LifeSteps.gr

Τα οφέλη του να ταξιδεύεις (2022)

ταξιδεύεις

Αλήθεια εσύ πόσο συχνά ταξιδεύεις; Και για ποιον σκοπό; Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα οφέλη του να τα ταξιδεύεις. Όχι του ταξιδιού ως προορισμό αλλά της όλης διαδικασίας. Δεν έχει σημασία το πόσο μακρινό θα είναι το ταξίδι σου ή πόσες μέρες θα διαρκέσει αλλά η ουσία που κρύβεται πίσω του. Αυτήν θα φανερώσουμε σήμερα.

Έχουμε μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο για τη δύναμη της συνήθειας. Αυτής της ρουτίνας που μας αυτοματοποιεί και εκμηδενίζει την αξία του απρόσμενου και της έκπληξης. Η συνήθεια υπνώνει σταδιακά τη λαχτάρα και το καρδιοχτύπι ότι κάτι νέο θα συμβεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε υποτονικοί σαν οντότητες και ευερέθιστοι χωρίς να γνωρίζουμε συχνά την αιτία.

Προκειμένου να αποφύγουμε όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα και συμπεριφορές που ανέφερα παραπάνω οφείλουμε όχι μόνο να χτυπάμε συχνά το κουδούνι για διάλειμμα αλλά που και που να οργανώνουμε εκδρομές.

Το να φεύγεις, να ξεφεύγεις από καταστάσεις και ρουτίνες είναι πάντοτε λυτρωτικό. Σε βοηθάει να ξαλαφρώσεις, να νιώσεις καλύτερα, να ξεχαστείς, να επαναπροσδιοριστείς, να γεμίσεις ενέργεια. Οπότε τι καλύτερο από ένα ταξίδι;

Παρακάτω θα παρουσιάσω κάποια από τα οφέλη του να ταξιδεύεις, σίγουρη πως θα σε αφυπνίσω πριν τελειώσει η χρονιά να την κλείσεις με το καλύτερο δώρο προς τον εαυτό σου.

1.Σπας τα δεσμά της ρουτίνας και χτίζεις το κάστρο των εμπειριών σου

Το να βυθιστείς σε μια ρουτίνα γνωρίζουμε όλοι τι φοβερό αντίκτυπο έχει μακροπρόθεσμα στη ζωή κάθε ατόμου. Οργανώνοντας μία εκδρομή ή ένα ταξίδι καταφέρνεις να σπάσεις αυτό το σερί και να γίνεις κύριος της ζωής σου. Κάνεις στον εαυτό σου ένα σημαντικό δώρο. Τον τροφοδοτείς με νέες εμπειρίες, νέες εικόνες, νέες γνώσεις προκείμενου να γεμίσει τον «σάκο» της ζωής του.

2.Αποκτάς ξανά τη λαχτάρα του εξερευνητή

Ο άνθρωπος είναι ον εξερευνητικό. Ασκεί ευχαρίστηση από το να ανακαλύπτει συνεχώς νέα πράγματα, να μαθαίνει, να εξελίσσεται. Τι πιο ουσιώδες επομένως, από το να ταξιδεύει; Να ανακαλύπτει νέα μέρη, νέες νοοτροπίες, νέα ήθη, νέες γεύσεις. Ακόμη και ένας περίπατος ή μια βόλτα σε ένα βουνό έχει άπειρες δυνατότητες και εικόνες προς εξερεύνηση.

3.Όλα ξεκινούν από τα μάτια

Το μάτι είναι συνήθως αυτό το όργανο που μεταβιβάζει στον εγκέφαλο τις πληροφορίες που λαμβάνει από το εξωτερικό περιβάλλον. Μεταβιβάζοντάς σου συνεχώς τις ίδιες και τις ίδιες πληροφορίες χάνεται η λαχτάρα του απροσδόκητου. Τα μάτια μας λαχταράνε να μεταφέρουν στον εγκέφαλο νέες εικόνες, να γίνουν μεταβιβαστές κάτι καινούριου και καλό θα ήταν να τους προσφέρουμε που και που αυτό το δώρο.

4.Τα ταξίδια οξύνουν το μυαλό μας

Σίγουρα σοβαρός λόγος για να ξεκινήσεις να ταξιδεύεις δε νομίζεις; Θυμήσου όταν προσπαθούσες ώρες ατέλειωτες στο σχολείο να αποστηθίσεις ένα κείμενο και ξαφνικά το πρωί που ξυπνούσες το «θαύμα» είχε γίνει! Το μυαλό μας έχει ανάγκη από ξεκούραση, από οξυγόνο, από διαλλείματα, από νέους περισπασμούς, από χρόνο. Όλα αυτά του δίνουν το περιθώριο να πάρει φόρα, να γεννήσει νέες ιδέες και γυρίσει πίσω για τη ρεβάνς.

  1. Τα ταξίδια αυξάνουν τις πιθανότητες

Θα αναρωτιέσαι τι εννοώ. Εννοώ τις πιθανότητες γενικά. Σε όλους τους τομείς της ζωής. Ένα ταξίδι δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου αποφέρει. Σίγουρα πάντως κάτι θα σου προσφέρει. Μπορεί να γευτείς μία νέα γεύση που να γίνει η αγαπημένη σου, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να κάνεις νέους φίλους ή γιατί όχι και να ερωτευτείς. Μπορεί να ανακαλύψεις που θέλεις να είσαι σε λίγα χρόνια. Να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου.

Κλείνοντας, να αναφέρω πάλι πως δεν έχει σημασία το ταξίδι ως προορισμός. Σημασία έχει να ανακαλύψεις την αξία του να ξεφεύγεις που και που από τα καθημερινά «δεσμά» σου και να είσαι ανοιχτός σε καθετί νέο έχει η ζωή και ο κόσμος να σου προσφέρει. Ακόμη και μία βόλτα γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σου μπορεί να αποκτήσει άλλη αξία αν τη ζήσεις στην ολότητά της.

Exit mobile version