LifeSteps.gr

Top 10 βιβλίων της χρονιάς 2023

Top 10 βιβλίων της χρονιάς 2023

Φεύγει ο παλιός ο χρόνος και μαζί του παίρνει δεκάδες ώρες απολαυστικής ανάγνωσης σύγχρονων και κλασικών αριστουργημάτων που καλούν να διαβάστούν, ανεβάζοντας το νου μας σε ανώτερα επίπεδα διανόησης. Από το πλήθος των βιβλίων που διάβασα εντός του 2023 ξεχώρισα τα ακόλουθα δέκα που θεωρώ κορυφαία σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασιακή ματιά μου.

1. Charles Dickens: «Τα έγγραφα Πίκγουικ» (εκδ. Gutenberg, μετάφραση: Ρένα Χατχούτ)
Επιτέλους, εκδόθηκε στα ελληνικά το πρώτο έργο του Ντίκενς με το οποίο ο μεγάλος συγγραφέας της βικτωριανής εποχής εδραιώθηκε στη συνείδηση του κόσμου.

2. Gustav Januch: «Συνομιλίες με τον Κάφκα» (εκδ. Ροές, μετάφραση: Δημήτρης Δημοκίδης).
Πρόκειται για μια συλλογή αναμνήσεων, διαλόγων, σκέψεων που είχε ο 17χρονος Γκούσταφ Γιάνουχ με τον Φραντς Κάφκα και αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικότητας του τσεχογερμανού συγγραφέα. Απαραίτητο να υπάρχει στη συλλογή κάθε θαυμαστή και μελετητή του έργου του Κάφκα.

3. Hannah Arendt: «Η ζωή του νου» (εκδ. Ψυχογιός, μετάφραση: Δημήτρης Ψυχογιός)
Το magnum opus της σπουδαίας γερμανοεβραίας φιλοσόφου και κύκνειο άσμα της, μεταφρασμένο για πρώτη φορά στα ελληνικά σε δύο τόμους.

4. Ιωάννα Μπουραζοπούλου: «Η μνήμη του πάγου» (εκδ. Καστανιώτης)
Εκδοτικό γεγονός η έκδοση του τρίτου τόμου της τριλογίας «Ο δράκος της Πρέσπας» από την κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο της fantasy λογοτεχνίας στα ελληνικά.

5. Γκιστάβ Φλομπέρ: «Μαντάμ Μποβαρύ» (εκδ. Ψυχογιός, μετάφραση : Ρίτα Κολαϊτη)
Είναι καλό που έχουμε σε νέες μεταφράσεις κλασικά αριστουργήματα του 19ου αιώνα, και το θρυλικό μυθιστόρημα του Φλομπέρ αξίζει να διαβαστεί ξανά.

6. Dorris Lessing: «Το χρυσό σημειωματάριο" (εκδ. Διόπτρα, μετάφραση: Έφη Τσιρώνη)
Νέα μετάφραση για το αριστούργημα της κατόχου του Νόμπελ Λογοτεχνίας Ντόρις Λέσιγκ, ένα από τα σημαντικότερα έργα του περασμένου αιώνα.

7. John Haught: «Ο Θεός μετά τον Αϊνστάϊν» (εκδ. Πεδίο, μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός)
Διάλογος επιστήμης και θεολογίας από έναν σημαντικό σύγχρονο θεολόγο, αναζητώντας την παρουσία του Θεού μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις της κοσμολογίας.

8. Thomas Hardy: «Μακριά από το αγριεμένο πλήθος» (εκδ. Καστανιώτη, μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο).
Αγαπάμε την λογοτεχνία της βικτωριανής εποχής, και είναι από το εκδοτικά γεγονότα της χρονιάς η μετάφραση του εμβληματικού έργου του Τόμας Χάρντυ.

9. Ισίδωρος Ζουργός: «Παλιές και νέες χώρες» (εκδ. Πατάκης)
Κάθε νέο μυθιστόρημα του Ζουργού αποτελεί εγγύηση ότι ο αναγνώστης θα διαβάσει μια καλοδουλεμένη ιστορία σε πολύ καλά ελληνικά.

10. Colm Toibin: «Ο Μάγος» (εκδ. Ίκαρος, μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου).
Ένας σύγχρονος πολύ σημαντικός Ιρλανδός συγγραφέας μας προσφέρει μια συγκλονιστική μυθιστορηματική βιογραφία του Τόμας Μαν, η ζωή του οποίου αξίζει να γραφτεί ως μυθιστόρημα.

Exit mobile version