LifeSteps.gr

Υγιεινή Διατροφή Όταν Δεν Έχεις Χρόνο ή Διάθεση Για Μαγείρεμα (2022)

Υγιεινή Διατροφή Όταν Δεν Έχεις Χρόνο Για Μαγείρεμα

Σε πολλούς από εμάς, το φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα μας έχει απομακρύνει από τα μεσογειακά πρότυπα διατροφής. Είναι σύνηθες φαινόμενο να καταφεύγουμε στις γρήγορες λύσεις του fast food ή σε έτοιμα γεύματα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Στο άρθρο θα δούμε πώς κάνουμε ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή όταν δεν περισσεύει χρόνος για μαγείρεμα ή δεν τα πάμε καλά με τη μαγειρική.

Η υγιεινή διατροφή

Υγιεινή διατροφή σημαίνει τροφές από όλες τις ομάδες, με έμφαση σε φρούτα και λαχανικά, συχνά γεύματα, και αποχή από επεξεργασμένες τροφές και βλαβερά λιπαρά.

Η υγιεινή διατροφή εκτός από τα προφανή οφέλη, μπορεί σίγουρα να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους, ειδικά αν προηγουμένως ακολουθούσαμε λανθασμένο τρόπο διατροφής.

Μπορώ να Χάσω Κιλά Με Τη Δίαιτα 8 Ωρών? Η 1η Επιστημονική Μελέτη

Στις ημέρες μας οι έντονοι ρυθμοί και οι πολλές υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε υγιεινή διατροφή σε καθημερινή βάση. Το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές να μην έχουμε καθόλου χρόνο για να προετοιμάσουμε το φαγητό μας όπως εμείς θέλουμε.

Έτσι, οδηγούμαστε να τρώμε έξω σε εστιατόρια και αλυσίδες γρήγορου φαγητού. Ως εκ τούτου, πολλές φορές δεν έχουμε ιδέα το πόσο τρώμε πραγματικά και πόση πρωτεΐνη, λίπος, και υδατάνθρακες καταναλώνουμε.

Όταν τρώμε έτοιμο φαγητό από έξω, είναι εύκολο να πάρουμε κιλά, αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις θερμίδες. Ταυτόχρονα, καταναλώνουμε και περισσότερο αλάτι και ζάχαρη, καθώς το φαγητό από fast food και εστιατόρια περιέχει συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες και από τα δύο συστατικά.

Οι επεξεργασμένες και τυποποιημένες τροφές, όπως τα πατατάκια, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα, και τα προτηγανισμένα τρόφιμα, είναι γεμάτες από βλαβερά λιπαρά οξέα. Όλα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας.

Όμως, αν οργανώσουμε σωστά τον ελεύθερο χρόνο μας, μπορούμε, εκτός από οικονομία, να απαλλαχτούμε από όλα αυτά και να κάνουμε πιο υγιεινή διατροφή. Ακόμη και αν δεν προλαβαίνουμε ή δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με τη μαγειρική.

Φυσικά, πρώτα από όλα πρέπει να δεσμευτούμε πως θα ξεκινήσουμε μια προσπάθεια για να αλλάξουμε βήμα-βήμα κάποιες καθημερινές συνήθειες που αφορούν στον τρόπο που σκεφτόμαστε την διατροφή μας.

Προγραμματισμός

Αρχικά, πρέπει να ξεκινήσουμε έναν προγραμματισμό το Σαββατοκύριακο που δεν έχουμε πολλές υποχρεώσεις. Μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ασχοληθούμε με το τι θα θέλαμε να φάμε την εβδομάδα που έρχεται.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η υγιεινή διατροφή αρχίζει με το σχεδιασμό. Έτσι, προγραμματίζουμε ποια τρόφιμα θα αγοράσουμε στο σούπερ μάρκετ, πότε θα τα καταναλώσουμε, και πού θα τα φάμε.

Είτε έχουμε συνεχόμενο ωράριο, είτε διακοπτόμενο, δεν χρειάζεται να τρώμε έτοιμο φαγητό.

Σύγκριση Σούπερ Μάρκετ Online: Τι Προσφέρουν Και Γιατί Συμφέρουν

Αυτό θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε πιο υγιεινές επιλογές. Προσπαθούμε επίσης να έχουμε ομοιόμορφα γεύματα και σνακ όλη την ημέρα. Η κατανάλωση 5 έως 6 μικρότερων γευμάτων κάθε 3 ώρες θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας και την απώλεια βάρους.

Παρομοίως, πρέπει να αποφεύγουμε κάποιες συνήθειες ενώ τρώμε. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε τηλεόραση. Αν δεν εστιάζουμε αποκλειστικά και μόνο στο γεύμα μας, αυτό μας οδηγεί στο να τρώμε πολύ περισσότερο. Φυσικά, σταματάμε να αποθηκεύουμε junk food στο σπίτι.

Αρχή ήμισυ του παντός

Ως γνωστόν, το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Πρέπει να είναι πλήρες, παρέχοντας στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια (θερμίδες) και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, και να μας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι Το Πρωινό Το Σημαντικότερο Γεύμα Της Ημέρας?

Το ιδανικό πρωινό για να νοιώθουμε χορτάτοι αρκετές ώρες πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, αυγό, σολομό, γαλοπούλα, και φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, ή τα λαχανικά.

Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες μας, μπορούμε να σχεδιάσουμε στον ελεύθερο μας χρόνο πώς να συνδυάσουμε τα παραπάνω τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε τις κατάλληλες προμήθειες ώστε να φτιάχνουμε διαφορετικά πρωινά που δεν θα τα βαριόμαστε.

Η παλιομοδίτικη συνήθεια

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας στη δουλειά το κολατσιό μας. Φυσικά, για πολλούς αυτό ίσως ακούγεται ως παλιομοδίτικο. Όμως, είναι μια παλιά καλή συνήθεια που μας βοηθά στην υγιεινή διατροφή.

Αν δεν έχουμε έτοιμο ένα υγιεινό σνακ, τότε εύκολα θα παρασυρθούμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κακή διατροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εκτός από φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, ψωμί ολικής αλέσεως, ή κριτσίνια με τυρί, κ.λ.π. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε και βραστά αυγά που τα έχουμε προετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ.

Έτσι, είναι σημαντικό να έχουμε πάντα μαζί μας τα απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή. Μπορούμε πάντα να έχουμε στην τσάντα ή στο σακίδιο μας μερικά φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, μπάρες δημητριακών, ή ανάλατους ξηρούς καρπούς. Άλλωστε, διατηρούνται και δεν αλλοιώνονται από τη ζέστη.

Αν έχουμε ξεχάσει να πάρουμε το κολατσιό μας από το σπίτι, μπορούμε εύκολα να αγοράσουμε γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Επιπλέον, διάφορα φρούτα και έτοιμες σαλάτες, καθώς τα βρίσκουμε εύκολα παντού.

Τα γεύματα εκτός σπιτιού

Όταν είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να γευματίσουμε εκτός σπιτιού, επιλέγουμε ένα εστιατόριο που μπορεί να μας προσφέρει γεύματα με χαμηλά λιπαρά. Για παράδειγμα, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, και ψαρονέφρι.

Οι πηγές υδατάνθρακα, όπως το ρύζι, οι ανάμεικτες σαλάτες, και τα βραστά λαχανικά, βρίσκονται σε όλα τα εστιατόρια. Σε περίπτωση που πρέπει να πάρουμε κάτι στο χέρι, επιλέγουμε μία μπαγκέτα ολικής άλεσης με φιλέτο κοτόπουλο, αυγό, τόνο, ή σολομό, και πολλά λαχανικά.

Ενυδατωμένοι

Είναι πολύ σημαντικό να αντικαταστήσουμε με νερό τα περισσότερα αναψυκτικά που ενδεχομένως καταναλώνουμε καθημερινά. Το νερό δημιουργεί αίσθηση κορεσμού, χαλιναγωγεί την όρεξή μας, και ταυτόχρονα αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Πόσα Ποτήρια Νερού Πρέπει Να Πίνω Την Ημέρα

Με αυτόν τον τρόπο, τα φρούτα, τα λαχανικά, και τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, τα οποία για πολλούς δεν είναι ελκυστικά όταν πεινάμε πολύ, θα μας χορταίνουν και θα ικανοποιούν απόλυτα την αίσθηση της πείνας.

Άσκηση κάθε είδους

Η υγιεινή διατροφή, όπως είναι φυσικό, είναι συνδεδεμένη και με την άσκηση κάθε μορφής. Μπορούμε να κάνουμε έντονο βάδισμα, να τρέξουμε, να σηκώσουμε βάρη, ακόμη και να πάρουμε όργανα γυμναστικής στο σπίτι.

Αξίζει Να Αγοράσω Όργανα Γυμναστικής Στο Σπίτι?

Οποιαδήποτε άσκηση και αν κάνουμε, ακόμη και μόνο το Σαββατοκύριακο που φυσιολογικά έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, είναι πολύ καλύτερο από το να μην κάνουμε απολύτως τίποτα.

Άλλωστε, σίγουρα μας είναι γνωστό ότι η άσκηση μας βοηθά να μειώσουμε το στρες της επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής.

Επιπλέον, η οποιαδήποτε μορφή άσκησης, ειδικά τις απογευματινές ώρες, θα μας χαρίσει και πολύ καλύτερο ύπνο που είναι απαραίτητος στην υγιεινή διατροφή.

Ύπνος: Τα Στάδια Του Και Πώς Αντιμετωπίζουμε Διαταραχές Ύπνου

Πολυμάγειρας

Πολλοί από εμάς ίσως δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει τρόπος να μαγειρεύουμε υγιεινή διατροφή, ακόμη και αν δεν μας περισσεύει χρόνος για μαγείρεμα. Σε αυτό έχει βοηθήσει φυσικά η τεχνολογία και οι αυτοματοποιημένες συσκευές κουζίνας, όπως ο πολυμάγειρας.

Πρόκειται για μια συσκευή που μπορεί να μας ετοιμάσει υγιεινά γεύματα που περιέχουν  βιταμίνες χωρίς βλαβερά λιπαρά οξέα και δεν απαιτούν πολύ λάδι για το μαγείρεμα. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε εμείς με τη μαγειρική και μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο στο σπίτι μας.

Απλά βάζουμε όλα τα υλικά μας στο μπολ μαγειρέματος του πολυμάγειρα, πατάμε το πλήκτρο, και τον αφήνουμε να μαγειρεύει για εμάς. Μπορούμε να ψήσουμε, να βράσουμε, να τηγανίσουμε, και όχι μόνο. Ακόμη και να μαγειρέψουμε στον ατμό που είναι και η ιδανικότερη μέθοδος μαγειρέματος στην υγιεινή διατροφή.

Ο πολυμάγειρας είναι κατάλληλος για μικρούς χώρους. Αναμφίβολα μπορεί να μειώσει τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, καθώς δεν χρειάζεται να αγοράζουμε ή να χρησιμοποιούμε τον αδηφάγο φούρνο. Ούτε διαφορετικές συσκευές για κάθε είδος μαγειρέματος, καταναλώνοντας περισσότερο ρεύμα.

Μπορούμε να κάνουμε την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής?

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα ακόμη κι αν είμαστε όλη μέρα εκτός σπιτιού και δεν προλαβαίνουμε να μαγειρεύουμε. Οι λύσεις είναι εύκολες, αρκεί και εμείς να έχουμε τη θέληση να υιοθετήσουμε μια πιο σωστή διατροφική συμπεριφορά.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για την υγιεινή διατροφή ή να μας πείτε αν τα πάτε καλά με τη μαγειρική ή όχι, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version