LifeSteps.gr

Roger Waters - The Lockdown Sessions review (2022 release)

Roger Waters

Δεν πιστεύω ότι ο θρυλικός ρόκερ Roger Waters θέλει ιδιαίτερες συστάσεις για να τον γνωρίσετε ειδικά οι παλιοί που ακούνε ροκ μουσική από την δεκαετία του 70 και μετά (η και πριν) :). Αλλά εντάξει θα γράψω δύο λόγια για τον θρύλο των κλασικών Pink Floyd που όλοι σχεδόν ακούγαμε στην εφηβεία μας (οι μεγαλύτεροι). Και ποιός δεν έχει ακούσει μερικά κλασικά κομμάτια από το εξαιρετικό The Wall δίσκο του 1979 που το έχω ακόμη σε βινύλιο σε μια γωνία. Δημιουργεί και μια νοσταλγία να ξαναγυρνάς στην παιδική σου ηλικία για να θυμάσαι τους ήρωες της νιότης σου που όσοι ζουν τώρα είναι σαν γονείς μας.

Στο τέλος θα το καταντήσω αφιέρωμα στην θρυλική μπάντα και όχι στον τραγουδοποιό Roger που από το 1965 είναι ενεργός στο προοδευτικό ροκ και συνιδρυτής των Pink Floyd όπου μετά το 1968 έκανε τα πάντα στην μπάντα, στίχους, συνθέσεις και έπαιζε κιόλας τραγουδώντας και σαν αρχηγός της μπάντας πλέον μετά την φυγή του μακαρίτη τώρα πια Roger Keith "Syd" Barrett. Αφού έμεινε στην μπάντα έως το 1983 μετά ακολούθησε τον δρόμο του σε μια σόλο καριέρα με λίγες μεν αλλά εκλεκτές κυκλοφορίες λόγω της μεγάλης πείρας του και του τεράστιου ταλέντου του φυσικά.

Αυτό το συγκεκριμένο cd που συζητάμε σε αυτό το άρθρο γράφτηκε κατά την περίοδο του κλεισίματος στα σπίτια μας λόγω της πανδημίας και περιλαμβάνει παλιά και νέα τραγούδια σε μια καλή ηχογράφηση συλλεκτική για τους φανς του ίδιου αλλά και της μπάντας. Δεν χρειάζονται ειδική περιγραφή γιατί θυμίζουν έντονα τα θρυλικά κομμάτια της κλασικής μπάντας.

Ο τίτλος του τα λέει όλα και καθιστά ξεκάθαρο το γιατί ο μεγάλος μουσουργός επέλεξε να συμπεριλάβει κομμάτια από το μυθικό The Wall. Το εν λόγω μουσικό αριστούργημα μίλαγε για το υπαρξιακό δράμα του ανθρώπου, για τα εσωτερικά μπλοκαρίσματα που δημιουργούν τα ψυχικά τραύματα και για την αναπόφευκτη απομόνωση της ψυχής και του βιολογικού μας πυρήνα από τον εξωτερικό κόσμο.

Η περίοδος της πανδημίας υψώθηκε σαν (υγειο) νομικό τείχος μεταξύ ημών και του έξω κόσμου, δημιουργώντας πολλά ψυχολογικά προβλήματα και οξύνοντας τα ήδη υπάρχοντα. Οι δημιουργικοί άνθρωποι σαν τον Waters αντιμετώπισαν το διάστημα αυτό σαν μια ευκαιρία για περισυλλογή και δημιουργία νέου υλικού το οποίο θα εξωραϊσει κάπως την σκοτεινή περίοδο που διανύσαμε.

Είναι σαν να ακούω Bob Dylan, Eric Clapton και Tom Petty σε νέες κυκλοφορίες. Οι άνθρωποι είναι πρωτοπόροι σε αυτό που κάνουν και τους οφείλουμε πολλά γιατί χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε η ροκ μουσική όπως την ξέρουμε σήμερα. Σεβασμός απόλυτος στους ήρωες των παιδικών μας χρόνων. Πολύ θα ήθελα να τους δω από κοντά πριν φύγουν από κοντά μας όπως πολλοί άλλοι που δεν τους πρόλαβα.

Το να σας πω ακούστε το είναι νομίζω κάτι που είναι περιττό γιατί οι πολλοί φίλοι της κλασικής μπάντας θα το πάρουν σίγουρα αλλά και οι υπόλοιποι φίλοι του προοδευτικού ήχου θα θέλουν να δουν τι ακούγαμε παλιότερα με τόσο ενδιαφέρον και πως παρόμοια δημιουργήματα έφτιαξαν την μουσική όπως είναι τώρα. άντε να δούμε και κάτι από Led Zeppelin τώρα να τρελαθούμε βραδιάτικα η και Deep Purple με την βασική τους σύνθεση φυσικά και τον Richie στην μαγική κιθάρα.

Μπήκα σε mode κλασικό τώρα και πάω να βάλω κάτι ανάλογο να ακούσω αφού μου τελείωσε ο Roger. Θα βάλω Bob Dylan να θυμηθώ και τα παλιά κομμάτια. Τελικά βρήκα πιο πρόχειρους τους Boston, θα βάλω αυτούς που είναι και πιο ροκ. Εδώ τώρα κλείνοντας τι βαθμό να βάλω σε ένα θρύλο της ροκ μουσικής και τόσο μεγάλο ταλέντο. Κάτω από δεκάρι θα είναι ασέβεια πιστεύω, οπότε 10/10 για τον Roger και ελπίζω να συνεχίσει να μας δίνει ωραίες συνθέσεις για αρκετό καιρό ακόμα.

Τους χαιρετισμούς μας στον αγαπητό μας Roger και μια ευχή για πάντα υγεία που είναι το σημαντικότερο αγαθό στην ζωή.

1. "Mother"
2. "Two Suns in the Sunset"
3. "Vera"
4. "The Gunner's Dream"
5. "The Bravery of Being Out of Range"
6. "Comfortably Numb 2022"

Στο cd συμμετέχουν οι εξής εμπειρότατοι μουσικοί:

Roger Waters – Vocals, Guitar and Piano
Gus Seyffert – Bass, Cellos and Vocals
Joey Waronker – Drums and Percussion
Dave Kilminster – Guitar and Rhythm Guitar
Jonathan Wilson – Guitar and Vocals
Jon Carin – Keyboards and Vocals
Lucius - Vocals
Bo Koster – Hammond (on all tracks except Mother)
Ian Ritchie – Saxophone (Two Suns In The Sunset).

To cd κυκλοφόρησε στις 9 Δεκεμβρίου από την εταιρεία Legacy Recordings.

Είδος: Progressive rock

Η συνολική του διάρκεια είναι περίπου 40 λεπτά.

Το cd ηχογραφήθηκε κατά την διάρκεια του 2020 και του 2021.

Exit mobile version