LifeSteps.gr

Το Πλυντήριο Πιάτων Είναι Πιο Οικονομικό Από Το Πλύσιμο Στο Χέρι

Το Πλυντήριο Πιάτων Είναι Πιο Οικονομικό Από Το Πλύσιμο Στο Χέρι

Στο παρελθόν ήταν κοινή άποψη ότι το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι συμφέρει γιατί είναι εύκολο και μπορεί να μας εξοικονομήσει και χρήματα. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι με τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων μπορούμε να έχουμε καλύτερο καθάρισμα, και σαφώς μεγαλύτερη οικονομία σε χρήματα και χρόνο. Στο άρθρο θα δούμε γιατί το πλυντήριο πιάτων είναι πιο αποδοτικό και πιο οικονομικό από ό,τι το παραδοσιακό πλύσιμο στο χέρι.

Καλύτερο καθάρισμα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως με το πλύσιμο στο χέρι, θα καθαρίσουμε καλύτερα τα πιάτα, τα μαγειρικά σκεύη, αλλά και τα υπόλοιπα εργαλεία της κουζίνας.

Όμως, κατά κανόνα χρησιμοποιούμε μόνο ένα υγρό πιάτων και το σφουγγάρι. Αυτό δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με ένα ολοκληρωμένο κύκλο πλύσης με καυτό νερό στο πλυντήριο πιάτων.

Πόσο μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι το πλύσιμο πιάτων στο χέρι μπορεί να μην γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα είμαστε αρκετά κουρασμένοι, ή ακόμη και βιαστικοί, κατά τη διάρκεια του πλυσίματος.

Ο μύθος

Στις ημέρες μας είναι μύθος ότι τα μαγειρικά σκεύη, όπως τα τηγάνια και οι κατσαρόλες, δεν καθαρίζουν καλά στο πλυντήριο πιάτων. Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων είναι πολύ πιο έξυπνα από εκείνα του παρελθόντος.

Έχουν προηγμένη τεχνολογία ψεκασμού, και αισθητήρες που ανιχνεύουν πόσο βρώμικα είναι τα πιάτα και τα σκεύη. Με τη χρήση ενός καλού απορρυπαντικού πλυντηρίου πιάτων, μπορούν να μας δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα στους δύσκολους λεκέδες.

Σημαντικό ρόλο παίζει η κατάλληλη τοποθέτηση των σκευών και των πιάτων στο πλυντήριο. Έτσι, είναι σημαντικό τα σκεύη να κοιτούν προς τα κάτω. Με τη βοήθεια του νερού και των περιστρεφόμενων ψεκαστήρων, το απορρυπαντικό θα καθαρίσει και το πιο δύσκολο σημείο τους.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Είναι κοινή αλλά λανθασμένη άποψη ότι το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι μπορεί να μας εξοικονομήσει χρήματα.

Όμως, το σύγχρονο πλυντήριο πιάτων πλένει χρησιμοποιώντας ένα μικρό όγκο νερού κατά τη διάρκεια της πλύσης. Αυτό το κάνει χωρίς να αντλεί συνεχώς νερό που συνήθως πηγαίνει χαμένο όταν πλένουμε στο χέρι.

Τα πλυντήρια πιάτων με πιστοποίηση Energy Star καταναλώνουν λιγότερο από 270 kWh ετησίως και 3,5 γαλόνια νερού ανά κύκλο. Με τις βρύσες καταναλώνουμε κατά μέσο όρο ένα έως δύο γαλόνια ανά λεπτό.

Με άλλα λόγια, το πλύσιμο στη βρύση για τέσσερα ή πέντε λεπτά μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερα λίτρα νερού, από ότι ένας πλήρης κύκλος του πλυντηρίου πιάτων.

Επομένως, εξοικονομούμε χρήματα από τους λογαριασμούς του νερού. Επιπλέον και από τους αντίστοιχους του ρεύματος, καθώς δεν ανάβουμε το θερμοσίφωνο για να έχουμε ζεστό νερό στη βρύση.

Πόσο ρεύμα και χρήμα ξοδεύει το πλυντήριο πιάτων

Βέβαια, κάποιοι πλένουν τα πιάτα και τα σκεύη με κρύο νερό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο θέμα της απολύμανσης και καθαρισμού.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα αναρωτηθούν πώς γίνεται με το πλυντήριο πιάτων να εξοικονομούμε περισσότερα χρήματα από το πλύσιμο στο χέρι, αφού χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό ρεύμα.

Η απάντηση βρίσκεται στον παρακάτω πίνακα της ΔΕΗ. Μπορούμε να δούμε πόσο περίπου θα μας κοστίσει ο ωριαίος πλήρης κύκλος της πλύσης του μηχανήματος.

Στα τελευταία μοντέλα της Α+++, A++, και Α+ τάξης, η κατανάλωση ενέργειας είναι ακόμη χαμηλότερη και μας επιτρέπουν εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70% σε σύγκριση με τα μοντέλα της Α κλάσης.

Μπορούμε να δούμε σε παλαιότερο οδηγό τι σημαίνει το "+", αλλά και τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που μας δίνουν οι διαβαθμίσεις στην ενεργειακή τάξη. Όλες οι συσκευές είναι υποχρεωμένες από το νόμο να την έχουν σε εμφανές σημείο.

Ορισμένα μοντέλα πλυντηρίων πιάτων διαθέτουν επίσης και προγράμματα ECO που επιτρέπουν περισσότερη εξοικονόμηση. Χάρη στον αισθητήρα που διαθέτουν, ορίζουν τις παραμέτρους πλύσης ανάλογα με το επίπεδο της ρύπανσης.

Επιπλέον, αν επιλέξουμε να αγοράσουμε ένα πλυντήριο πιάτων, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ακόμη περισσότερο νερό με μερικά απλά βήματα. Το πιο βασικό βήμα είναι να αποφύγουμε τον κύκλο πρόπλυσης, και να πλένουμε μόνο όταν έχουμε γεμάτο μηχάνημα.

Εξοικονόμηση χρόνου

Όταν πλένουμε στο χέρι αρκετά σκεύη, όπως τα εργαλεία της κουζίνας, τις κατσαρόλες, τα τηγάνια, και τα πιάτα, μπορεί να μας πάρει αρκετή ώρα για να πλυθούν προσεκτικά.

Τα πλυντήρια πιάτων, ανάλογα με το πρόγραμμα πλύσης, μπορεί να κάνουν παραπάνω από μία ώρα. Ωστόσο, ο μόνος χρόνος που θα σπαταλήσουμε είναι το γέμισμα και το άδειασμα του πλυντηρίου.

Ο μέσος όρος του χρόνου που θα απαιτηθεί είναι περίπου εννιά λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η εξοικονόμηση χρόνου είναι μεγάλη, και φυσικά μπορούμε να κάνουμε αλλά πράγματα ενώ πλένει το πλυντήριο πιάτων.

Προστασία των σκευών

Δεν χωρά αμφιβολία ότι όλοι μας έχουμε βιώσει τη στιγμή όπου ένα πιάτο μας γλίστρησε από τα χέρια την ώρα που το πλέναμε, και έσπασε.

Αυτό, αν μη τι άλλο, είναι πολύ ενοχλητικό. Συνήθως, το ίδιο συμβαίνει και με τα ποτήρια, και με τα πολύ ευαίσθητα σκεύη της κουζίνας.

Με το πλυντήριο πιάτων περιορίζουμε αυτό το πρόβλημα. Αφενός μας τα πλένει με περισσότερη ασφάλεια. Αφετέρου μας στεγνώνει όλα τα σκεύη και τα πιάτα, εξασφαλίζοντας τα από το να μην γλιστρούν.

Ένα πλυντήριο πιάτων μπορεί να προστατεύσει και τα ποτήρια μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά εφόσον τα αποθηκεύουμε με προσοχή.

Απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής

Όπως με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και στο πλυντήριο πιάτων, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τη συντήρησή του. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση χρημάτων. Επιπλέον, θα βελτιώσουμε και την απόδοσή του.

Η βασικότερη ενέργεια είναι να βγάζουμε τακτικά το φίλτρο για καθάρισμα. Επίσης, να προσθέτουμε άλας στο δοχείο για να αποτραπεί η δημιουργία ασβεστώματος. Με αυτόν τον τρόπο, το πλυντήριο πιάτων θα συνεχίσει να αποδίδει καλά στο πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο, υπάρχουν και μοντέλα με αυτοκαθαριζόμενο φίλτρο που μειώνουν στο ελάχιστο τις απαιτήσεις συντήρησης.

Το πλυντήριο πιάτων απλοποιεί τη ζωή μας?

Αν έχουμε πολλά πιάτα και σκεύη για πλύσιμο καθημερινά, το πλυντήριο πιάτων αναμφίβολα θα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, και χωρίς ποδιές και γάντια. Θα μας εξοικονομήσει χρήμα και χρόνο για να ασχοληθούμε με πιο σημαντικά πράγματα.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας, ή την εμπειρία σας με το πλυντήριο πιάτων, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version