LifeSteps.gr

Πρωτότυπα Έθιμα Πρωτοχρονιάς Και Ρεβεγιόν Από Όλο Τον Κόσμο

Πρωτότυπα Έθιμα Πρωτοχρονιάς Και Ρεβεγιόν Από Όλο Τον Κόσμο

Όλος ο πλανήτης γιορτάζει την αλλαγή της χρονιάς, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι την γιορτάζουμε με τον ίδιο τρόπο. Κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα Πρωτοχρονιάς με διαφορετικούς εορτασμούς και ευχές για την ευτυχία, την καλή υγεία, τον πλούτο, και την καλή τύχη για το νέο έτος. Στο άρθρο θα δούμε σε βίντεο δέκα πρωτότυπες αλλά και  παράξενες εορταστικές παραδόσεις και ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς από όλο τον κόσμο.

Περού - Ξύλο μέχρι τελικής πτώσεως

Στο Περού έχουν ένα από τα πιο παράξενα έθιμα Πρωτοχρονιάς. Στα τέλη Δεκεμβρίου και πριν αλλάξει ο χρόνος, οι γυναίκες, άνδρες, και τα παιδιά σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν ως παράδοση να λύνουν με γροθιές τις διαφορές που είχαν στο απερχόμενο έτος.

Με αυτήν την παράδοση που ονομάζεται "Takanakuy", οι συμπλεκόμενοι θεωρούν ότι εξαγνίζονται, λύνοντας οριστικά τις διαφορές που είχαν, έτσι ώστε να ξεκινήσουν το νέο έτος με καθαρή συνείδηση, και χωρίς να κρατούν κακία ο ένας στον άλλον.

Ιαπωνία - 108 αμαρτίες

Οι Ιάπωνες εορτάζουν την αλλαγή του χρόνου στις 31 Δεκεμβρίου όπως και οι Δυτικοί, σε αντίθεση με τους Κινέζους και Κορεάτες που την γιορτάζουν τον Φεβρουάριο.

Ένα από τα έθιμα Πρωτοχρονιάς στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, το οποίο πηγάζει από τις παραδοσιακές βουδιστικές πεποιθήσεις, είναι να χτυπούν όλες τις καμπάνες της χώρας 108 φορές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Θεωρούν ότι με αυτή την πρωτοχρονιάτικη τελετή της αρμονίας (Finding Harmony), όπως την αποκαλούν, θα περιορίσουν τις 108 θανάσιμες επιθυμίες (bonno), που σύμφωνα με τη βουδιστική θρησκεία βασανίζουν τους ανθρώπους. Έτσι, οι αντίστοιχοι χτύποι της καμπάνας θα τους φέρουν ευτυχία και υγεία στο νέο έτος.

Ισπανία - Τα τυχερά σταφύλια

Οι Ισπανοί πριν ξεκινήσουν το ρεβεγιόν χρησιμοποιούν τα σταφύλια με ένα διασκεδαστικό τρόπο για να γιορτάσουν το νέο έτος.

Σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα πρωτοχρονιάτικα έθιμα της χώρας, αν φάνε 12 ρώγες σταφυλιών τα μεσάνυχτα στην αλλαγή του χρόνου, αυτό θα τους φέρει καλοτυχία καθ' όλη τη διάρκεια του νέου έτους.

Δανία - Σαμπάνια για παιδιά

Όσοι έχουμε επισκεφτεί τη Δανία θα είχαμε πιθανόν παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι Δανοί, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, όταν διψάνε δεν σκέφτονται ως πρώτη επιλογή το νερό, αλλά την μπίρα.

Ένα από τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα της σκανδιναβικής χώρας είναι ότι την παραμονή Πρωτοχρονιάς πρέπει να πίνουν σαμπάνια και τα μικρά παιδιά.

Ως εκ τούτου, παράγουν ειδικές πρωτοχρονιάτικες σαμπάνιες χωρίς αλκοόλ για να βάλουν τους πιτσιρικάδες στο κλίμα των εορτασμών της αλλαγής του χρόνου.

Επιπλέον, κάνουν ρεβεγιόν και γιορτάζουν την αλλαγή του χρόνου περισσότερο με τους φίλους παρά με τις οικογένειες τους. Έτσι, έχουν και ένα καθαρά ελληνικό έθιμο, που δεν είναι άλλο από το σπάσιμο πιάτων.

Η διαφορά είναι ότι τα σπάνε όταν αλλάζει ο χρόνος στις εξώπορτες των φίλων, και όχι στο πάτωμα. Όσο πιο πολλά σπασμένα πιάτα υπάρχουν στην εξώπορτα, τόσο πιο πολύ δημοφιλής και αγαπητός είναι ο αποδέκτης.

Σκωτία - Παγανιστικές τελετές

Η Σκωτία είναι διάσημη για τα έθιμα πρωτοχρονιάς μέσα από τον μακρύ κατάλογο των παραδόσεων "Hogmanay". Πρόκειται για κέλτικα παγανιστικά έθιμα.

Ένα εξ' αυτών είναι οι τελετές φωτιάς, όπου οι κάτοικοι στην αλλαγή του χρόνου παρελαύνουν στους δρόμους κρατώντας αναμμένους πυρσούς, οι οποίοι συμβολίζουν την δύναμη του ήλιου που θα τους φέρει ευτυχία το επόμενο έτος.

Χώρες Κεντρικής και Νότιας Αμερικής - Εσώρουχα Πρωτοχρονιάς

Σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως στη Βραζιλία, στην Χιλή, στο Εκουαδόρ, στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα, και στην Κολομβία, πιστεύουν ότι θα είναι τυχεροί αν φορούν ειδικά εσώρουχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τα πιο δημοφιλή χρώματα είναι κόκκινο, γιατί είναι αυτό που θα τους φέρει αγάπη και πάθος στο νέο έτος, αλλά και το κίτρινο για να έρθουν περισσότερα χρήματα.

Στη δε Αργεντινή, την Πρωτοχρονιά φορούν ένα καινούργιο ροζ εσώρουχο, για να έχουν αγάπη ενώ στις 12:00 ακριβώς, κάνουν το πρώτο τους βήμα με το δεξί πόδι.

Κολομβία - Φακές και άδειες βαλίτσες

Στην Κολομβία η μεγαλύτερη επιθυμία των κατοίκων της είναι να κάνουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Έτσι, εκτός από τα εσώρουχα, στην αλλαγή του χρόνου γεμίζουν τις τσέπες τους με φακές για να έχουν ευημερία, και στη συνέχεια μεταφέρουν μαζί τους στους δρόμους άδειες βαλίτσες με την ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα είναι γεμάτος από ταξίδια.

Παναμάς & Εκουαδόρ - Καίνε τον Ντόναλντ Τραμπ

Στον Παναμά και το Εκουαδόρ έχουν ένα από τα πιο πρωτότυπα έθιμα πρωτοχρονιάς. Για να αποφύγουν τα κακά πνεύματα, και να έχουν ένα φρέσκο και ευτυχισμένο νέο έτος, έχουν ως παράδοση να καίνε εικόνες (muñecos) και χάρτινα ομοιώματα γνωστών ανθρώπων.

Καθώς τα ομοιώματα αντιπροσωπεύσουν το παλιό έτος, καίνε τηλεοπτικούς χαρακτήρες και πολιτικές προσωπικότητες που είχαν έντονη παρουσία στον χρόνο που φεύγει. Στη συνέχεια, τους πατάνε με μανία έως ότου διαλυθούν.

Ιρλανδία - Τα κακά πνεύματα

Τα κακά πνεύματα βρίσκονται και στα έθιμα πρωτοχρονιάς των Ιρλανδών. Το έθιμο προέρχεται από τις κέλτικες παραδόσεις τους.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πριν ξεκινήσουν το ρεβεγιόν, ρίχνουν ψωμί στους τοίχους τους για να διώξουν τα κακά πνεύματα που φέρνουν δυστυχία.

Μπαχάμες - Ρεβεγιόν με καρναβάλι στους δρόμους

Το Bahamian φεστιβάλ "Junkanoo" λαμβάνει χώρα σε όλη την νησιά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι εορτασμοί ξεκινούν στις 2 πμ, και διαρκούν μέχρι το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς. Στην ουσία, πρόκειται για ένα τεράστιο ρεβεγιόν με μουσική και χορό στους δρόμους.

Στην πρωτεύουσα Nassau καλωσορίζουν το νέο έτος με μια ζωντανή, θορυβώδη παρέλαση. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον 16ο ή τον 17ο αιώνα, όταν οι δούλοι είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις φυτείες για να γιορτάσουν την πρωτοχρονιά με παραδοσιακή αφρικανική μουσική και χορό.

Εσείς γνωρίζετε και άλλα έθιμα πρωτοχρονιάς?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την γνώμη σας, ή να μας προτείνετε και άλλα παράξενα ή πρωτότυπα ρεβεγιόν και έθιμα πρωτοχρονιάς, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version