κάπως έτσι η μπάντα πήρε την κανονική της πορεία πια και διόρθωσε τον προσανατολισμό της που ήταν απόλυτα λανθασμένος για αρκετά χρόνια. Ευτυχώς η αγαπητή Floor με το μεγάλο ταλέντο της που μπορεί να μην είναι Tarja αλλά είναι εξαιρετική τραγουδίστρια ανέβασε το κύρος της μπάντας που ήταν κατά την γνώμη μου πολύ πεσμένο στα ενδιάμεσα χρόνια. Όσο και να το παλεύει η Αννέτ δείχνει να μην το έχει για αυτό το στυλ που θέλει πολύ καλή φωνή και όχι απλώς μια ροκ φωνούλα της σειράς.

Απόδειξη για αυτό είναι το καινούριο cd της Αννέτ που ήταν κατά την γνώμη μου πολύ μέτριο για συμφωνικό μέταλ που είναι μια κατηγορία που μου αρέσει ιδιαίτερα και την ξέρω καλά. Μου αρέσει να ακούω τα παλιά τραγούδια του Imaginaerum cd τραγουδισμένα από την Floor και όχι τα αρχικά που ήταν μάλλον μέτρια. Ειδικά το Storytime που είναι και στα αγαπημένα είναι άλλη η αίσθηση να το τραγουδά η Floor και άλλη η Αννέτ.

Επίσης με χάλασε λίγο και η αποχώρηση από την μπάντα του αγαπητού Marco το 2021 και, παρόλο που συμμετέχει σε διάφορα projects αλλά και σε ένα τραγούδι των Therion, δεν ξέρω αν θα ξαναγυρίσει ποτέ στην μεγάλη μπάντα που ανέδειξε το ταλέντο του παίζοντας και τραγουδώντας ταυτόχρονα. Ο καινούριος μπασίστας των Nightwish μου φαίνεται λίγο άχρωμος να το πω έτσι απλά, μάλλον δεν ταιριάζει στο κλίμα του συγκροτήματος κατά την γνώμη μου.

Ο μαέστρος Tuomas έλεγε ότι ετοιμάζουν κάποιο υλικό για καινούρια κυκλοφορία το 2023, μακάρι να γίνει γιατί έχουμε καιρό να ακούσουμε φρέσκο πράγμα από την μπάντα. Ελπίζω και η Floor να μην γλυκαθεί από το πολύ καλό cd που κυκλοφόρησε και να έχει πάλι την ευθύνη της βασικής τραγουδίστριας. Ελπίζω ο Tuomas να μην κάνει το ίδιο λάθος με τους πειραματισμούς με την Αννέτ, τουλάχιστον να πάρει την Elina Siirala από τους Leave's Eyes που είναι και δεύτερη ξαδέρφη του και υπέροχη σοπράνο αν η Floor δεν μπορεί για κάποιο λόγο γιατί περνάει και πολλά για να είμαστε δίκαιοι.

Εγώ θα ήθελα να επανέρθουν όπως ήταν όταν ξεκίνησαν αλλά αυτό είναι μάλλον αδύνατον μιας και η Tarja έχει τραβήξει τον δρόμο της σε σόλο καριέρα και δεν βλέπω να γυρίζει ενώ ο Μάρκο είναι πιο πιθανό να επιστρέψει αν του ζητηθεί και δεν έχει πρόβλημα υγείας να τον εμποδίζει. Θα περιμένω με ανυπομονησία την καινούρια τους κυκλοφορία γιατί τα χρόνια έχουν μεν περάσει αλλά ο Tuomas έχει το ταλέντο να δημιουργήσει κάτι μεγάλο ξανά.

Γράφοντας το αφιέρωμα θυμήθηκα τις δύο υπέροχες εμπειρίες που μου πρόσφερε το αγαπημένο συγκρότημα με τις ζωντανές του εμφανίσεις στην χώρα μας. Η μεγαλύτερη απόλαυση ήταν όταν παρακολούθησα ζωντανά την Tarja, τον Tuomas και τα υπόλοιπα παιδιά να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, λίγο καιρό προτού η ντίβα αποχωρήσει από την μπάντα. Η ποιότητα του live προήλθε από την φοβερή ακουστική του συγκροτήματος και την τέλεια απόδοση της τραγουδίστριας, μια ερμηνεία εφάμιλλη της ακρόασης ενός δίσκου τους σε κορυφαίο ηχοσύστημα.

Η δεύτερη φορά που τους απόλαυσα μαζί με άλλα τρία συγκροτήματα αν θυμάμαι καλά, ήταν με την Anette Olzon. Αν εξαιρέσουμε τα κομμάτια του, πρόσφατου τότε, άλμπουμ τα οποία ερμήνευσε υπέροχα η Anette, σε όλες τις κλασικές επιτυχίες απέτυχε παταγωδώς να φτάσει το επίπεδο της Tarja. Ακόμα και έτσι, ήταν μια αξιομνημόνευτη συναυλιακή εμπειρία πάντως.

Αυτά προς το παρόν για την αγαπημένη μας μπάντα, θα βάλω και τα απαραίτητα τραγούδια όπως και τις φωτογραφίες για να είναι σωστό το αφιέρωμα. Σκέφτομαι να κάνω κάτι παρόμοιο και με τους Epica η και τους Within Temptation που τους ξέρω από τότε που ξεκίνησαν φυσικά και μεγάλωσα μαζί τους.

Η δισκογραφία της μπάντας έχει ως εξής:

Angels Fall First (1997)
Oceanborn (1998)
Wishmaster (2000)
Century Child (2002)
Once (2004)
Dark Passion Play (2007)
Imaginaerum (2011)
Endless Forms Most Beautiful (2015)
Human. :II: Nature. (2020)

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Tuomas Holopainen – Πλήκτρα, πιάνο, συνθεσάιζερς
Emppu Vuorinen – Κιθάρα
Troy Donockley – uilleann pipes, tin whistle, low whistle, guitars, bouzouki, bodhrán,
Floor Jansen – Φωνητικά
Kai Hahto – Ντραμς, κρουστά
Jukka Koskinen – Μπάσο

Πρώην μέλη της μπάντας είναι οι παρακάτω μουσικοί:

Sami Vänskä – Μπάσο (1998–2001)
Tarja Turunen – Φωνητικά (1996–2005)
Anette Olzon – Φωνητικά (2007–2012)
Jukka Nevalainen – Ντραμς, κρουστά (1997–2019)
Marko Hietala – Μπάσο, αντρικά φωνητικά (2001–2021), ακουστική κιθάρα (2006–2021)

Οι διάφορες περιοδείες της μπάντας από το ξεκίνημα έως και τώρα:

The First Tour of the Angels (1997–1998)
Summer of Wilderness (1999)
Oceanborn Europe Tour (1999)
Wishmaster World Tour (2000–2001)
World Tour of the Century (2002–2003)
Once Upon a Tour (2004–2005)
Dark Passion Play World Tour (2007–2009)
Imaginaerum World Tour (2012–2013)
Endless Forms Most Beautiful World Tour (2015–2016)
Decades: World Tour (2018)
Human. :II: Nature. World Tour (2021–2023)

Exit mobile version