LifeSteps.gr

Ληγμένα Τρόφιμα: Η Αλήθεια Για Την Ημερομηνία Λήξης (2022)

Ληγμένα Τρόφιμα: Η Αλήθεια Για Την Ημερομηνία Λήξης

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι αν παρέλθει η ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος, πρέπει να το πετάξουμε στα σκουπίδια, καθώς η κατανάλωσή του μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Όμως, υπάρχουν ληγμένα τρόφιμα που διατηρούνται σε καλή κατάσταση για πολλές ημέρες, ακόμη και μήνες. Δείτε γιατί οι ημερομηνίες λήξης δεν λένε πάντα την αλήθεια και ποια ληγμένα τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε.

Η ημερομηνία λήξης

Η ημερομηνία λήξης είναι φυσικά χρήσιμη στα τρόφιμα, και όχι μόνο. Όμως, συχνά μας αναγκάζει να θεωρούμε ότι έχουμε ληγμένα τρόφιμα στο ψυγείο μας και έτσι να τα πετάμε, ενώ θα μπορούσαμε να τα καταναλώσουμε για μερικές ακόμα ημέρες.

Αυτή η πρακτική θεωρείται ότι είναι λανθασμένη, και αποτελεί μέρος ενός τεράστιου προβλήματος που έχει χαρακτηριστεί ως Food Waste Losses (=απώλειες από τη σπατάλη φαγητού).

Απασχολεί τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την Ευρώπη, κυρίως για τις σοβαρές επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την οικονομία.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει κανόνες σήμανσης για τα τρόφιμα, ωστόσο, δεν υποχρεώνει τον παρασκευαστή τροφίμων να βάζει ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα, εκτός από το παιδικό γάλα σε σκόνη, μερικές παιδικές τροφές, και συμπληρώματα διατροφής.

Το μόνο υποχρεωτικό πεδίο επισήμανσης είναι ο χρόνος στον οποίο ένα τρόφιμο διατηρεί τις ιδιαίτερες ιδιότητές του και παραμένει ποιοτικό όταν βρίσκεται στις ενδεδειγμένες συνθήκες συντήρησης.

Έτσι, τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή για περισσότερο καιρό απ’ όσο νομίζουμε,  αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες συντήρησης.

Παρ' όλα αυτά, ενδέχεται να θεωρούμε ληγμένα τρόφιμα εκείνα που διατηρούνται επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά και τα κατεψυγμένα που κρατάνε επ’ αόριστον.

Για παράδειγμα, αν πετάξουμε μια περσινή κατεψυγμένη πίτσα, αυτό είναι μια άδικη σπατάλη. Το ίδιο ισχύει για ξηρά τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, τα κρακεράκια, τα μπαχαρικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, και πολλά άλλα.

Οι αναγραφές στις ετικέτες

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και 100 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, συχνά εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης για το τι ακριβώς σημαίνουν οι ενδείξεις και οι ημερομηνίες στις ετικέτες τροφίμων.

Για παράδειγμα, η αναγραφή "Ανάλωση πριν από..." (Use before) πολλές φορές μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε ληγμένα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, αυτή η ένδειξη έχει να κάνει περισσότερο με την ποιότητα και την γεύση του τροφίμου, και λιγότερο με την ασφάλειά του.

Επιπλέον, η σήμανση "ανάλωση κατά προτίμηση πριν…" χρησιμοποιείται για τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν ακόμη περισσότερο καιρό. Με άλλα λόγια, δεν κινδυνεύει η υγεία μας αν καταναλώσουμε το προϊόν αρκετά αργότερα από την ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα.

Επιπλέον, οι περισσότεροι από εμάς ενδέχεται να μην αγοράζουμε αυτά τα συσκευασμένα προϊόντα που νομίζουμε ότι είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης, καθώς πιστεύουμε ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα έχουμε ληγμένα τρόφιμα στο σπίτι, τα οποία θέλουν πέταμα.

Ποια ληγμένα τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε

Ως εκ τούτου, πρέπει να γνωρίσουμε ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε αρκετές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Τα παραθέτουμε συνοπτικά:

Εσείς πετάτε όλα τα ληγμένα τρόφιμα?

Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση για αρκετές ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης. Μάλιστα, όπως είδαμε, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε αρκετούς μήνες μετά τη λήξη τους, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες συντήρησης.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τα ληγμένα τρόφιμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version