LifeSteps.gr

Floor Jansen - Live in Amsterdam live (2022 release)

Floor Jansen

*

Ένα live cd διπλό μάλιστα κυκλοφόρησε φέτος από την αγαπητή μας Floor Jansen, τωρινή τραγουδίστρια των θρυλικών Nightwish. Την Floor την έχω ακούσει για πρώτη φορά όταν ήταν πολύ μικρή και ήταν στους πολύ καλούς After Forever και ξέρω ότι έχει τεράστιο ταλέντο που μπορεί να διαμορφώσει μια μπάντα στα μέτρα της με την υπέροχη φωνή της. Μέσα σε αυτό το cd έχει βάλει διάφορα τραγούδια και από την μπάντα της τους Nightwish και από την παλιά της μπάντα τους After Forever και διάφορες άλλες διασκευές και τα λέει με τον δικό της τρόπο πάντα με πάθος και ξεχωριστό στυλ. Θα τα μελετήσουμε αναλυτικότερα παρακάτω όπως πάντα.

Ξεκινάμε με τα τραγούδια των Nightwish που τα ερμηνεύει σε πολύ χαμηλότερο τέμπο, πιο ακουστικά, από την πομπώδη μορφή που έχει όταν την κατευθύνει ο μεγάλος Tuomas. Και τα υπόλοιπα τραγούδια τα λέει με την μελωδική φωνή της περισσότερο σαν να το ευχαριστιέται με τον δικό της τρόπο παρά να το βλέπει σαν μια ακόμα συναυλία των Nightwish. Ένας που ξέρει το αστείρευτο ταλέντο της θα την ακούσει και θα του αρέσει. Στον τυπικό φαν των Nightwish μπορεί και να μην κάνει κλικ αυτή η αλλαγή ρυθμού.

Εγώ προσωπικά νομίζω ότι το κάνει για να τεστάρει τις απεριόριστες ικανότητες του ταλέντου της να πει το οτιδήποτε όσο δύσκολο και να είναι. Για ζωντανή εκτέλεση τα λέει πολύ καλά αν και σε χαμηλό τέμπο, σε μια πιο ροκ μορφή. Μόνο το 'Euphoria' της Loreen που είχε κερδίσει και στον διαγωνισμό της Eurovision δεν φαίνεται να το πετυχαίνει γιατί είναι πολύ δύσκολο τραγούδι και το κυριότερο καθαρά χορευτικό και μοναδικό φυσικά οπότε εκεί δεν πηγαίνει το πιο ροκ στυλ τραγουδιού. Έβαλα και το αυθεντικό βίντεο του 'Euphoria' παρακάτω για να το ακούσετε και να καταλάβετε τι εννοώ. Στα υπόλοιπα λίγο πολύ τα κατάφερε με την σπέσιαλ φωνή της.

Εγώ θα προτιμούσα να έβγαζε καινούρια κυκλοφορία με τους Nightwish αλλά εκεί κάνει κουμάντο ο μαέστρος Tuomas με τις υπέροχες συνθέσεις του. Ελπίζω να ετοιμάζουν κάτι στο άμεσο μέλλον γιατί βλέπω πολλούς τραγουδιστές να θέλουν να βγάλουν κάτι για να μην μείνουν στην αφάνεια τώρα που τελείωσε και ο βραχνάς της πανδημίας. Αλλά οι μεγάλοι συνθέτες καλά κάνουν και προσέχουν τι θα παρουσιάσουν στο κοινό γιατί τώρα έχει πέσει πολύς ανταγωνισμός. Όλες οι μπάντες βγήκαν ξανά στο προσκήνιο με καινούρια έργα και πολλές περιοδείες.

Ενώ πολλές μπάντες διαλύθηκαν η αλλάξαν ριζικά τα μέλη τους προχωρώντας σε ανανέωση επειδή ακριβώς υπήρξαν διαφωνίες ως προς τι θα κυκλοφορήσουν και πότε. Και αυτό το μάθαμε από πρώτο χέρι από παιδιά που είναι σε μπάντες και μας ενημέρωσαν ότι έχασαν μέλη και ψάχνουν αντικαταστάτες επειδή οι παλιοί βιαζόντουσαν να κυκλοφορήσουν υλικό και ότι βγει. Έτσι οι ιδρυτές των διάφορων συγκροτημάτων έδιωξαν μέλη που ήταν βαρίδια και προχωρούν η προχώρησαν σε ριζική ανανέωση.

Η πανδημία άλλαξε πολλά στον μουσικό χάρτη και αυτό μας το έχουν πει πολλοί καλλιτέχνες. Πολλές μπάντες διαλύθηκαν και χάθηκαν εν μια νυκτί που λένε, άλλες άλλαξαν κατά τα 2/3 και οι εναπομείναντες βγάλανε ότι είχαν στο συρτάρι και γράφανε την περίοδο των lockdown και της ακύρωσης των συναυλιών. Για αυτό έπεσε και πολύ μετριότητα και μάλιστα και από γνωστές μπάντες ενώ αντίθετα ξεπετάχτηκαν ταλέντα που δεν τα είχαμε ακούσει και παρουσίασαν έργα αξιολογότατα.

Να επιστρέψουμε και στην αγαπητή μας Floor που την ξεχάσαμε ενώ για αυτή είναι το αφιέρωμα έτσι που κατάντησε γιατί δεν είναι δικά της όλα τα τραγούδια που ερμηνεύει. Να πω την αλήθεια είναι τόσο χαλαρό το cd που θα ήθελα να είναι πιο γρήγορο αλλά Floor είναι αυτή και την αγαπάμε. Είναι live οπότε όπως καταλαβαίνουμε είναι διαφορετικός ο δείκτης δυσκολίας και το κοινό την αγαπάει και εγώ που εξάλλου ξέρω τις δυνατότητες της από πολλά χρόνια τώρα θα είμαι επιεικής μαζί της φυσικά.

Θα βάλω ένα 8.5/10 σε αυτό το live και θα περιμένω την νέα της δουλειά με τους Nightwish φυσικά η και μόνη της αν θέλει να ακολουθήσει άλλη πορεία. Τα χαιρετίσματα μου στην Floor και καλή συνέχεια σε ότι κάνει στο μέλλον και το κυριότερο να είναι πάντα υγιείς γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο μιας και έχει περάσει πολλά. Η παραγωγή του cd άψογη φυσικά σε επαγγελματικά επίπεδα.

Το tracklist και των δύο cd είναι το ακόλουθο:

Cd 1:

"Ever Dream" (Nightwish)
"Storm In A Glass" (Northward)
"Nemo" (Nightwish)
"Mama" (Samantha Steenwijk cover)
"Sweet Curse" (ReVamp song - with Henk Poort)
"Dangerous Game" (from Jekyll & Hyde - with Henk Poort)
"Euphoria" (Loreen)
"Face Your Demons" (After Forever)
"Winner" (Tim Akkerman cover)

Cd 2:

"Slow, Love, Slow" (Nightwish)
"Shallow" (Lady Gaga & Bradley Cooper cover)
"Strong" (After Forever)
"Élan" (Nightwish)
"Energize Me" (After Forever)
"Qué Se Siente" (Rolf Sanchez)
"Bridle Passion" (Northward)
"Our Decades In The Sun" (Nightwish)
"Wolf And Dog" (ReVamp)
"The Phantom Of The Opera" (Andrew Lloyd Webber cover - with Henk Poort)

Το cd ηχογραφήθηκε πέρσι αλλά κυκλοφόρησε φέτος στις 11 Φεβρουαρίου του 2022.

Είδος: Συμφωνικό ροκ / μέταλ

Η συνολική του διάρκεια είναι περίπου 84 λεπτά.

Το επίσημο site της αγαπητής Floor είναι εδώ.

Exit mobile version