LifeSteps.gr

Jagged Alliance 3 Review (2023)

Jagged Alliance 3

Το Jagged Alliance 3 είναι ένα ρεαλιστικό παιχνίδι στρατηγικής, τακτικής και καταιγιστικής δράσης με πλούσια στοιχεία RPG, που αναπτύχθηκε από τη Haemimont Games και κυκλοφόρησε από την THQ Nordic. Είναι η τρίτη κύρια προσθήκη στη σειρά Jagged Alliance, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1994.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στη Grand Chien, μια φανταστική χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία έχει αποσταθεροποιηθεί από την άνοδο μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης γνωστής ως Legion. Η λεγεωνα των παρανόμων κατάφερε να βουτήξει τον πρόεδρο της χώρας, η τύχη του οποίου αγνοείται, ρίχνοντας την χώρα σε πολιτικό χάος.

Η οικογένεια του προέδρου αναλαμβάνει δράση αξιοποιώντας τους πόρους που διαθέτει και μισθώνοντας μια ομάδα σκληροτράχηλων μισθοφόρων για να διασώσει τον πρόεδρο αλλά και να καθαρίσει την ύπαιθρο της χώρας από τα τσιράκια της Legion. Εμείς είμαστε οι διαχειριστές αυτής της ομάδας και ανακαλύπτουμε σύντομα οτι η αποκατάσταση της τάξης σε ένα κλυδωνιζόμενο έθνος δεν είναι και η πιο εύκολη δουλειά, σίγουρα όμως είναι απολαυστικότατη.

Το Jagged Alliance 3 διαθέτει φανταστικό, πολυεπίπεδο gameplay, συνδυάζοντας στοιχεία από turn - based Strategy, squad based combat, RPG, ακόμα και 4X Strategy αν αναλογιστούμε όλες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε (εξερευνούμε την χώρα, εξαπλωνόμαστε από την μια περιοχή στην άλλη, εκμεταλλευόμαστε τις πηγές της και εξολοθρεύουμε τους αντιπάλους). Η πρώτη απόλαυση που δοκιμάζουμε είναι από το σενάριο, τους διαλόγους και τους χαρακτήρες της ιστορίας. Στερεότυποι χαρακτήρες υφίστανται για να μας κάνουν να σκάσουμε στα γέλια με αντίστοιχες action περσόνες της δεκαετίας του 1980.

Τους συντροφεύει ένα τεράστιο καστ από playable και non playable ήρωες και ηρωίδες, με ένα σωρό προσωπικά προβλήματα και στόχους. Συνομιλώντας αδιάκοπα με τους διάφορους χαρακτήρες χαιρόμαστε να αναλύουμε τις προσωπικότητές τους, ταυτιζόμαστε ενίοτε, ενδιαφερόμαστε και εκτελούμε τις αποστολές που μας αναθέτουν με μεγαλύτερη προθυμία. Οι εν λόγω αποστολές δεν είναι fetch quests ή "τράβα σκότωσε τόσους σε τόσο χρόνο", αντίθετα απαιτούν έρευνα στις διαφορες τοποθεσίες και εκτεταμένη χρήση των abilities των μαχητών μας για να ολοκληρωθούν.

Αντίστοιχα, οι διάλογοι έχουν πολλά παρακλάδια τα οποία επηρεάζονται από τα διαθέσιμα abilities και, φυσικά, οι αποφάσεις μας έχουν μόνιμες συνέπειες στον κόσμο του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, αν εκτελούσα τον οπλισμένο φτωχοδιάβολο που συνάντησα να περιφέρεται σε μια από τις αρχικές περιοχές, δεν θα με βοηθούσε να αντλήσω χρήμα και εξοπλισμό από την συμμορία που ονόμαζε "οικογένειά" του και την οποία συνάντησα αργότερα.

Ένα εκτεταμένο σύστημα μάχης μας περιμένει σε κάθε συνάντηση με τις εχθρικές δυνάμεις, ένα σύστημα τακτικής στα πρότυπα του XCOM που μας επιτρέπει να λαμβάνουμε προσεκτικά υπολογισμένες αποφάσεις για να κερδίσουμε τις μάχες. Αφού επιλέξουμε από μεγάλη ποικιλία όπλων και εξοπλισμού για τους μισθοφόρους μας, πρέπει να τους τοποθετήσουμε στα σωστά σημεία του πεδίου μάχης ώστε, αφενώς, να καλύπτονται από τα εχθρικά πυρά και, αφετέρου, να βρίσκονται σε απόσταση βολής από τους εχθρούς ούτως ώστε όλες οι βολές τους να είναι εύστοχες.

Το παιχνίδι διαθέτει επίσης ένα σύστημα RPG αναβάθμισης που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε τους μισθοφόρους μας. Οι μισθοφόροι μας κερδίζουν XP και ανεβαίνουν επίπεδο, γεγονός που τους επιτρέπει να αποκτήσουν νέες ικανότητες. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να αγοράσουμε κορυφαίους μισθοφόρους δημιουργώντας μια ομάδα ελίτ σαν τους Expendables.

Το Jagged Alliance 3 είναι ένα εξαιρετικό στρατηγικής, τακτικής και δράσης με στοιχεία RPG. Προσφέρει στους παίκτες ένα βαθύ και συναρπαστικό σύστημα μάχης, ένα ενισχυμένο σύστημα RPG και ατελείωτες επιλογές για να προσαρμόσουν την εμπειρία τους. Καλό θα είναι να προλάβετε την προσφορά που τρέχει μέχρι τις 2 Οκτωβρίου στο Steam, αποκτώντας το με 30 ευρώ, τα οποία αξίζει με το παραπάνω.

Βαθμολογία: 8.5/10

Exit mobile version