LifeSteps.gr

Baldur's Gate 3 review (2023)

Baldur's Gate 3 review

Σκεφτόμουν αν θα έπρεπε να γράψω για αυτό το θρυλικό παιχνίδι μια ωραία παρουσίαση γιατί δεν είναι χτεσινός τίτλος. Τρία χρόνια περίπου το Baldur's Gate 3 βρίσκεται σε πρώιμη έκδοση στο γνωστό μας steam και το είχα παίξει λίγο αλλά μέχρι εκεί γιατί του λείπανε πολλά πράγματα και δεν μπορούσες να ξεκινήσεις κάτι χωρίς να είναι τουλάχιστον ολοκληρωμένο. Έκανα υπομονή και επιτέλους τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε και η κανονική του έκδοση με τα τρία κεφάλαια όπως θα έπρεπε να είχε συμβεί από την πρώτη μέρα για τίτλο τέτοιου βεληνεκούς και με τόσο λαό να περιμένει διψασμένος για ένα καθαρόαιμο crpg.

Μόλις βέβαια είδα την τιμή του στα 60 ευρώ τρελάθηκα αλλά για τέτοιου μεγέθους και ποιότητας πάνω από όλα τίτλο αξίζει να τα δώσουμε. Εδώ κάτι άλλες σαχλαμάρες που κυκλοφορούν και κοστίζουν 40 και 50 ευρώ, θα διστάσουμε να δώσουμε τα 60 μας σε ένα αριστούργημα και ίσως το καλύτερο παιχνίδι ρόλων όλων των εποχών. Ξεκινώντας λοιπόν φτιάχνουμε τον χαρακτήρα μας με πάρα πολλές επιλογές που έναν αρχάριο πιθανόν να κουράσουν λίγο αλλά μετά το παιχνίδι αποζημιώνει στο έπακρο την ώρα που σπαταλάμε για να φτιάξουμε ένα δικό μας χαρακτήρα και να μην πάρουμε έναν από τους έτοιμους που μας προσφέρει το παιχνίδι που έτσι κι αλλιώς τους βρίσκουμε και μέσα στην ιστορία του σαν companions που μας βοηθούν σε πολλές δύσκολες στιγμές αλλά και μπορούμε να φλερτάρουμε σε στυλ Dragon Age παιχνίδι.

Το παιχνίδι εμφανισιακά θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Dragon Age, Mass Effect και Baldur's Gate βέβαια, δηλαδή πολλές ενδιάμεσες σκηνές που εξηγούν την ιστορία αλλά και μας παρουσιάζουν τους εκλεκτούς μας companions όπου θα πρέπει να επιλέξουμε εμείς μετά με ποιόν θα πορευθούμε και ποιόν θα φλερτάρουμε φτιάχνοντας κάμπ όπως κάναμε και παλιά στο πρώτο Dragon Age, το Origins. Δεν το έχω τερματίσει το παιχνίδι ακόμη μιας και είναι αρκετά μεγάλο αλλά στο πρώτο κεφάλαιο που είμαι δεν συνάντησα κάποια βασικά bugs.

Το Baldur's Gate 3 διαθέτει μεγάλο αριθμό από ξεχωριστούς και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, με τους οποίους απολαμβάνουμε να συνομιλούμε και να ανακαλύπτουμε όλες τις ψυχολογικές εκφάνσεις τους αλλά και το σύνθετο παρελθόν τους. Οι χαρακτήρες όπως και οι διάλογοι είναι πρωτοκλασάτοι, τόσο καλογραμμένοι που μας ωθούν στο να καταβροχθίσουμε την κάθε λέξη που ειπώνεται. Το voice acting είναι εξίσου πετυχημένο με το σενάριο και τους διαλόγους, κατορθώνοντας να αποτυπώσει λεκτικά ανά πάσα στιγμή την ψυχολογική κατάσταση του εκάστοτε χαρακτήρα. Οι επιλογές που κάνουμε αλλάζουν άρδην την μορφή του κόσμου γύρω μας.

Για παράδειγμα, στα πρώτα μας βήματα καλούμαστε να απελευθερώσουμε μια companion από την παγίδα που της έστησαν δύο NPCs της φυλής των Tiefling οι οποίοι μοιάζουν σαν νόθα παιδιά του... Σατανά με τα κέρατα και τις ουρές τους. Αν στεκόμασταν στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά και τους εξολοθρεύαμε αντί να επιλύσουμε το πρόβλημα με εξυπνότερο τρόπο, θα χάναμε κάποια σημαντικά πράγματα στην πορεία. Με κορυφαίο σενάριο, διαλόγους, πολλαπλές επιλογές και έναν ζωντανό κόσμο που χρειάζεται πάνω από 100 ώρες για να εξερευνήσουμε κάθε πτυχή του, το Baldur's Gate 3 θα αποτελούσε ήδη παράδειγμα προς μίμηση, ακόμα και χωρίς το καταπληκτικό του σύστημα μάχης σε γύρους, δανεισμένο φυσικά από τους κανόνες του Dungeons & Dragons.

Κάθε μάχη είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη και ποτέ δεν νοιώθουμε ότι κάνουμε grinding όπως στα περισσότερα Action RPG. Οι ικανότητες των αντιπάλων μας αναγκάζουν να τους αντιμετωπίσουμε με τακτικές προσαρμοσμένες στην εκάστοτε περίσταση. Χρησιμοποιούμε τα περιβαλλοντικά στοιχεία και την δομή των χώρων προς όφελος μας για να πετύχουμε την μέγιστη ζημιά, αξιοποιούμε τα ξόρκια και τις ειδικές κινήσεις των χαρακτήρων μας για να θεραπεύουμε και να απομακρύνουμε τους αντιπάλους, φροντίζουμε ώστε οι χαρακτήρες μας να είναι εξοπλισμένοι με potions και όπλα για κάθε περίσταση.

Σε τέλειο AD&D στυλ, όλες μας οι επιθέσεις αλλά και η χρήση των ικαντοτήτων μας εκτός μάχης, υπόκεινται στα καπρίτσια των ζαριών που ρίχνονται μπροστά και πίσω από την κάμερα ώστε να αποφασιστεί η επιτυχία των επιλογών μας. Αυτόματα τα 12 διαθέσιμα classes και οι δεκάδες ράτσες με τις παραλλαγές τους καθιστούν τρομερά σημαντική την επιλογή χαρακτήρα αφού η επιτυχία στην μάχη αλλά και στους διαλόγους εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητές, τα abilities και τα skills τους. Νοιώθουμε την έξαψη του τζογαδόρου κάθε φορά που το ζάρι κυλάει μέχρι να φέρει το ποθητό νούμερο που θα σημάνει επιτυχία και διαθέτουμε, ευτυχώς, την πολυτέλεια του φορτώματος του πλησιέστερου save ώστε να ξαναπροσπαθήσουμε.

Κλείνοντας την αρχική μας τοποθέτηση για το Baldur's Gate 3 (αναλυτική τοποθέτηση επιβάλλει να φτάσουμε πρώτα τις 100+ ώρες μέχρι να το τερματίσουμε) να πούμε ότι η Larian Studios έκανε και πάλι το θαύμα της. Μετά την εποποιϊα των Divinity, για την οποία ακουμε κάθε οπαδό των RPG να μιλάει με τα σάλια να τρέχουν ποταμηδόν, δημιουργεί το καλύτερο CRPG των τελευταίων χρόνων και, ίσως, όλων των εποχών, θέτοντας νέα μέτρα και σταθμά στην κατηγορία αλλά και στο gaming γενικότερα. Εύγε.

Βαθμολογία: 9.5

Exit mobile version