LifeSteps.gr

Παρουσίαση του παιχνιδιού Curse of the Sea Rats (2023)

Curse of the Sea Rats

Το Curse of the Sea Rats είναι ένα παιχνίδι περιπέτειας και δράσης σε στυλ Metroidvania που έχει εμπνευστεί από τις κλασικές πειρατικές ιστορίες. Αναπτύχθηκε από την Petoons Studio και κυκλοφόρησε στις 6 Απριλίου του 2021. Το παιχνίδι συνδυάζει στοιχεία RPG και Platform και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις αμφότερων των ειδών.

Το σενάριο του μας τοποθετεί στον ρόλο ενός από τους τέσσερεις φυλακισμένους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας οι όποίοι, σαν να μην τους έφταναν τα δεσμά τους, μεταμορφώνονται και σε ζωάκια από την διαβολική πειρατίνα μάγισσα Flora Burn. Ουδέν κακό αμιγές καλού λένε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και το γνωμικό ταιριάζει γάντι στην θαραλλέα τετράδα μας η οποία αποκτά την μοναδική ευκαιρία για πλήρη αμνηστία εφόσον σώσουν τον γιό του Βρετανού καπετάνιου-δεσμοφύλακά τους και νικήσουν την Flora Burn. Το έργο που τους ανατίθεται μόνο εύκολο δεν το λες καθώς πρέπει να διασχίσουν μια τεράστια ακτή γεμάτη καταυλισμούς και σπηλιές, αντιμετωπίζοντας δεκάδες εχθρούς, λύνοντας γρίφους και συλλέγοντας θησαυρούς.

Σε κλασικό Metroidvania στυλ, όλες οι τοποθεσίες αποτυπώνονται σαν μια αλυσίδα από διασυνδεδεμένα δωμάτια τα οποία εμφανίζονται σταδιακά στον γενικό χάρτη που διαθέτουμε, όταν ο χαρακτήρας μας βρεθεί εντός τους. Το περιβάλλον σε κάθε δωμάτιο παρουσιάζει τεράστια ποικιλία και είναι πραγματική απόλαυση για τους οφθαλμούς μας η παρατήρηση των οπτικών λεπτομερειών. ΄Όλο το Curse of the Sea Rats είναι "χάρμα οφθαλμών" με το χειροποίητο animation του, εμπνευσμένο από τις κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων και μας θυμίζει έντονα υπέροχα καρτουνίστικα Platform του παρελθόντος.

Ο λαβύρινθος δωματίων του παιχνιδιού έχει πολλά μυστικά σημεία και κρυφά δωμάτια στα οποία θα αποκτήσουμε πρόσβαση είτε δίνοντας κάποια χρήσιμα αντικείμενα στους χαρακτήρες που συναντούμε στην περιπέτειά μας είτε επιλύοντας περιβαλλοντικούς γρίφους του στυλ "σπάσιμο τοίχου που δεν φαινότανε", "διάσχιση αδιάβατου χάσματος με το νέο skill dash που αποκτήσαμε" κ.ο.κ. Προφανώς η περιπλάνηση είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία της περιπέτειας.

Το επόμενο είναι η καταιγιστική δράση και η ανάπτυξη χαρακτήρα. Έχουμε στην διάθεσή μας τέσσερεις χαρακτήρες, καθένας εκ των οποίων έχει ελαφρώς διαφορετικό στυλ παιξίματος και διαθέτει το δικό του skill tree το οποίο χωρίζεται σε δύο μονοπάτια. Το ένα σχετίζεται με τις φυσικές και το άλλο με τις μαγικές ικανότητες του χαρακτήρα. Για να αποκτήσουμε όλες τις ικανότητές τους πρέπει να ταϊσουμε τα skill trees με ψυχική ενέργεια την οποία αντλούμε από τους εξοντωμένους εχθρούς. Το παιχνίδι μας επιτρέπει να αλλάζουμε χαρακτήρες όποτε το επιθυμούμε στην διάρκεια της περιπέτειας, σε συγκεκριμένα δωμάτια φυσικά. Δεν μας συμφέρει καθόλου να αναβαθμίσουμε όλο το skill tree ενός ήρωα και μετά να αλλάξουμε σε κάποιον άλλο και να ξεκινήσουμε από την αρχή γιατί ο νέος χαρακτήρας θα μας φανεί αδύναμος. Μένουμε πιστοί λοιπόν σε αυτόν που μας αρέσει περισσότερο και τον ενδυναμώνουμε ασταμάτητα.

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι είναι πανεύκολο. Εξοντώνουμε με προσοχή τους εχθρούς σε κάθε δωμάτιο και προχωράμε στο επόμενο. Γυρίζοντας στο προηγούμενο διαπιστώνουμε ότι οι εχθροί επανεμφανίζονται. Το φαινόμενο του αυτόματου respawn είναι τρομερά θετικό όσον αφορά την ανάπτυξή μας διότι μπορούμε να farmαρουμε ψυχική ενέργεια ξεκλειδώνοντας γρήγορα τα skill trees μας. Από την άλλη, όταν πεθαίνουμε στην μια άκρη του χάρτη και πρέπει να περάσουμε 10 δωμάτια για να φτάσουμε εκεί που χάσαμε, αντιμετωπίζοντας τους ίδιους εχθρούς, εκεί ενδέχεται να κουραστούμε, στο χέρι μας όμως είναι να περάσουμε τρέχωντας από δωμάτιο σε δωμάτιο χωρίς να σκοτώσουμε κανέναν. Αυτό δεν μας συμφέρει φυσικά γιατί, παράλληλα με το skill tree, ανεβαίνουν και τα επίπεδά μας με αποτέλεσμα όλα τα βασικά στατιστικά του χαρακτήρα να ενισχύονται.

Οι χαρακτήρες διαθέτουν ένα μικρό αριθμό επιθέσεων ο οποίος αυξάνεται ελάχιστα από συγκεκριμένα κλαδιά του skill tree και αποκτούν σταδιακά νέα άλματα και την δυνατότητα αποφυγής και μπλοκαρίσματος των χτυπημάτων. Το Platform στοιχείο είναι απλό και άνετο γεγονός που μας ωθεί στο να δοκιμάζουμε τις ικανότητές μας παντού. Τα bosses είναι οι πιο σοβαροί αντίπαλοι της περιπέτειας. Το κάθε boss έχει χαρακτηριστικές κινήσεις και modus operandi, τα οποία μαθαίνουμε και, στην συνέχεια, συντρίβουμε τα bosses κάνοντας ένα μεγάλο άλμα προς την τελική νίκη.

Δοθείσης της ευκολίας του Curse of the Sea Rats η δυνατότητα συνεργατικου παιχνιδιού με άλλα τρία άτομα θα το κάνει ακόμα πιο εύκολο, βέβαια λόγω του μοιράσματος αντικειμένων, χρημάτων και ψυχικής ενέργειας, κάποιοι αναγκαστικά θα μείνουν πίσω σε σχέση με τους άλλους. Η μεγαλύτερη απόλαυση του 4πλου Co-Op είναι τα boss fights φυσικά όπου μπορούμε να συνδυάσουμε τις ικανότητές μας και να τα λιανίσουμε ανελέητα, παίζοντας μαζί τους όπως η γάτα με τον ποντικό. Για τα 20 ευρώ του, το Curse of the Sea Rats προσφέρει μια αξιομνημόνευτη Metroidvania εμπειρία και θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Βαθμολογία: 7.5

Exit mobile version