LifeSteps.gr

Λιποαναρρόφηση: Οι Μέθοδοι Της Επέμβασης, Μύθοι Και Αλήθειες

Λιποαναρρόφηση: Οι Μέθοδοι Της Επέμβασης, Μύθοι Και Αλήθειες

Για πολλούς το φαινόμενο του τοπικού λίπους που επιμένει είναι ένα από τα θέματα που τους απασχολεί περισσότερο στην εμφάνισή τους. Στις ημέρες μας, το πρόβλημα μπορεί να λύσει η λιποαναρρόφηση, μια πλαστική επέμβαση που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τα εργαλεία, τη τεχνική, και την ασφάλεια. Στο άρθρο θα δούμε τις μεθόδους μαζί με τους μύθους και τις αλήθειες που περιβάλλουν την αφαίρεση του τοπικού πάχους.

Η λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία μπορεί να βοηθήσει όσους δεν μπορούν να αποβάλουν το λίπος από μέρη του σώματός τους με την άσκηση και με την υγιεινή διατροφή.

Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να είμαστε σε θέση να χάσουμε βάρος, ωστόσο, σε ορισμένα σημεία του σώματός μας παραμείνουν μεγάλες περιοχές λίπους που δεν λένε να φύγουν, ακόμη και αν κάνουμε δίαιτα ή καθημερινή γυμναστική.

Το φαινόμενο του τοπικού λίπους που επιμένει, οφείλεται στον τοπικά μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων σε σχέση με το φυσιολογικό όριο για το σώμα μας. Επιπλέον, μπορεί να ευθύνεται η γονιδιακή προδιάθεσή μας και η κληρονομικότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, η λιποαναρρόφηση είναι η σύγχρονη λύση του προβλήματος, καθώς μπορεί να επέμβει μέσα από μια σχετικά γρήγορη διαδικασία για την απομάκρυνση του περίσσιου σωματικού λίπους.

Υπάρχουν δύο τύποι κατανομής λίπους. Ο πρώτος είναι ο γυναικείος τύπος που εμφανίζεται στα ισχία, στους μηρούς, και στους γλουτούς. Ο δεύτερος αφορά τον ανδρικό τύπο που εμφανίζεται στην κοιλιά, στο πίσω τμήμα του κορμού, στο στήθος, και στον λαιμό.

Η ηλικία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στο καθορισμό της τοπικής κατανομής του λίπους, καθώς αυξάνεται η εναπόθεση στο κορμό και μειώνεται στα άκρα. Ειδικά στη κοιλιά αυξάνεται το υποδόριο λίπος, ενώ στα χέρια και τα πόδια μειώνεται.

Κατά κανόνα, στις γυναίκες η μέτρια αύξηση του βάρους προκαλεί αύξηση του λίπους στους μηρούς και τους γλουτούς, ενώ στους άνδρες κυρίως στη κοιλιά.

Οι μέθοδοι

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε κύριες μέθοδοι για να εφαρμοστεί μια ασφαλής λιποαναρρόφηση. Τις παραθέτουμε συνοπτικά:

Μύθοι και αλήθειες

Οι μύθοι γύρω από τη λιποαναρρόφηση είναι αρκετοί. Έτσι, αν σκεφτόμαστε αυτή τη πλαστική επέμβαση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ισχύει και τι όχι πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μύθους που αφορούν την λιποαναρρόφηση, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι η χειρουργική επέμβαση είναι μέθοδος αδυνατίσματος και προορίζεται για άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η αλήθεια είναι ότι αν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε, η ​​λιποαναρρόφηση δεν θα μας φανεί χρήσιμη. Μπορεί να μας βοηθήσει να απομακρύνουμε τις επίμονες αποθέσεις λίπους αφού πρώτα έχουμε χάσει σημαντικό βάρος μέσω άσκησης και με αλλαγές στη διατροφή μας.

Έτσι, μόλις το βάρος μας μειωθεί σε σημείο που νιώθουμε καλά και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε κοντά στον στόχο μας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στη λιποαναρρόφηση.

Η λιποαναρρόφηση είναι επώδυνη

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν λίγο πόνο και ενοχλήσεις για κάποιες μέρες ή περίπου μία εβδομάδα. Ωστόσο, αυτά είναι υποφερτά και διαχειρίσιμα.

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να παρουσιαστούν επιπλοκές. Οι κίνδυνοι περιορίζονται πολύ αν η επέμβαση γίνεται από ειδικό και έμπειρο πλαστικό χειρουργό με πιστοποιημένη εμπειρία στη λιποαναρρόφηση.

Για κάποια δυσάρεστα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, ευθύνεται η έλλειψη εμπειρίας του ιατρού και η υπέρβαση του ορίου της ποσότητας του λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί σε μία επέμβαση. Στην Ευρώπη, η επιτρεπτή αυτή ποσότητα είναι μέχρι 2 - 3 λίτρα λίπους.

Είναι μόνο για γυναίκες

Πρόκειται για μύθο, καθώς υπάρχει ο αντρικός τύπος κατανομής λίπους, που είναι και ο συχνότερος λόγος για τον οποίο οι άνδρες ζητούν τη βοήθεια των πλαστικών χειρουργών.

Είναι σύνηθες οι άντρες να καταφεύγουν στη λιποαναρρόφηση κυρίως στα λεγόμενα "σωσίβια" δεξιά και αριστερά στην κοιλιά του άντρα, στο στήθος (γυναικομαστία), και στο διπλοσάγονο.

Αντιμετωπίζει την κυτταρίτιδα

Άλλος ένας μύθος, καθώς η λιποαναρρόφηση δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Παρότι ενδέχεται με την αφαίρεση του λίπους και τη σύσφιξη των ιστών να υπάρχει η εντύπωση ότι εξαφανίστηκε η κυτταρίτιδα, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά στην αρχή δεν είναι εμφανής.

Το λίπος δεν επιστρέφει

Στις περιοχές όπου έγινε η λιποαναρρόφηση δεν επανέρχονται οι λιποαποθήκες, εφόσον η αφαίρεσή τους έχει γίνει σωστά.

Όμως, αν ο ασθενής δεν προσέξει τη διατροφή του μετά τη λιποαναρρόφηση και πάρει πολλά κιλά, θα συγκεντρωθεί λίπος στα σημεία του σώματος τα οποία εξακολουθούν να έχουν λιποαποθήκες.

Έτσι, αν έχουμε κάνει λιποαναρρόφηση, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να σταματήσουμε να ασκούμαστε ή να τρώμε ανθυγιεινά. Για να διατηρήσουμε τα αποτελέσματα της επέμβασης, είναι σημαντικό να κάνουμε υγιεινή διατροφή.

Δεν είναι χειρουργική επέμβαση

Η λιποαναρρόφηση ανήκει στην πλαστική χειρουργική. Ως εκ τούτου, πρόκειται για επέμβαση χειρουργείου. Η διαδικασία εκτελείται σε αποστειρωμένο περιβάλλον ιατρείου ή χειρουργικής αίθουσας.

Ανάλογα με τη μέθοδο, ο χειρουργός πιθανότατα θα μας υποβάλλει σε γενική αναισθησία πριν ξεκινήσει, και ενδέχεται να κάνει αρκετές τομές στην περιοχή θεραπείας. Αυτές οι τομές θα είναι μικρές, αλλά θα είναι εμφανείς.

Συνήθως, η λιποαναρρόφηση διαρκεί μία έως δύο ώρες. Η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από το πλήθος των περιοχών από τις οποίες θέλουμε να αφαιρέσουμε το λίπος. Συνήθως, απαιτείται να πάρουμε άδεια λίγες μέρες από την εργασία μας για την αποθεραπεία.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα

Η λιποαναρρόφηση απομακρύνει αμέσως το ανεπιθύμητο λίπος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δούμε ευθύς εξαρχής τα πλήρη αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να θεραπευτεί και να αποκατασταθεί. Έτσι, απαιτείται να είμαστε υπομονετικοί σε ό,τι αφορά τα εμφανή αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη λιποαναρρόφηση?

Η λιποαναρρόφηση είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση που χρίζει ανάλογης σοβαρότητας και σημασίας. Απαιτείται να ενημερωθούμε πολύ καλά για τη διαδικασία της, αλλά και στο πώς θα επιλέξουμε τον εξειδικευμένο πλαστικό χειρούργο που θα αναλάβει να την πραγματοποιήσει.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για την αναρρόφηση λίπους, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version