LifeSteps.gr

Μεταμόσχευση Μαλλιών: Οι Τεχνικές Της Επέμβασης, Μύθοι Και Αλήθειες

Μεταμόσχευση Μαλλιών: Οι Τεχνικές Της Επέμβασης, Μύθοι Και Αλήθειες

Για πολλούς, η αραίωση των μαλλιών είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει στρες, άγχος, και απώλεια αυτοεκτίμησης. Στις ημέρες μας, το πρόβλημα μπορεί να το λύσει η μεταμόσχευση μαλλιών, μια δημοφιλής αισθητική επέμβαση στους άνδρες που εξελίσσεται συνεχώς. Στο άρθρο θα δούμε τις τεχνικές στην αποκατάσταση του τριχωτού κεφαλής, μαζί με τους μύθους και τις αλήθειες που τη περιβάλλουν.

Η μεταμόσχευση μαλλιών

Tο πρόβλημα της τριχόπτωσης και της απότομης αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς άντρες. Τα αίτια τις περισσότερες φορές είναι κληρονομικά, αλλά φυσικά χρειάζεται και η διάγνωση του ιατρού, μήπως υπάρχουν και άλλες αιτίες.

Δυστυχώς, η τριχόπτωση είναι μια πάθηση που δεν κάνει διακρίσεις και αφορά άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, επηρεάζει αρνητικά τόσο την εξωτερική εμφάνιση όσο και την ψυχολογία του παθόντα.

Τριχόπτωση: Γιατί Τα Μαλλιά Πέφτουν Και Τι Μπορώ Να Κάνω

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η σύγχρονη λύση σε αυτό το πρόβλημα που αφορά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, όχι μόνον γιατί ή εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο στις κοινωνικές επαφές, αλλά και γιατί το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα και σε μικρότερες ηλικίες.

Οι τεχνικές

Στον δυτικό κόσμο, η μεταμόσχευση μαλλιών εφαρμόζεται με επιτυχία διαμέσου τριών κυρίως τεχνικών που είναι επιστημονικά αποδεκτές. Η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι ο τρόπος με τον οποίο εξάγονται τα τριχοθυλάκια της δότριας περιοχής.

Μύθοι και αλήθειες

Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση, αναπόφευκτα έχει δημιουργήσει διάφορα φαινόμενα εξαπάτησης των καταναλωτών. Συνήθως προέρχονται με παραπλανητικές διαφημίσεις από αυτοαποκαλούμενους ειδικούς που υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα με χαμηλό κόστος.

Αυτή η παραπληροφόρηση αλλά και ο προβληματισμός στους ασθενείς που θέλουν να κάνουν την επέμβαση για να διορθώσουν τη κατάσταση, αναπόφευκτα έχουν δημιουργήσει αρκετούς μύθους γύρω από τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια απλή διαδικασία

Πρόκειται για μύθο, καθώς η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία λεπτή χειρουργική επέμβαση που απαιτεί μεγάλη ακρίβεια. Ως εκ τούτου, δε μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ως μία απλή διαδικασία.

Στη χώρα μας, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και πρόσφατα η Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία έχουν γνωμοδοτήσει ότι η μεταμόσχευση μαλλιών πρέπει να γίνεται μόνο από πλαστικούς χειρουργούς και ειδικευμένους δερματολόγους.

Αυτό σημαίνει ότι η επανορθωτική χειρουργική τριχωτού κεφαλής είναι επισφαλής αν δεν γίνει από εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο γιατρό, και εν γένει από σωστά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό που είναι εξειδικευμένο στη δερματοχειρουργική και δερματολογία.

Έχει 100% επιτυχία

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν η μεταμόσχευση μαλλιών γίνει σωστά και με τις σύγχρονες μεθόδους η αποκατάσταση του τριχωτού ενδέχεται να αγγίξει το 98%.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές αποτυχίες λόγω διαφόρων γενετικών παραγόντων στους οποίους δεν μπορεί να επέμβει ο δερματολόγος-χειρούργος.

Επιπλέον, αν δεν έχει γίνει σωστή συντήρηση των τριχοθυλακίων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ή δεν δόθηκαν σωστές οδηγίες μετεγχειρητικά, ενδέχεται να μην υπάρξει αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία του ιατρού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Όπως σε κάθε χειρουργείο, βασικός παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία είναι η κλινική εξειδίκευση, η εμπειρία και η τεχνογνωσία του δερματολόγου-χειρουργού.

Είναι ανώδυνη

Η μεταμόσχευση μαλλιών ανήκει στη προσθετική χειρουργική, και είναι μια καθαρά ιατρική χειρουργική διαδικασία.

Έτσι, όπως και κάθε άλλη επέμβαση σε χειρουργείο, ενδέχεται να υπάρξει ήπιος πόνος ή τσίμπημα. Ωστόσο, οι σύγχρονες τεχνικές είναι σχεδόν ανώδυνες και η αποκατάσταση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν επιλέξει την FUE έχουν δηλώσει πως δεν αισθάνονται άγχος ή πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Επιπλέον, το κεφάλι δεν έχει χειρουργημένη όψη και δεν φαίνεται τραυματισμένο.

Δεν έχει φυσικά αποτελέσματα

Και εδώ η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις αποτυχημένων μεταμοσχεύσεων χωρίς φυσικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, όταν η μεταμόσχευση γίνεται με την νεότερη μέθοδο FUE από άρτια εξειδικευμένους ιατρούς, τότε τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι απολύτως φυσικά και να μην μαρτυρούν ότι έχει γίνει μεταμόσχευση μαλλιών.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα αντιληπτά

Η αλήθεια είναι ότι παίρνει λίγο χρόνο για να εμφανιστούν τα πλήρη αποτελέσματα.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι μεταμοσχευμένες τρίχες παρουσιάζουν μια προσωρινή απόρριψη. Αυτή η φάση ξεκινά 3 - 4 εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, και μπορεί να διαρκέσει έως και 4 μήνες.

Όμως, οι ρίζες θα παραμείνουν στους θαλάμους του τριχωτού της κεφαλής και τα μαλλιά θα αρχίσουν να αναπτύσσονται περίπου τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση.

Αρχικά αυτά τα μαλλιά είναι λεπτά και λιγότερο πυκνά, αλλά σταδιακά επιτυγχάνουν την επιθυμητή πυκνότητα και πάχος. Έξι μήνες μετά θα υπάρξει μια ορατή διαφορά στην εμφάνιση και θα αρχίσει να εμφανίζεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα πλήρη αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών θα είναι εμφανή σε περίπου 10 έως 12 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Οι γυναίκες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

Αυτός είναι ένας μύθος που είναι αρκετά διαδεδομένος, γεγονός που αποτρέπει τις γυναίκες με τριχόπτωση ανδρογενετικού τύπου, να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Όμως, και οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άνδρες.

Βέβαια, το 40% των γυναικών υποφέρουν από τριχόπτωση σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ωστόσο, πρόκειται για προσωρινή απώλεια μαλλιών.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου τα χαμένα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά και δεν υπάρχει λόγος για μεταμόσχευση.

Δεν κοστίζει

Πρόκειται για μύθο, καθώς οι φτηνές μεταμοσχεύσεις μαλλιών μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για διάφορους λόγους. Όταν μας προσφέρουν μια χαμηλή τιμή ανά μόσχευμα, πιθανότατα θα έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό επιβίωσης των θυλακίων.

Για παράδειγμα, αν το ποσοστό επιβίωσης είναι μόνο 25-30%, τότε τελικά θα οδηγηθούμε σε μια συνεχόμενη και πολύ δαπανηρή μεταμόσχευση μαλλιών.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη μεταμόσχευση μαλλιών?

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση που απαιτεί να ενημερωθούμε πολύ καλά για τη διαδικασία της, αλλά και στο πώς θα επιλέξουμε τον εξειδικευμένο γιατρό που θα αναλάβει να την πραγματοποιήσει.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την εμφύτευση μαλλιών, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version