LifeSteps.gr

Τεστοστερόνη: Η επίσημη "αγαπημένη" των αντρών (2023)

Τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην διατήρηση των ανδρικών αναπαραγωγικών ιστών, καθώς και σε άλλες φυσιολογικές διεργασίες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Παράγεται κυρίως στους όρχεις στους άνδρες και στις ωοθήκες στις γυναίκες, με μικρές ποσότητες να παράγονται και από τα επινεφρίδια. Φυσικά την λατρεύουμε και παρακάτω αναλύουμε το γιατί.

Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των ανδρικών πρωτογενών και δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του πέους και των όρχεων, την εμβάθυνση της φωνής και την ανάπτυξη των τριχών του προσώπου και του σώματος. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και δύναμης, της οστικής πυκνότητας και στη ρύθμιση της κατανομής του λίπους.

Εκτός από τις φυσιολογικές επιδράσεις της, η τεστοστερόνη έχει συνδεθεί με μια σειρά ψυχολογικών παραγόντων, όπως η επιθετικότητα, η ευεξία, η αυτοπεποίθηση και η ανταγωνιστικότητα. Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης μελετήσει τον ρόλο της τεστοστερόνης στη γνωστική λειτουργία και σε τομείς της όπως η χωρική νοημοσύνη και η μνήμη.

Οι επιδράσεις της τεστοστερόνης στο σώμα και το μυαλό είναι πολύπλοκες και μπορούν να επηρεαστούν από μια σειρά παραγόντων, όπως τα γονίδια, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, γνωστά και ως υπογοναδισμός, είναι πραγματικά ολέθρια για εμάς τους άντρες. Οδηγούν σε μια σειρά συμπτωμάτων όπως η μειωμένη σεξουαλική ορμή, η στυτική δυσλειτουργία, η χρόνια κόπωση και η κατάθλιψη. Η θεραπεία αποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT) είναι μια πετυχημένη θεραπεία για τον υπογοναδισμό, αλλά έχει τους κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες της.

Από την άλλη πλευρά, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα και το μυαλό. Ορισμένες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν τον κίνδυνο επιθετικής ή βίαιης συμπεριφοράς και μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες.

Να αναφέρουμε εδώ το προσφιλές μας roid rage, την λύσσα που νιώθουν όσοι αυξάνουν την τεστοστερόνη τους με την χρήση αναβολικών στεροειδών. Σίγουρα γουστάρουμε το roid rage στο γυμναστήριο, θέλουμε να νιώθουμε δυνατοί σαν γορίλες και ικανοί να σηκώσουμε τόνους αλλά είναι αδύνατο να περιοριστεί στους τέσσερεις τοίχους του, θα δημιουργήσει σίγουρα πρόβλημα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η χρήση της τεστοστερόνης ως φάρμακο που βελτιώνει την απόδοση, είναι ευρύτατα διαδεδομένη στον αθλητισμό και είναι απόλυτα λογικό αυτό αφού μας επιτρέπει να αθληθούμε σκληρότερα, για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αναρρώνουμε ταχύτερα. Χωρίς της χρήση της καθώς και άλλων χημικών ουσιών, πολλά από τα απίθανα ρεκορ που εχουμε θαυμάσει στις αθλητικές εκδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών, δεν θα πραγματοποιούνταν και θα είχαν παραμείνει όνειρα.

Ωστόσο, η χρήση τεστοστερόνης και άλλων αναβολικών στεροειδών για το σκοπό αυτό είναι παράνομη και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως ηπατική βλάβη, στειρότητα και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η εναλλακτική των στεροειδών είναι τα σκευάσματα που έχουν κατακλύσει την αγορά των αθλητικών συμπληρωμάτων, τα οποία υπόσχονται να αυξήσουν την τεστοστερόνη μας στα ύψη, να μας μετατρέψουν σε μυϊκά βουνά, σε τέρατα δύναμης.

Στο περίβλημά τους θαυμάζουμε κορυφαίους bodybuilders να ποζάρουν τους υπερφυσικούς μυώνες τους και, υποσυνείδητα, νομίζουμε ότι θα μετατραπούμε σε αυτούς αν τα αγοράσουμε. Η πραγματικότητα φυσικά είναι ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι τρομερά περιορισμένη. Σίγουρα θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε ένα αξιοπρεπές μυϊκό σύστημα αν τα συνδυάσουμε με σκληρή προπόνηση και ποιοτικό φαγητό, όμως δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να μας μεταμορφώσουν σε πρωταθλητές του bodybuilding ούτε να μας κάνουν "φέτες" σε ένα ή σε 100 μήνες.

Σε τελική ανάλυση, η τεστοστερόνη παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των ανδρικών αναπαραγωγικών ιστών και άλλων φυσιολογικών διεργασιών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Είναι η επίσημη "αγαπημένη" ημών των ανδρών γιατί η αφθονία της μας καθιστά ευτυχισμένους, υγιείς και παραγωγικούς στο έπακρο. Είναι το πραγματικό "πρωϊνό των πρωταθλητών" και οφείλουμε να την αυξάνουμε με κάθε τρόπο για να εξασφαλίσουμε μια ευτυχισμένη ζωή.

Exit mobile version