LifeSteps.gr

Παπαγάλοι Εκλέκτους (Eclectus), πανέμορφοι και πιστοί σύντροφοι (2023)

Εκλέκτους

Ο παπαγάλος Εκλέκτους (Eclectus roratus) είναι ένας μεσαίου μεγέθους παπαγάλος που προέρχεται από τα νησιά του Σολομώντα, τη Sumba, τη Νέα Γουινέα και τα κοντινά νησιά του Ειρηνικού. Είναι γνωστά για τον εντυπωσιακό σεξουαλικό τους διμορφισμό, που σημαίνει ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα, για πολλά χρόνια, οι αρσενικοί και οι θηλυκοί παπαγάλοι Εκλέκτους θεωρούνταν ξεχωριστά είδη λόγω των δραματικών διαφορών τους στην εμφάνιση.

Οι αρσενικοί παπαγάλοι Εκλέκτους έχουν έντονο πράσινο χρώμα με κίτρινο ή πορτοκαλί ράμφος, ενώ στα θηλυκά είναι κυρίως κόκκινο με μαύρο ράμφος. Τα φτερά τους είναι γυαλιστερά και μεταξένια και έχουν μακριές, λεπτές ουρές. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά έχουν διαπεραστικά φωτεινά μάτια, με τα αρσενικά να έχουν πιο φωτεινή κίτρινη ίριδα και τα θηλυκά πιο σκούρα κόκκινη ή καφέ ίριδα.

Οι παπαγάλοι Εκλέκτους είναι έξυπνα και κοινωνικά πουλιά και μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά κατοικίδια για τον σωστό ιδιοκτήτη. Απαιτούν πολλή προσοχή εκ μέρους μας και αλληλεπίδραση, επομένως τα καταφέρνουν καλύτερα σε σπίτια όπου θα έχουν πολλές ευκαιρίες να κοινωνικοποιηθούν με τους ιδιοκτήτες τους.

Είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία και άλλους ήχους (όπως οι περισσότεροι παπαγάλοι) και μπορούν να είναι αρκετά ομιλητικοί μόλις μάθουν να εμπιστεύονται τους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, οι πιθανοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν τον χρόνο και την προσοχή που χρειάζονται αυτά τα πουλιά, καθώς και τις ειδικές διατροφικές τους ανάγκες, προτού δεσμευτούν να φροντίσουν ένα. Εν ολίγοις, τους επιλέγουμε μόνο αν έχουμε τον χρόνο να ασχοληθούμε ενεργά και καθημερινά μαζί τους.

Όσον αφορά τη διατροφή, οι παπαγάλοι Εκλέκτους έχουν πολύ συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες. Χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά καθώς και πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Στην άγρια φύση, τρέφονται κυρίως με φρούτα, μούρα και σπόρους, επομένως μια ποικίλη διατροφή που περιλαμβάνει ένα μείγμα φρέσκων φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων είναι απαραίτητη για την υγεία τους.

Οι παπαγάλοι Εκλέκτους είναι γενικά εύκολοι στην εκπαίδευση και μπορούν να μάθουν μια μεγάλη ποικιλία από κόλπα και συμπεριφορές με μεθόδους εκπαίδευσης θετικής ενίσχυσης. Είναι επίσης γνωστοί για την περίεργη και παιχνιδιάρικη προσωπικότητά τους και απολαμβάνουν να εξερευνούν το περιβάλλον τους και να παίζουν με παιχνίδια.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της συμπεριφοράς των παπαγάλων Εκλέκτους είναι το ισχυρό δέσιμο που υπάρχει μεταξύ των ζευγαριών. Στην άγρια φύση, είναι τυπικά μονογαμικοί και σχηματίζουν δυνατούς και μόνιμους δεσμούς με τους συντρόφους τους. Στην αιχμαλωσία, αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε υπερβολική εξάρτηση από τους ιδιοκτήτες τους ή σε προτίμηση για ένα συγκεκριμένο άτομο στο νοικοκυριό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες να διασφαλίσουν ότι ο παπαγάλος Eclectus λαμβάνει άφθονη κοινωνικοποίηση και αλληλεπίδραση με πολλά μέλη της οικογένειας.

Οι παπαγάλοι Εκλέκτους απαιτούν ένα ευρύχωρο κλουβί, αρκετά μεγάλο για να κινούνται και να ανοίγουν τα φτερά τους. Χρειάζονται επίσης πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες για να τους κρατήσουν διανοητικά και σωματικά διεγερμένους. Είναι ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας, επομένως είναι σημαντικό να διατηρείται το περιβάλλον τους σε σταθερό επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας.

Όσον αφορά την υγεία τους, οι παπαγάλοι Εκλέκτους είναι επιρρεπείς σε ορισμένα προβλήματα υγείας όπως το μάδημα φτερών, η παχυσαρκία και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι και μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας. 

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παπαγάλοι Εκλέκτους έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, με ορισμένα από αυτά να ζουν έως και 30 χρόνια ή περισσότερο, ειδικά αν ζουν στις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Ως εκ τούτου, οι πιθανοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια μακροπρόθεσμη δέσμευση όταν σκέφτονται να υιοθετήσουν έναν παπαγάλο Eclectus.

Όταν αγοράζουμε έναν παπαγάλο Εκλέκτους , είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα υγιές και καλά κοινωνικοποιημένο πουλί από έναν αξιόπιστο εκτροφέα ή από έναν οργανισμό προστασίας και διάσωσης ζώων. Είναι επίσης καλή ιδέα να περάσουμε λίγο χρόνο με το πουλί πριν το φέρουμε στο σπίτι για να βεβαιωθούμε ότι ταιριάζουν στον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά μας.

Όσον αφορά την αναπαραγωγή, οι παπαγάλοι Εκλέκτους είναι σεξουαλικά διμορφικοί, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τα αρσενικά από τα θηλυκά όπως προείπαμε. Η εκτροφή παπαγάλων Eclectus απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και προσοχή στις συγκεκριμένες διατροφικές και περιβαλλοντικές τους ανάγκες. Δεν είναι και τα πιο εύκολα πουλιά για να αναπαράγουμε σωρηδών σαν τα καναρίνια για παράδειγμα!

Τελειώνοντας το άρθρο μας, ο παπαγάλος Εκλέκτους είναι ένα μοναδικό και συναρπαστικό πουλί που μπορεί να γίνει ένα πανέμορφο κατοικίδιο για πιο έμπειρους ιδιοκτήτες πουλιών. Με την εντυπωσιακή εμφάνιση του (ειδικά το θηλυκό), την ευφυΐα και την κοινωνική τους φύση, μπορούν να προσφέρουν πολλά χρόνια συντροφιάς και ψυχαγωγίας σε όσους είναι πρόθυμοι να τους δώσουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται.

Exit mobile version