LifeSteps.gr

Vendetta: Mafia Wars game review (2023 release)

Vendetta

Το καινούριο παιχνίδι που μου έστειλε η εταιρεία του, το Vendetta: Mafia Wars ακολουθεί τα χνάρια των προηγούμενων μεγάλων τίτλων με θέμα την Μαφία και τους γκάγκστερ σαν το Empire of Sin και το αγαπημένο μου Omerta, city of gangsters που έχω αφιερώσει πολλές ώρες παίζοντας τα και περιέχουν όλα όσα χρειάζεται ένα καλό παιχνίδι στρατηγικής για να σε καθηλώσει στην οθόνη μέχρι να το τερματίσεις. Για να δούμε και αυτό το καινούριο indie game τι νέο μπορεί να προσφέρει σε μια κατηγορία που μπορεί να μην έχει πολλά διαθέσιμα αλλά είναι πολύ καλά τα ήδη υπάρχοντα που ανέφερα.

Το έβαλα να το παίξω και σερνόταν άγρια, έψαξα να βρω τι έφταιγε και αναβάθμισα τους drivers της κάρτας γραφικών μου που τους αλλάζω κάθε τρίμηνο περίπου. Μπα ούτε έτσι έπαιζε καλά το παιχνίδι σε full details βέβαια για να το απολαύσω όσο γίνεται καλύτερα αλλά που να παίξει το άτιμο, είναι και σε early access και του λείπουν κάποια πράγματα που έχουν προγραμματίσει να τα βάλουν σταδιακά οι δημιουργοί του αλλά πάλι έτσι όπως είναι δεν παίζει καλά στο σύστημα μου.

Έριξα κάποια από τα details και τα φίλτρα που τα είχε σε epic mode οπότε άρχισε να τρέχει το παιχνίδι αλλά πάλι με λίγα frames. Κρίμα και φαίνεται πολύ καλό ως προς την μάχη που έχει τουλάχιστον. Τελικά έφταιγε η κάρτα γραφικών που είναι παλιότερης γενιάς και αυτό το παιχνίδι απαιτεί μια πιο καινούρια για να παίζει με dx12. Αν είναι δυνατόν να πρέπει κάποιος να έχει δύο έτοιμα pc για να μπορεί να κάνει την δουλειά του επειδή ορισμένα παιχνίδια το απαιτούν. Στο τέλος θα μας βάλουν με το ζόρι να εγκαταστήσουμε τα windows 11 χωρίς να το επιθυμούμε.

Ας πάμε και στα του παιχνιδιού τώρα, τουλάχιστον όσα πρόλαβα να δω γιατί την περισσότερη ώρα έψαχνα να βρω γιατί δεν παίζει στο σύστημα που με έχει υπηρετήσει εξαιρετικά για πέντε χρόνια περίπου και τα παίζει όλα άψογα εκτός από αυτό. 🙂  Αυτό βέβαια που φαίνεται αμέσως στο παιχνίδι είναι ότι είναι ακόμα σε πολύ πρώιμη μορφή, σχεδόν του λείπουν τα μισά πράγματα από αυτά που θα έπρεπε να έχει. Ίσως το κυκλοφόρησαν νωρίτερα οι προγραμματιστές του για να μπορέσουν να συντηρήσουν την πρόοδο του βγάζοντας κάποια λεφτά από αυτούς που βιάζονται να το πάρουν πρώτη μέρα γνωρίζοντας ότι είναι early access και θα φτιαχτεί σταδιακά.

Το να το αγοράσω για να βοηθήσω με τον τρόπο μου μια μικρή indie ομάδα παιδιών να το κάνω ευχαρίστως αρκεί να συνεχιστεί η προσπάθεια και να μην μας μείνει στο χέρι ανολοκλήρωτο προιόν. Εξάλλου ούτε 10 ευρώ δεν κάνει αυτή την ώρα που το κοιτάω στο steam. Και αυτοί που το κριτικάρουν βιαστικά πάλι κάνουν λάθος και θα έπρεπε να είναι υπομονετικοί λιγάκι για να δουν πως θα πάει. Ελπίζω να μην γίνει σαν το The Guild 3 και το πάρουν άλλοι για να το βγάλουν καλύτερο. Έχει πάντως προοπτικές να γίνει σαν ένα πιο μοντέρνο Omerta αρκεί να βελτιωθούν κάποιοι τομείς του και κυρίως optimization για να παίζει και στα παλιότερα συστήματα.

Η μάχη του ωραία σε real time κίνηση φτάνεις έξω από το αντίπαλο μαγαζί και τους ρίχνεις με τα πιστόλια και τα αυτόματα μέχρι να τους εξοντώσεις όλους και να το πιάσεις. Τα γραφικά είναι σε επίπεδα Omerta, δηλαδή λίγο retro αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του γιατί σαν παιχνίδι στρατηγικής δίνουμε βάρος κυρίως μόνο στο gameplay. Φτιάχνουμε τον γκάνγκστερ μας και προσπαθούμε να επιβληθούμε στους αντιπάλους όπως γίνεται σε όλα τα παρόμοια παιχνίδια.

Η ηχητική επένδυση είναι καταπληκτική, με τζαζ κι μπλούζ να σέρνουν τον χωρό και να μας μεταφέρουν αυτόματα, παρέα με τα ενδύματα και την αισθητική των κτιριών και των αμαξιών, σε μια ξέφρενη εποχή της αμερικάνικης ιστορίας.
Θα του βάλω ένα 7/10 για αρχή γιατί έχει τις δυνατότητες να γίνει το μεγάλο hit αρκεί οι προγραμματιστές του να του δείξουν λίγη αγάπη και να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Ελπίζω να φτιαχτεί σύντομα και θα επανέλθω με ανανέωση του άρθρου με τυχόν βελτιώσεις που θα ενσωματωθούν στην πορεία.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 21 Ιανουαρίου του 2023 από την εταιρεία Crystal Shark Games και είναι δημιουργία από την ίδια.

Είδος: Crime simulator / strategy

Η τιμή του στο steam είναι στα 9.59 ευρώ με 25% έκπτωση. Προσιτή τιμή για ένα αξιόλογο indie game θα έλεγα.

Exit mobile version