LifeSteps.gr

Starfield game review (2023)

Περίμενα κάτι καινούριο από την αγαπημένη εταιρεία Bethesda και ήρθε τώρα μαζί με το επίσης πολυαγαπημένο Baldur's Gate 3 που και τα δύο μαζί είναι τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς που διανύουμε άσχετα αν το BG 3 κυκλοφόρησε στο steam πολύ πρώιμα και του λείπανε αρκετά πράγματα. Φέτος που βγήκε η κανονική του εκδοχή έχει μόνο κάτι φτιαξιματάκια εδώ και εκεί που το συμμαζεύουν.

Πάμε πάλι στην Bethesda όπου μετά το Fallout 4 και το Skyrim φυσικά παλιότερα δεν εϊχα κάτι άλλο στα χέρια μου. Έκανε από ότι φαίνεται πάλι το θαύμα της η εταιρεία και μας παρουσίασε ένα επικό παιχνίδι όπως μόνο αυτή ξέρει να φτιάχνει αλλά και εμάς να ψάχνουμε ελεύθερο χρόνο για να παίξουμε. Ευχάριστο μεν αυτό αλλά η μουσική αναγκαστικά πάει πίσω και βγαίνουν μερικά γνωστά εδώ και λίγες μέρες. Εκεί που πήγαινα για να κάνω παρουσίαση του θρυλικού Alice Cooper με την καινούρια του καλή δουλειά προέκυψαν αυτά τα δύο εκπληκτικά παιχνίδια και με πήγανε λίγο πίσω.

Ξεκινάμε λοιπόν από την εισαγωγή του Starfield που είναι πάρα πολύ καλή ως συνήθως και βρισκόμαστε σε ένα αστεροειδή όπου κάνουμε κάποιες εξορύξεις μετάλλου μέχρι να μπούμε στο ψητό, δηλαδή στην βασική ιστορία του παιχνιδιού. Αυτό που μου αρέσει στα παιχνίδια της Bethesda είναι ότι είναι τεράστια και ανοιχτά βέβαια οπότε μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε και φυσικά να περάσουμε αμέτρητες ώρες μέχρι να τα τερματίσουμε.

Υπάρχει βέβαια μια βασική ιστορία που πρέπει να ακολουθήσουμε αλλά έχουμε και αμέτρητες αποστολές να κάνουμε ώστε να μην βαρεθούμε ποτέ. Ο βέλτιστος τρόπος για να απολαύσουμε το παιχνίδι είναι να καθαρίσουμε πρώτα όλες τις παράπλευρες αποστολές που θα μας φάνε εκατοντάδες ώρες και μετά να ασχοληθούμε με το σενάριο που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 60-70 ώρες περίπου. Κλασικά, κάθε αποστολή πάει πακέτο με ηθικές επιλογές οι οποίες διαμορφώνουν τον κόσμο γύρω μας αλλά και τον χαρακτήρα που χειριζόμαστε. Θα συναντήσουμε πολλούς συναρπαστικούς χαρακτήρες οι οποίοι μπορούν να μας συντροφεύσουν στις αποστολές μας, κρίμα που δεν μπορούμε να πάρουμε πάνω από έναν σε αυτές.

Η τιμή του στο steam είναι πολύ τσουχτερή (στα 70 ευρώ περίπου) αλλά αν αναλογιστούμε τι παιχνίδι είναι νομίζω αξίζει τα λεφτά του με το παραπάνω. Εδώ πληρώνουμε για κάτι βλακείες τα μισά περίπου και θα μας πειράξει να δώσουμε για το καλύτερο ίσως παιχνίδι της χρονιάς;

Όσον αφορά τα γραφικά και τον ήχο δεν χρειάζεται να πω και πολλά πράγματα μιας και το παιχνίδι μιλάει από μόνο του και θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι σίγουρα. Έμεινα με ανοιχτό το στόμα αντικρίζοντας τα απόκοσμα τοπία μακρινών πλανητών. Εντυπωσιάστηκα από το motion capture και τα facial expressions των χαρακτήρων που συνάντησα.

Σαν βαθμολογία βέβαια αξίζει ένα 9.5-10 άνετα μιας και το δεκάρι αποφάσισα πως θα το δίνω μόνο στα πολύ αριστουργηματικά παιχνίδια (όχι πως αυτό δεν πλησιάζει φυσικά). Το παιχνίδι φαίνεται σαν ένα καινούριο Mass Effect και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για κάποιον φαν της σειράς. Έχει μπόλικες επιλογές όταν ανεβαίνουμε επίπεδο και πρέπει να διαλέξουμε προσεκτικά τι θα βάλουμε στον χαρακτήρα μας για να είναι χρήσιμος. Εκτός από την εξαιρετική παραμετροποίηση του ίδιου του χαρακτήρα, αντίστοιχη συναντούμε στα αστροσκάφη που πιλοτάρουμε και στον εξοπλισμό μας.

Το αποκορύφωμα του Starfield είναι φυσικά η δράση. Εξοντώνουμε αμέτρητους εχθρούς με αμέτρητους τρόπους σε σκληρές first person μονομαχίες και τσακίζουμε εχθρικά διαστημόπλοια με τα αστρόπλοιά μας, κυριαρχόντας σε όλα τα μέρη του αχανούς διαστήματος. Η Bethesda Softworks μας καλεί να κατακτήσουμε ένα ανεπανάληπτο ψηφιακό σύμπαν μέσω Steam, εσείς γιατί είστε ακόμα στην Γη και δεν έχετε αγοράσει το εισιτήριο για την κατάκτηση του διαστήματος;

Exit mobile version