LifeSteps.gr

Magnus Imago game review (2022)

Magnus Imago featured

Αν σας αρέσει η δουλειά της εταιρείας ανάπτυξης Rusty Lake και απολαμβάνετε τα παιχνίδια των σειρών Bad Dream και Submachine από τους Desert Fox και Mateusz Skutnik αντίστοιχα, τότε το Magnus Imago, το σουρεαλιστικό Point and Click Adventure / Puzzle από το πολωνικό στούντιο Sons of Welder, το οποίο ιδρύθηκε από τους Przemyslaw Geremek and Paweł Geremek, είναι πιθανότατα ό,τι πρέπει για εσάς!

Το Magnus Imago είναι το δεύτερο βιντεοπαιχνίδι της σειράς Magnus. Το Magnus Failure, ένα σύντομο Adventure με ισομετρική οπτική γεμάτο γρίφους και σπαζοκεφαλιές, προηγήθηκε το καλοκαίρι του 2021. Κυκλοφόρησε στο Steam, το Nintendo Switch και συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android. Το τρίτο μέλος της με τίτλο Magnus Positive Phototaxis κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου του 2022 και θα είναι το αντικείμενο ενός επόμενου review. Να σημειώσω πριν συνεχίσω, ότι δεν είναι απαραίτητο, να παίξετε το Magnus Failure πριν από το Magnus Imago.

Ο χαρακτήρας και στα δύο πρώτα βιντεοπαιχνίδια της σειράς είναι ο ίδιος. Φορά ένα μεταλλικό κράνος, που του καλύπτει όλο το κεφάλι και έτσι δε βλέπουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή τα μαλλιά του. Το κράνος έχει ένα λουκέτο στην πίσω πλευρά και στο πάνω μέρος του μία μάσκα, εμπνευσμένη από το ιαπωνικό θέατρο καμπούκι, όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί. Ο χαρακτήρας είναι πάντα ορατός κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης στο Magnus Failure χάρη στην ισομετρική οπτική.

Στο Magnus Imago, θα τον δείτε στη σύντομη εισαγωγή να τρέχει, να ξεφύγει από τους εφιάλτες, που τον ταλαιπωρούν από την παιδική ηλικία. Η εισαγωγή αποτελείται κυρίως από διαδοχικές στατικές ασπρόμαυρες εικόνες, σχεδιασμένες σε στιλ που θυμίζει κόμικς. Αν αγοράσετε παρεμπιπτόντως το Magnus Imago, θα λάβετε εντελώς δωρεάν και το DLC Magnus Imago comics & animations. Θα επισημάνω εδώ, ότι τα θέματα των κόμικς και των σχεδίων απευθύνονται σε ενήλικο κοινό.

Όταν τελειώσει η εισαγωγή, η οδυνηρή διαδικασία της απελευθέρωσης του χαρακτήρα από ό,τι τον κρατάει αιχμάλωτο και η αναγέννηση του θα ξεκινήσουν από ένα υπόγειο με πολλά δωμάτια -ή να πω καλύτερα μπουντρούμια;- με μικροσκοπικά ή καθόλου παράθυρα. Θα μετακινηθείτε από δωμάτιο σε δωμάτιο χρησιμοποιώντας τα βέλη, που εμφανίζονται στην οθόνη. Βλέπετε τα πάντα από οπτική πρώτου προσώπου.

Ηλεκτρονικά κλειδωμένες πόρτες θα σας φράζουν συχνά τον δρόμο. Μηχανές δε θα λειτουργούν, επειδή εξαρτήματά τους λείπουν. Μυστικές κρύπτες θα περιμένουν, να ανακαλύψετε τον τρόπο, για να τις ανοίξετε. Σύμβολα και αναφορές σε φιλοσοφικά και θεολογικά θέματα, όπως ο σταυρός, ο πύργος της Βαβέλ, αποσπάσματα από τη Βίβλο, η χρυσαλλίδα και η πεταλούδα και άλλα θα βρίσκονται σχεδόν παντού στο διάβα σας.

Το inventory είναι μόνιμα ορατό στο αριστερό τμήμα της οθόνης, καταλαμβάνοντας ένα μικρό κομμάτι της και θα το δείτε σιγά σιγά, να γεμίζει με αντικείμενα. Στα δεξιά, υπάρχει ό,τι χρειάζεστε, για να αποθηκεύσετε την πρόοδό σας, να βγείτε από το παιχνίδι και να αλλάξετε ανά πάσα στιγμή το επίπεδο δυσκολίας. Ο μεγεθυντικός φακός λειτουργεί ως η εντολή «look». Τέλος, έχετε τη δυνατότητα, να σταματήσετε όποτε το θελήσετε τη μουσική. Ομολογώ, ότι το ambient κομμάτι, που ακούγεται από την αρχή έως το τέλος, με διατήρησε ήρεμη, όταν κόλλησα άσχημα σε έναν από τους γρίφους του Magnus Imago!

Αν επιλέξετε το normal mode, δε θα έχετε καμία απολύτως βοήθεια. Θα βασιστείτε αποκλειστικά στην παρατηρητικότητά σας και μερικές φορές στο τυχαίο κλικάρισμα εδώ και εκεί, για να ανακαλύψετε με ποιο αντικείμενο μπορείτε, ν’ αλληλεπιδράσετε και ποιο λειτουργεί μόνο ως ντεκόρ. Στο Easy mode τώρα, ο κέρσορας αλλάζει σε χέρι ή μάτι κάθε φορά, που τον περνάτε πάνω από ένα σημείο ενδιαφέροντος. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, να ξέρετε πάντως, πως θα είστε ολομόναχος στην επίλυση των γρίφων!

Θα έλεγα, ότι οι γρίφοι δε χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη δυσκολία! Αυτό, που θεωρώ, ότι θα σας παιδέψει περισσότερο είναι, ότι θα βρεθείτε γρήγορα με πολλά αντικείμενα στο inventory και θα βλέπετε κάθε φορά μόνο τέσσερα από αυτά στην οθόνη. Η user interface είναι πρωτότυπη και όμορφη, αλλά χάνει γενικά πόντους σε πρακτικότητα.

Η Sons of Welder δημιούργησε στο χέρι τα γραφικά στα cutscenes και εντός του παιχνιδιού. Το άσπρο και το μαύρο κυριαρχούν, ενώ σημαντικά αντικείμενα και επιφάνειες, όπως πλήκτρα και οθόνες υπολογιστών, χρωματίστηκαν με ζωηρό κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και άλλα. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τα σουρεαλιστικά βίντεο, που παρακολούθησα κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής μου και με γύρισαν πίσω σε Adventures της δεκαετίας του ‘90, στα οποία οι multimedia προσθήκες ήταν ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο.

Κλείνοντας, το Magnus Imago μου προσέφερε μία ενδιαφέρουσα gaming εμπειρία. Οι γρίφοι και οι σπαζοκεφαλιές με κράτησαν ευχάριστα απασχολημένη και η έλλειψη βοήθειας με έκανε, να χαρώ διπλά και τρίδιπλα την επίλυσή τους. Ο καθένας από εμάς θα ερμηνεύσει την ιστορία, που είναι οπωσδήποτε ανοιχτή σε ερμηνείες, τα σύμβολα και οτιδήποτε διαβάσει με βάση τις δικές του προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Το παιχνίδι μου έδωσε προσωπικά την αφορμή, ν’ αναζητήσω τη σημασία των διαφόρων συμβόλων και την πηγή των αποσπασμάτων.

Είδος: Adventure / Puzzle

Χρειάστηκα περίπου δύο ώρες, για να φτάσω στο φινάλε και να παρακολουθήσω το συγκλονιστικό και σουρεαλιστικό βίντεο, που με περίμενε εκεί. Το παιχνίδι προσφέρθηκε δωρεάν από τη Sons of Welder. Το Magnus Imago κυκλοφόρησε στις 2 Φεβρουαρίου του 2022 στο Steam και κοστίζει 8.79 ευρώ. Θα το βρείτε και στο itch.io.​

Exit mobile version