LifeSteps.gr

Forspoken game review (2023 release)

Forspoken

Το καινούριο παιχνίδι της Square Enix με τον τίτλο Forspoken ήρθε για μια αξιολόγηση αλλά από την πρώτη εντύπωση που σου αφήνει είναι αυτή η έλλειψη frames που βέβαια σημαίνει κακό optimization η σε αναγκάζει κι αυτό να έχεις σύγχρονη κάρτα γραφικών για να τρέξει ομαλά πράγμα απαράδεκτο που το βλέπω να καθιερώνεται τελευταία. Κατά τα άλλα είναι ένας εντυπωσιακός τεχνικά τίτλος με φανταστικά γραφικά και ήχο αλλά στη παλιά μου κάρτα δεν πάει όπως θα ήθελα.

Και είναι περίεργο να τρέχει καλύτερα σε κάτι 1650 κάρτες από τις παλιότερες μεν αλλά σαφώς καλύτερες της σειράς 2 και 3 που το δοκίμασα εκτός από την 3060 και πάνω που είναι και πανάκριβες λόγω mining και δεν νομίζω ότι αξίζει να αγοράσει κάποιος στις μέρες μας εκτός αν βγάζει τόσα που να του επιτρέπει να αγοράζει συστήματα των 2-3 χιλιάδων ευρώ. Πόσοι είναι όμως αυτοί στην πλειοψηφία των χρηστών που θέλουν ένα gaming σύστημα για να παίζουν απρόσκοπτα τα παιχνίδια τους;.

Ας πάμε και στα του παιχνιδιού τώρα μετά τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχει μεταφερθεί το παιχνίδι όχι τόσο καλά από τις κονσόλες νέας γενιάς. Έχουμε τεράστιους δράκους, εντυπωσιακές εισαγωγές και γενικά γραφικά next generation που βλέπουμε πια στο ps5 αλλά και στο αγαπημένο μας pc τελευταία. Τις αρνητικές κριτικές που του βάζουν οι άλλοι παίκτες τις καταλαβαίνω απόλυτα αφού αν δεν παίζει σε υψηλό frame rate με μια 3060 gaming κάρτα πως να αποδώσει στην δικιά μου την 2060 gaming βέβαια αλλά εδώ δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Δεν το έχω δει πως τρέχει σε μια 1660 gaming η σε μια Radeon κάρτα γιατί αν θέλει μόνο τις πολύ καινούριες είναι τεράστιο λάθος από την εταιρεία και τρώει κόκκινο και από εμένα φυσικά αν δεν το διορθώσει σύντομα. Δεν μπορεί να αλλάζουμε δυνατές κάρτες ανά 3 χρόνια για να παίρνουμε χειρότερες και να σκάμε και ένα 200άρι με 300άρι ευρώ επειδή η τάδε εταιρεία βαριέται να κάνει μια μικρή ρύθμιση στον AAA τίτλο της και να μας παιδεύει με αυτές τις βλακείες.

Κατά τα υπόλοιπα το παιχνίδι αν καταφέρετε και το δείτε σωστά γιατί παίζει ρόλο κατά πόσο ταιριάζουν καλά ο επεξεργαστής με την κάρτα γραφικών, ούτε ο Ryzen μόνος του μπορεί να το τρέξει, ούτε η φουκαριάρα η 2060 που είναι και πανάκριβη παρόλο που είναι παλιότερης γενιάς gpu. Μερικές φορές ένας πολύ δυνατός Ryzen θέλει την φτηνή του Radeon για παρέα και μαζί τα καταφέρνουν άψογα στην συνεργασία όπως και με τις μνήμες. Για αυτό το λόγο τα προτιμώ αυτού του είδους τα παιχνίδια σε playstation 5 που παίζουν άψογα και full optimized.

Δεν ξέρω και τι βαθμό να του βάλω του παιχνιδιού γιατί πρώτον δεν έχω playstation 5 παρά μόνο το 4 που σιγά-σιγά παλιώνει και κατά δεύτερο δεν το ευχαριστήθηκα πολύ στον pc που αγκομαχούσε να βγάλει 30 frames πολλές φορές ανεξάρτητα αν τα υπόλοιπα παιχνίδια που δοκιμάζω πετάνε πραγματικά τα τελευταία 2-3 με έχουν πρήξει με τις παράλογες απαιτήσεις τους. Τέλος πάντως επειδή είναι καλός AAA τίτλος θα πάρει το 7άρι του στα 10 λόγω αυτών των τεχνικής φύσεως προβλημάτων που τουλάχιστον εγώ δίνω μεγάλη σημασία γιατί ξέρω πολύ καλά από hardware και τι δυνατότητες έχει μια οποιαδήποτε κάρτα γραφικών.

Τουλάχιστον έχει και το demo του ελεύθερο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν πως παίζει στο σύστημα τους πριν το αγοράσουν σε αυτή την τσουχτερή τιμή. Δεν μας φτάνει το κακό με το optimization έχει και τρελή τιμή για ψηφιακό προιόν, να ήτανε σε φυσική μορφή το καταλαβαίνω αλλά σε τέτοια μορφή μάλλον φάουλ από την εταιρεία.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 24 Ιανουαρίου από την γνωστή μας και αγαπημένη εταιρεία
Square Enix και είναι μια δημιουργία από την Luminous Productions.

Είδος: Open world action rpg

Η τιμή του στο steam αυτή την στιγμή είναι στα 79.99 ευρώ, πολύ ακριβό για να λέμε την αλήθεια αλλά επειδή είναι AAA τίτλος κάπως δικαιολογείται αλλά αν είναι να δώσει κανείς τόσα λεφτά για μια ψηφιακή απόλαυση καλύτερα να το πάρει στο playstation 5 που τουλάχιστον θα του μείνει και το κουτί για να το πουλήσει αν χρειαστεί. Με τον καιρό βέβαια θα πέσει αλλά θα πρέπει οι μεγάλες εταιρείες να ξανασκεφτούν το θέμα με τα ψηφιακά αγαθά και την τιμολόγηση τους. Είμαστε και σε δύσκολες εποχές και 80 ευρώ για μια licence ουσιαστικά δεν νομίζω να αξίζει.

Exit mobile version