LifeSteps.gr

A Winding Path game review (2022)

A Winding Path cover image

Αν το στοιχείο, που σας προσελκύει περισσότερο σε ένα βιντεοπαιχνίδι, είναι τα εντυπωσιακά και με έντονα χρώματα γραφικά, τότε το A Winding Path με τα ασπρόμαυρα περιβάλλοντα και τους σχεδιασμένους με λίγες γραμμές χαρακτήρες, θα σας αφήσει πιθανότατα αδιάφορο. Αν πάλι θέλετε, να ασχοληθείτε με ένα γλυκό 2D Adventure/ Puzzler με αρκετή φαντασία και κάποιες δόσεις δράσης, μην το προσπεράσετε!

Το A Winding Path μεταφέρθηκε στο Nintendo Switch στις 27 Οκτωβρίου του 2022 με τη σφραγίδα της εκδότριας εταιρείας Flynn’s Arcade. Η παρουσίαση, που διαβάζετε τώρα, βασίζεται στην έκδοση για το μηχάνημα της ninty. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε αρχικά για τα Windows το καλοκαίρι του 2021 από τη γερμανική εταιρεία Three Eyed Games, που αποτελείται από τους David Kuri, Florian Uhde και Christian Sonderfeld, και είναι υπεύθυνη και για την ανάπτυξή του.

Άνθρωποι, Κύκλωπες και τρολ ζούσαν μονιασμένοι και ξένοιαστοι στον κόσμο του A Winding Path, όμως τα πράγματα έχουν εδώ και καιρό αλλάξει! Οι σοδειές καταστρέφονται στα χωράφια λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και ο λιμός βρίσκεται προ των πυλών. Οι ψαράδες αδυνατούν, να ψαρέψουν εξαιτίας ενός πρωτοφανούς φαινομένου. Οι κάτοικοι σε ένα παράκτιο χωριό και τη γειτονική πόλη βρίσκονται σε διαρκή αντιπαλότητα.

Ελέγχοντας έναν καλόκαρδο νεαρό, που προσφέρεται, να βοηθήσει τους πάντες, επαναφέροντας τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους και την ειρήνη στον τόπο, αναλαμβάνετε, να λύσετε τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα και να φέρετε εις πέρας και απλές αποστολές. Θα σας τις αναθέσουν οι χαρακτήρες, που θα συναντήσετε, καθώς θα περιπλανιέστε στην ύπαιθρο, το δάσος, το βουνό, την πόλη και το χωριό. Θα ταξιδέψετε και σε μία έρημο!

Άνθρωποι και τρολ, ενήλικες και παιδιά, οι άρχοντες του τόπου, επαγγελματίες κάθε λογής, θαλασσοδαρμένοι πειρατές, μοναχικοί εξερευνητές, καλλιτέχνες που στέρεψαν από έμπνευση και άλλοι έχουν κάτι, να σας ζητήσουν. Για παράδειγμα, οι τρεις γάτες μίας γυναίκας εξαφανίστηκαν και εκείνη τις θέλει πίσω. Ένας τύπος έχασε τα γυαλιά του και δε βλέπει πέρα από τη μύτη του, όμως θυμάται που του έπεσαν.

Η ολοκλήρωση μερικών αποστολών θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράβευσή σας με ειδικές πέτρες, που ονομάζονται dewdrops. Είναι συνολικά δώδεκα και θα τις ανταλλάξετε με τέσσερα καπέλα σε μία σπέσιαλ σπηλιά. Αν το θελήσετε, ο χαρακτήρας μπορεί, να κυκλοφορεί με καπέλο. Το ημίψηλο θα του προσδώσει ας πούμε έναν αριστοκρατικό αέρα, κάτι που θα επισημάνουν και οι συνομιλητές του!

Θα έρθει στα χέρια σας αρκετά νωρίς ένα μαγικό μουσικό όργανο. Πρόκειται για μία λύρα -όχι κρητική ή ποντιακή, αλλά σαν εκείνη του θεού Απόλλωνα!- που ο The Rainmaker (ο Βροχοποιός), ο οποίος δεν ενδιαφέρεται και πολύ τελευταία για τη δουλειά του, θα σας επιτρέψει, να πάρετε.

Θα την εντοπίσετε για την ακρίβεια μέσα στη σπηλιά του σε μία ευχάριστη, αλλά πάρα πολύ σύντομη puzzle-platforming δοκιμασία! Υπάρχουν μερικές ακόμη στο A Winding Path. Θα τεστάρετε σε ένα mini-game και την ικανότητά σας στην τοξοβολία και το τόξο, που θα κονομήσετε, θα σας φανεί χρήσιμο στην πορεία.

Κάθε φορά που παίζετε λύρα με τον δεξιό μοχλό στο Nintendo Switch, οι νότες ανεβαίνουν ψηλά και σχηματίζουν μικρά σύννεφα. Δε χρειάζεται, να αναπαράγετε συγκεκριμένες μελωδίες… Αυτοσχεδιάστε! Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο ή σε λίγες περιπτώσεις και κλειστό, όπως ένα κτίριο ή μία σπηλιά, βροχή θα αρχίσει, να πέφτει και θα φέρει ίσως κάποιο αποτέλεσμα, που θα δώσει ώθηση στις εξελίξεις. Η λύρα αποτελεί τον βασικότερο τρόπο επίλυσης γρίφων σε μεγάλο τμήμα του A Winding Path, αλλά οι δημιουργοί του παιχνιδιού, θα μπορούσαν, να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο εύρημα στο gameplay ακόμη περισσότερο.

Το ξετύλιγμα της ιστορίας γίνεται με υπότιτλους, που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης. Η γραφή θυμίζει αφήγηση σε παραμύθι ή ακόμη και Text-based Adventure παιχνίδια. Στο A Winding Path τα πάντα είναι ασπρόμαυρα, έχουν μικρό μέγεθος και σχεδιάστηκαν με απλές γραμμές. Αν το κατάλευκο φόντο σας ενοχλεί παρεμπιπτόντως, έχετε τη δυνατότητα, να το αλλάξετε. Κάντε το ίσως γκριζωπό, όπως για παράδειγμα στην επόμενη εικόνα, ή δώστε μία πρασινωπή απόχρωση, που παραπέμπει σε Game Boy.

Όπως συμβαίνει όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, τα κείμενα βοηθούν, να φανταστείτε χρώματα, στοιχεία στο περιβάλλον, την εμφάνιση των ανθρώπων και των άλλων όντων. Θα σας κάνουν να «δείτε» εδώ και τα αντικείμενα, που συλλέγετε μεν, αλλά δεν βλέπετε δε και δεν καταλήγουν σε inventory, καθώς δεν υπάρχει. Θα τα χρησιμοποιήσετε αυτομάτως την κατάλληλη ώρα.

Ο ήρωας περπατάει σχετικά αργά και θα επισκεφθείτε επανειλημμένα κάποιες τοποθεσίες. Αν και το πήγαινε-έλα είναι αρκετά χρονοβόρο, η εμπειρία αποδεικνύεται μάλλον χαλαρωτική, γιατί ήχοι όπως το κελάηδισμα πουλιών, το θρόισμα φύλλων, το κελάρυσμα του νερού στο ποτάμι και άλλοι θα σας συντροφεύουν. Το… ρεπερτόριο στην πόλη και το χωριό αλλάζει σε γέλια παιδιών και φωνές.

Φτάνοντας στον επίλογο, οφείλω, να ομολογήσω, ότι πέρασα πολύ ευχάριστα δύο ώρες, παίζοντας το A Winding Path. Πρόκειται για ένα παραμύθι, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περνάει με αρκετά διασκεδαστικό τρόπο και μηνύματα για την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Το στιλ γραφικών το κάνει επιπλέον, να διαφέρει από τα συνηθισμένα. Όπως διαβάσατε λίγο πιο πάνω, η διάρκειά του είναι μικρή, αλλά η τιμή του κινείται σε λογικά πλαίσια. Κοστίζει 6,59 ευρώ στην πλατφόρμα της Valve και 6,99 ευρώ στο eShop της Nintendo.

Είδος: 2D Adventure / Puzzle

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 26 Αυγούστου 2021 στο Steam και το itch.io και στις 27 Οκτωβρίου του 2022 για το Nintendo Switch.

Το A Winding Path προσφέρθηκε δωρεάν από τη Flynn’s Arcade.​

Exit mobile version