LifeSteps.gr

Age of Reforging: The Freelands game review (2023)

Το Age of Reforging: The Freelands είναι ένα παιχνίδι ρόλων (rpg) κλασικού στυλ για PC, το οποίο εξελίσσεται σε ένα μεσαιωνικό σκηνικό, αναπτύχθηκε από την εταιρεία PersonaeGame Studio και κυκλοφόρησε το 2023 από τους ίδιους.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται σε μια φανταστική εκδοχή της Ευρώπης του 16ου αιώνα, στην οποία η μαγεία και οι θεοί έχουν ενεργό ρόλο στην πραγματικότητα. Οι παίκτες αναλαμβάνουμε τον έλεγχο ενός χαρακτήρα και ξεκινούμε να φτιάχνουμε ομάδα συμπολεμιστών,  προσλαμβάνοντας μισθοφόρους για να τους έχουμε στην μάχη ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τι; Αποστολές φυσικά που μας αναθέτουν οι διάφοροι χαρακτήρες που συναντούμε η αυτές που βρίσκουμε στις πόλεις που επισκεπτόμαστε. Στόχος του παιχνιδιού δεν είναι άλλος φυσικά παρά η λύση των διάφορων αποστολών και η ανάπτυξη της ομάδας μας.

Πρώτον να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι  Baldur's Gate 3 το παιχνίδι αυτό και ούτε είχε σκοπό να ανταγωνιστεί ίσως το καλύτερο rpg όλων των εποχών. Είναι μια εκδοχή (κάτι σαν το BG του φτωχού όπως τα ονομάζω όταν τα βλέπω κάτι αντίστοιχο και με τα μουσικά cd που οι μπάντες μιμούνται τους θρύλους της μέταλ αλλά όχι και τόσο πετυχημένα όλοι τους. Πάντως έχει την προοπτική να βελτιωθεί αρκετά βέβαια σαν παιχνίδι ρόλων αλλά αρκεί η φιλόδοξη προσπάθεια των παιδιών που το έφτιαξαν ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα αρκετά προβλήματα που υπάρχουν τώρα στην αρχή του όπως για παράδειγμα τα μεγάλα loading times που παρατηρούνται ακόμα και σε γρήγορους ssd δίσκους.

Το Age of Reforging είναι ένα καθαρόαιμο παιχνίδι κλασικών ρόλων σε στυλ Baldur's Gate 1 περισσότερο γιατί το 3 είναι θαυμάσιο, το οποίο σημαίνει ότι οι παίκτες πρέπει να επικεντρωθούν σε τέσσερις βασικούς τομείς:

Εξερεύνηση: Ανακαλύπτουμε νέα εδάφη και πόρους.
Εκπαίδευση: Δημιουργούμε ένα ισχυρό στρατό προσλαμβάνοντας μισθοφόρους από ταβέρνες κάτι σαν το Mount and Blade αλλά σε πιο light εκδοχή.
Εκμετάλλευση: Αναπτύσσουμε τον χαρακτήρα μας μέσα από μια πληθώρα skills.
Εξουσία: Εκτελούμε διπλωματικές συμφωνίες και κατακτούμε νέες περιοχές.

Τα γραφικά του Age of Reforging είναι μάλλον αρκετά καλά για την εποχή αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για indie προσπάθεια, αν και δεν είναι τα πιο εντυπωσιακά που έχουμε δει. Ο ήχος είναι επίσης καλός, με μια σειρά από συνθέσεις που ταιριάζουν στο θέμα του παιχνιδιού. Οι μάχες που είναι αρκετές θα μπορούσαν να είναι και πολύ καλύτερες η έστω σαν του Mount and Blade. Ενδεχομένως να απογοητευτούν αρκετοί ανακαλύπτωντας ότι δεν μπορούν να "παγώσουν" την δράση και να μοιράσουν ταυτόχρονα εντολές στην ομάδα τους, συνεπώς όλες οι ενέργειες γίνονται σε πραγματικό χρόνο, δυσκολεύοντας αρκετά τα πράγματα. Η ποικιλία των μαχών όμως και το μακελειό μας αποζημιώνουν για το χάος που αντιμετωπίζουμε στις συγκρούσεις.

Βαθμολογία:

Το Age of Reforging είναι ένα αρκετά κλό για το είδος του πάντα παιχνίδι ρόλων αλλά έχει και τις μικροατέλειες του προς το παρόν. Οπότε η βαθμολογία του την σήμερον ημέρα θα είναι επιεικώς 6/10 με την ελπίδα να διορθωθούν ορισμένα προβλήματα και να προστεθεί και άλλο περιεχόμενο ώστε να δικαιολογεί την τιμή του που είναι κοντά στα 25 ευρώ αυτή την στιγμή στο steam που το δοκιμάζω κιόλας. Το παιχνίδι διαθέτει μια σειρά από μοναδικούς μηχανισμούς που το καθιστούν ξεχωριστό από άλλα παιχνίδια του είδους. Η γραφική του απεικόνιση είναι αρκετά καλή, ενώ ο ήχος είναι όσο χρειάζεται καλός. Συνολικά, το Age of Reforging είναι μια ακόμη επιλογή για τους fans των κλασικών παιχνιδιών ρόλων (crpg). Σε εμένα που ασχολούμε τις τελευταίες βδομάδες με το Baldur's Gate 3 δεν μου άρεσε έτσι όπως το είδα, μου φάνηκε πολύ φτωχό για να με κρατήσει.

Πλεονεκτήματα

Αρκετές επιλογές στα skills του καθενός χαρακτήρα από αυτούς που διαλέγουμε στην αρχή (προς το παρόν έχουμε μόλις τέσσερις επιλογές και σχετικά μικρό customization.

Σχετικά καλό σαν gameplay με αρκετές μάχες τις περισσότερες φορές επαναλαμβανόμενες.

Αρκετό περιεχόμενο για early access

Μειονεκτήματα:

Η γραφική απεικόνιση δεν είναι η καλύτερη

Το παιχνίδι μπορεί να είναι δύσκολο για αρχάριους

Ο ήχος του θα έπρεπε να είναι πιο προσεγμένος

Συμπέρασμα:

Το Age of Reforging είναι ένα αρκετά ελπιδοφόρο κλασικό παιχνίδι ρόλων που θα ικανοποιήσει τους φανς του είδους αλλά αν έχετε ήδη παίξει το Baldur's Gate 3 θα σας φανεί το λιγότερο αστείο για την εποχή που είμαστε τώρα σε όλουε τους τομείς. Αλλά επειδή δεν θέλω να συγκρίνω μεγάλες παραγωγές με ανεξάρτητους τίτλους φτιαγμένους με μεράκι από φιλόδοξα παιδιά θα αφήσω στον κόσμο να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην αγορά του η όχι. Με λίγη υπομονή θα γίνει καλύτερο αν προστεθεί και άλλο υλικό οπότε θα δούμε το παιχνίδι σε όλη του την έκταση παρά τώρα που θέλει ουκ ολίγες διορθώσεις.​

Exit mobile version