LifeSteps.gr

Bots Are Stupid game review (2022)

Bots

Το Bots Are Stupid είναι ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι που μας καλεί να διαπαιδαγωγήσουμε έναν άπειρο αριθμό από χαζούλικα bots. Τα bots μας είναι πρόθυμα να μας υπηρετήσουν και να κατευθυνθούν όπου τους πούμε όμως οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς στις εντολές μας ώστε να μην τα στείλουμε στον... αγύριστο!

Το Bots Are Stupid είναι ένα Platform λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Αντί να έχουμε άμεσο έλεγχο των bots - αντιπροσὠπων μας στο παιχνίδι, τους δίνουμε απλές εντολές στο στυλ ενός κώδικα πληροφορικής και τα κατευθύνουμε στην έξοδο του κάθε level. Το πρόβλημα με αυτή την διαδικασία είναι ότι, αφενός χρειάζεται αρκετή σκέψη για να εκτελεστεί επιτυχώς η ρουτίνα, αφετέρου μόνο με αμέτρητες αποτυχημένες προσπάθειες θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.

Η... οδύσσεια των bots μας αρχίζει με μερικές απλές εντολές του τύπου "πήγαινε αριστερά, πήγαινε δεξιά, στρίψε... αριστεροδεξιά" κ.ο.κ. Προχωρώντας επίπεδα οι εντολές εμπλουτίζονται και οι ρουτίνες μας αρχίζουν να καταλαμβάνουν πολλές γραμμές γιατί μας αναγκάζει η μορφολογία του εδάφους. Τα bots μας πλέον δεν αντιμετωπίζουν μόνο το ενδεχόμενο να σκάσουν στο κενό αν δεν κάνουν άλμα την κατάλληλη στιγμή, αντιμετωπιζουν και τοίχους γεμάτους καρφιά, ιμάντες που τα μεταφέρουν προς το πλησιέστερο χάσμα, επιταχυντές της κινησής που δυσκολεύουν τρομακτικά την κινησή τους κ.ο.κ.

Ο χειρισμός εκτελείται με δύο τρόπους, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Μπορούμε να γράψουμε τις εντολές μας με το πληκτρολόγιο ή να ανοίξουμε ένα μενού που τις περιλαμβάνει και να τις μεταφέρουμε με το mouse μας. Προσωπικά προτίμησα να γράφω τις εντολές γρήγορα και αποτελεσματικά διότι μερικές φορές το drag and drop τους με το mouse δεν λειτουργούσε αρκετά γρήγορα. Αφού μαθαίνουμε να μοιράζουμε εντολές και έχουμε μια καλή γεύση του gameplay αρχίζουμε σταδιακά να εκνευριζόμαστε από την δυσκολία του. Βλέποντας τα bots μας να διαλύονται ξανά και ξανά επειδή μια από τις εντολές της ρουτίνας που συνθέσαμε δεν ήταν απόλυτα ακριβής, αρχίζει να μας εκνευρίζει.

Σύντομα, βάζουμε στην άκρη τις προσδοκίες μας για οποιοδήποτε Platform αντιλαμβανόμενοι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε στην ουσία με παιχνίδι γρίφων (puzzle). Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μεγάλη υπομονή και πολλή σκέψη μαζί με σχετικούς υπολογισμούς για να ξεπεράσουμε το εκάστοτε επίπεδο. Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας για να παίξουμε το παιχνίδι είναι φυσικά τα πενιχρά γραφικά του. Αισθανόμαστε ότι γυρίσαμε στις εποχές του Atari 2600 με γραφικά τελίτσες, άθλια οπτικά εφέ και εξίσου άθλια ηχητική υπόκρουση.

Είναι ξεκάθαρο νομίζω ότι το Bots Are Stupid είναι μόνο για παίκτες που θέλουν να ακονίσουν το μυαλό τους. Είναι επίσης και για άτομα που ψάχνουν διέξοδο για την δημιουργικότητά τους και εξηγούμαι. Ο ενσωματωμένος editor του παιχνιδιού μας δίνει την δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τους δημιουργούς του, φτιάχνοντας πίστες δικής μας σχεδίασης. Στην συνέχεια τις μοιραζόμαστε με την κοινότητα του παιχνιδιού και τις συγκρίνουμε με ότι έχουν δημιουργήσει οι υπόλοιποι παίκτες.Η δυνατότητά μας να βλέπουμε τις τακτικές τους παρακολουθώντας την πορεία των bots τους σε μορφή "φαντασμάτων" μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι, μαθαίνοντας από το παράδειγμά τους.

Το Bots Are Stupid είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν παίζοντας την λογική ενός προγραμματιστικού κώδικα, δηλαδή την σύνθεση μιας σειράς εντολών οι οποίες οδηγούν στην δημιουργία ενός λογικού συνόλου ενεργειών. Για τους παίκτες που αναζητούν ξεκούραστη διασκέδαση αποδεικνύεται μια ενοχλητική διαδικασία με δεκάδες αποτυχίες και άγχος στο να πετύχουν με ακρίβεια δισεκατομυριοστού του δευτερολέπτου την σωστή εντολή. Η αισθητική του είναι μηδενική αλλά η αντοχή του στην δοκιμασία του χρόνου πολύ μεγάλη εφόσον μας αρέσει το gameplay loop του και δεν αποθαρρυνθούμε από τις δυσκολίες.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου του 2022 από την εταιρεία Yogscast Games και είναι μια δημιουργία της Leander Edler-Golla.

Είδος: Adventure / 2d Platformer / Puzzle

Η τιμή του στο steam είναι στα 10 ευρώ, πολύ οικονομική για όσους θελήσουν να το δοκιμάσουν.

Exit mobile version