LifeSteps.gr

Τέλη Κυκλοφορίας: Πότε Δεν Είμαι Υπόχρεος Και Πώς Πληρώνω Online

Πώς Πληρώνω Τα Τέλη Κυκλοφορίας

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που καλούμαστε να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας. Όσοι είμαστε ιδιοκτήτες οχημάτων, πρέπει να σπεύσουμε άμεσα στην έγκαιρη αποπληρωμή τους μέχρι το τέλος του μήνα, διαμέσου web banking ή με τη φυσική μας παρουσία στην τράπεζα. Στον οδηγό, θα δούμε πότε δεν είμαστε υπόχρεοι στα τέλη κυκλοφορίας, και τα βήματα της κατεπείγουσας ηλεκτρονικής πληρωμής, σε περίπτωση που μας διέφυγε.

Πότε δεν οφείλουμε τέλη κυκλοφορίας

Δεν είμαστε υπόχρεοι σε τέλη κυκλοφορίας όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία, εκούσια ή αναγκαστική, πριν την έναρξη του έτους τελών.

Εφόσον δεν θέλουμε να πληρώσουμε τέλη κυκλοφορίας, καθώς σκοπεύουμε να καταθέσουμε τις πινακίδες, θα πρέπει να πάμε άμεσα έως τις 31 Δεκεμβρίου στην εφορία προκειμένου να το πράξουμε.

Οι πινακίδες παραμένουν στην Δ.Ο.Υ. για χρονικό διάστημα δύο ετών. Μετά από αυτό το χρονικό όριο οι πινακίδες καταστρέφονται.

Επίσης, δεν πληρώνουμε ξανά τα τέλη κυκλοφορίας αν έχει αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας, και τα έχουμε ήδη πληρώσει πριν την αλλαγή. Οι δύο αριθμοί συσχετίζονται και ισχύει η πρώτη πληρωμή ανεξάρτητα σε ποιον αριθμό κυκλοφορίας έγινε.

Παρομοίως, δεν οφείλουμε τέλη κυκλοφορίας αν έχουμε μεταβιβάσει το όχημα εντός του τρέχοντος έτους. Τα τέλη πρέπει να καταβληθούν από αυτόν που είναι κάτοχος από την 1η Ιανουαρίου 2019, ή μέχρι την παράταση, αν δοθεί και φέτος.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Αν είμαστε συνιδιοκτήτες ενός οχήματος και έχουν εκδοθεί έντυπα τελών για κάθε ΑΦΜ ξεχωριστά, αρκεί να τα πληρώσει ο ένας από τους συνιδιοκτήτες. Όμως, αν δεν τα πληρώσουμε έγκαιρα, ο καθένας είναι συνυπόχρεος για ολόκληρο το ποσό.

Κάθε χρόνο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνήθως δίνει μια άτυπη παράταση για την αποπληρωμή, πέραν της 31ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν έχει ορίσει μια νέα ημερομηνία, και κανείς δεν μπορεί αυτό το να το πει μετά βεβαιότητας.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν επιπτώσεις, όπου θα μας επιβληθεί πρόστιμο αν δεν καταβάλουμε εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας. Τις παραθέτουμε συνοπτικά:

Τα βήματα της online εκτύπωσης

Υπάρχουν δύο τρόποι για να εκτυπώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε μετά στην πληρωμή τους online. Φυσικά, μπορούμε και με την παρουσία μας στην τράπεζα και στα ΕΛΤΑ.

Θα δείξουμε τον εύκολο και γρήγορο τρόπο που δεν απαιτεί κωδικούς. Απευθύνεται σε όλους τους φορολογούμενους, πιστοποιημένους και μη χρήστες του TAXISnet.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εισέλθουμε στην ηλεκτρονική εφαρμογή χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, προκειμένου να ενημερωθούμε για τα τέλη που μας αναλογούν. Με βάση την ταυτότητα οφειλής και μόνο, στη συνέχεια τα καταβάλουμε ηλεκτρονικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Εκτύπωση τελών κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Όπως και με τη δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού που αναλύσαμε στον οδηγό επιβίωσης για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, αλλά και όπως με τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού, πρέπει αρχικά να επισκεφτούμε τη σελίδα της Α.Α.Δ.Ε.

Έτσι λοιπόν, τα τέλη κυκλοφορίας 2019 είναι αναρτημένα στο TAXISnet, και μπορούμε εύκολα να τα τυπώσουμε από το gsis.gr, πατώντας εδώ.

Παραθέτουμε σε εικόνες τα απλά βήματα που απαιτούνται:

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το έτος που αναγράφεται είναι το 2019. Κατόπιν, η φόρμα μας ζητάει να συμπληρώσουμε το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε την αναζήτηση.

Εφόσον τα στοιχεία που συμπληρώσαμε είναι σωστά, τότε θα μας εμφανιστεί στην οθόνη το μήνυμα "Επιτυχής αναζήτηση". Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουμε κλικ στο πεδίο της εκτύπωσης.

Μετά την εκτύπωση, θα δούμε το έντυπο των τελών κυκλοφορίας. Από εκεί και μετά δεν έχουμε παρά να αντιγράψουμε τον κωδικό πληρωμής (ταυτότητα οφειλής) που παρατηρούμε παρακάτω. Κατόπιν, να τον επικολλήσουμε στο σχετικό πεδίο πληρωμών του e-banking που χρησιμοποιούμε.

Σε πολλές τράπεζες, μπορούμε να ξοφλήσουμε τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 δόσεις. Αυτό συνήθως είναι εφικτό, είτε μέσω των πιστωτικών καρτών, είτε μέσω του online λογαριασμού μας στο e-banking της τράπεζας.

Στην περίπτωση που δεν έχουμε e-banking, πρέπει να εκτυπώσουμε το έντυπο, έτσι ώστε να το προσκομίσουμε στο κατάστημα της τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

Εσείς έχετε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες με τη online εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version