LifeSteps.gr

Dungeons 4 game review (2023)

Dungeons 4 game review

Το Dungeons 4 είναι η τρίτη συνέχεια μιας σειράς στην οποία έπρεπε να έχω δώσει πολύ περισσότερο σημασία, αν κρίνω από την ποιότητα του εν λόγω παιχνιδιού. Είναι δημιούργημα της εταιρείας ανάπτυξης Realmforge Studios και την διανομή έχει αναλάβει η αγαπημένη μας εταιρεία Kalypso Media (Tropico 6, Port Royale 4, Disciples). Εμείς αναλαμβάνουμε τον ρόλο της σκοτεινής ξωτικιάς Thalya, της μεγαλύτερης υπηρέτριας του  Απόλυτου Κακού, το οποίο κλασικά προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να χτίσουμε ένα ευρύχωρο μπουντρούμι (dungeon), να εκπαιδεύσουμε ένα στρατό από δαιμονικά όντα και να τα εξαπολύσουμε στην επιφάνεια, εξοντώνοντας τους ήρωες του Καλού.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο, γεμάτο με τέρατα, μαγεία, ήρωες και υπεράνθρωπα κατορθώματα. Το χιούμορ κυριαρχεί σε όλο το σενάριο του Dungeons 4 με πετυχημένες αναφορές στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel και σε ένα σωρό ακόμα φημισμένες ιστορίες της λαϊκής κουλτούρας. Η δυναμική μεταξύ του αφηγητή και της Thalya τσακίζει κόκκαλα με το εύστοχο χιούμορ που αναδύεται αλλά και οι προστριβές της ηρωίδας με τον ηρωικό αλλά πανίβλακα αδερφό της δεν υπολείπονται σε τίποτα.

Οι αποστολές αυξάνουν σταδιακά σε δυσκολία συστήνωντας νέα πλάσματα, δωμάτια, δυνατότητες και μηχανισμούς τα οποία χρησιμοποιούμε στο χτίσιμο ενός απόρθητου μπουντρουμιού. Ο διαχωρισμός της δράσης σε υπέδαφος και επιφάνεια αυξάνει δραματικά το ενδιαφέρον και έρχεται να το διαφοροποιήσει από τον θρυλικό τίτλο που το ενέπνευσε, το Dungeon Keeper.

Στο μπουντρούμι μας, διατάζουμε τους καλλικάντζαρους κουβαλητές να σκάψουν τα πάντα αποκαλύπτοντας τις πολύτιμες φλέβες χρυσού που τροφοδοτούν την οικοδόμηση των δωματίων και πληρώνουν τα άπληστα στρατεύματά μας. Παράλληλα τους αναθέτουμε να χτίσουν ένα σωρό δωμάτια που θα ξεκλειδώσουν και θα προπονήσουν τις νέες μονάδες, θα μας χαρίσουν πανίσχυρα ξόρκια και θα μας επιτρέψουν να γεμίσουμε τον τόπο με θανατηφόρες παγίδες οι οποίες θα θερίσουν όποιον πατήσει πόδι στο εδαφός μας.

Αργά αλλά σταθερά οι δυνάμεις του φωτός αρχίζουν να επιτίθενται στο μπουντρούμι μας προσπαθώντας να καταστρέψουν το πετράδι που στηρίζει όλο το οικοδόμημα και τότε γίνονται βορά των παγίδων και των τέρατων μας, υπό την προυπόθεση ότι αμφότερα είναι αρκετά ισχυρά για να τους ξεκάνουν. Τα πλάσματα που διοικούμε έρχονται σε μεγάλη ποικιλία χωρισμένα σε απέθαντους, δαίμονες και θηριώδη τέρατα, διαθέτουν ποικίλα skills που εκτελούν αυτόματα και ανεβαίνουν επίπεδα διαμέσω των μαχών αλλά και της προπόνησεις σε ειδικά δωμάτια.

Η δράση εκτυλίσσεται σε τέλειο RTS στυλ και αλλάζει ελαφρώς μορφή. Στο μπουντρούμι μαζεύουμε όλα τα τέρατα που διαθέτουμε και τα εξαπολύουμε ένα ένα σαν σταγόνες ή όλα μαζί στους επιτιθέμενους, απολαμβάνοντας στην συνέχεια τα φοβερά εφέ και τα animations της μάχης. Στον επάνω κόσμο τους μαζεύουμε με τον κλασικό τρόπο των RTS, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του mouse και πλαισιώνοντάς τους και στην συνέχεια τους στέλνουμε στους στόχους μας, έχοντας την δυνατότητα να επιλέγουμε και μεμονωμένες μονάδες μας. Τα ξόρκια και οι πιο ισχυρές μονάδες οδηγούν σε πολύνεκρες μάχες με φαντασμαγορικά εφέ, αντάξια των καλύτερων RTS.

Η διαχείριση πόρων είναι τρομερά απολαυστική και σε επίπεδο μονάδων αλλά και σε επίπεδο απόκτησης όλων των διαθέσιμων αναβαθμίσεων για το μπουντρούμι μας. Λατρεύουμε την αύξηση του χρυσού, της μαγείας αλλά και του πόρου evilness ο οποίος μας αναγκάζει να πολεμήσουμε ακόμα και αν η τακτική μας είναι εκείνη του πολύωρου χτισίματος και μιας γενικής επίθεσης στην συνέχεια. Το evilness συσσωρεύεται κυρίως με την καταστροφή των δυνάμεων του καλού και την εκτέλεση δευτερευόντων στόχων αλλά δεν αποκλείεται να το αντλήσουμε και από τους φυλακισμένους εχθρούς αν προνοήσουμε να φτιάξουμε το σχετικό δωμάτιο.

Το Dungeons 4 είναι λοιπόν ένα παιχνίδι στρατηγικής σε αληθινό χρόνο με πλούσια στοιχεία RPG (αναβάθμιση ηρώων, προσθήκη νέων skills) εκτεταμένη διαχείριση πόρων και πολλά ενδιαφέροντα achievements, ορισμένα εκ των οποίων αξιοποιούνται στις επόμενες αποστολές του campaign σαν skills της ηρωίδας. Διαθέτει τέλειο voice acting, πολύ χιούμορ και ενθαρρύνει την επιστροφή σε προηγούμενες αποστολές προκειμένου να ξεκλειδώσουμε achievements και skills. Η μικρή διαφοροποίηση των μηχανισμών του από μπουντρούμι σε πάνω κόσμο μας κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση όπως και οι εκπλήξεις που μας περιμένουν στα σκοτεινά μέρη των μπουντρουμιών.

Μέσα στην πώρωση που μας προσέφερε και στις αξέχαστες gaming εμπειρίες, πέσαμε πάνω και σε ένα εξοργιστικό bug που μας ανάγκασε να ξαναρχίσουμε την αποστολή που δουλεύαμε υπομονετικά για τουλάχιστον δύο ώρες αλλά αυτό συνέβει μόνο μια φορά σε όλη την περιπέτεια. Είναι ένας τίτλος που θα σας κάνει να κολλήσετε σαν... βδέλλες στην οθόνη του υπολογιστή σας μέχρι να τον τερματίσετε. Το κόστος των 50 ευρώ στο Steam το αξίζει με το παραπάνω, σας το εγγυώμαι.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 9 Νοεμβρίου 2023

Βαθμολογία: 9

Exit mobile version